Tieto veci robte pred každým tréningom

Ste naozaj pripravení na tréning? Čo všetko okrem zahriatia svalov je dobré urobiť predtým, ako sa pustíte do cvičenia, aby bolo čo najúčinnejšie?

Pred tréningom

Zdroj foto: Shutterstock.com

Použite foam roller

Pravdepodobne ste tento valček už vyskúšali po tréningu, no rovnako také dobré je zaradiť ho pred cvičením. Táto činnosť zlepšuje hybnosť, ktorá váš tréning následne robí oveľa efektívnejším a takisto zvyšuje prietok krvi.

Buďte dostatočne hydratovaní

Dôležité je dbať o svoju hydratáciu po celý deň, nielen hodinu predtým, ako budete cvičiť. Pretože potom sa môže stať, že vaša energetická hladina klesne a vy budete o to skôr unavení. Ale takisto si dajte pozor na prílišné prijímanie tekutín, čo tiež môže byť na škodu. Počúvajte teda svoje telo napite sa vždy vtedy, keď to vyžaduje.

Urobte si dynamickú rozcvičku

Dynamický rozcvička zvyšuje tepovú frekvenciu a zlepšuje rozsah pohybov. Ide o aktívne úseky, ktoré napodobňujú niektoré z pohybov, ktoré budete robiť. To môže zahŕňať napríklad skákanie, krúženie pažami či vysoký poklus. Zloženie cvikov by ste si mali premyslieť podľa toho, aký tréning v ten deň plánujete, by vám boli užitočné.

Odložte telefón

Poznáte to všetci. Rozhodli ste sa ísť do posilňovne, ale akonáhle vám zrak padne na telefón, pohltia vás do svojho sveta aplikácie ako Instagram či Facebook. A namiesto toho, aby ste sa zameriavali na tréning, vašu pozornosť zamestnáva sociálna sieť. Ťažko sa tomu vyhnúť, keď máte mobil stále so sebou. Skúste mobil odložiť ďalej od seba alebo ho pokojne nechajte doma, aby ste sa vyvarovali takémuto narúšaniu tréningu.

"Doplňte palivo"

Nemožno „makať bez paliva." Len nezabudnite, že každý človek je iný. Niekto môže jesť desať minút pred tréningom a cíti sa dobre. Iný zase takto nastavený nie je. Mali by ste sa dobre poznať a odhadnúť, čo je pre vás najlepšie. Optimálne doba jedenia pred tréningom, ktorá by mala vyhovovať väčšine, je jedna hodina. K jedlu sa odporúča niečo obsahujúce komplexné sacharidy a malé množstvo bielkovín. Vyskúšajte napríklad ovsené vločky s mandľami, jablko, mandľové maslo alebo sushi s hnedou ryžou.


Prečítajte si aj tento článok:

Čo je vhodné jesť pred tréningom?