Sex po pôrode - kedy je najlepšie začať?

Sex po pôrode je veľakrát spojený so strachom. Najmä pre tie ženy, ktoré majú za sebou prvý pôrod. Pôrod je do veľkej miery traumatický, a to nielen po psychickej stránke. Nie je preto dôvod ponáhľať sa s prvým sexom.

sex po pôrode

Zdroj foto: Shutterstock.com

Väčšina žien začína so sexom v období šiestich týždňov od pôrodu, no niektoré aj skôr. Závisí samozrejme od viacerých faktorov – či bol pôrod vaginálny, či bol urobený nástrih, alebo či bol vedený sekciou. Ak vám pôrodník urobil nástrih, zrejme bude lepšie, ak s prvým sexom počkáte po uplynutí šestonedelia. Organizmus totiž potrebuje presne šesť týždňov, aby sa úplne zregeneroval.

Pri cisárskom reze môžete pokojne začať so sexom aj skôr, po troch týždňoch. Aj v tomto prípade by však pohlavný styk mal byť opatrný, netreba totiž zabúdať, že hoci po cisárskom je žena tam dolu absolútne neporušená, ide o závažnú operáciu.


Prečítajte si tiež:

Máte doma málo sexu? Čo s tým? Poradí psychológ.

Odbúrajte strach zo sexu po pôrode

Sex po pôrode je vo veľkej miere hlavne psychická záležitosť. A nemusia to byť len ženy, ktoré z neho majú strach. Aj muži sa môžu cítiť neisto, či partnerke náhodou neublížia. Práve takýto stres sa dá ľahko odbúrať jemnými nežnosťami. Doprajte si chvíľu pre seba a venujte sa sexuálnym praktikám, ktoré sú súčasťou predohry – napríklad petting, orálny sex (len žena mužovi) či dráždenie klitorisu.

Orálny sex môže byť nebezpečný

Muži by mali byť opatrní a hoci by chceli svojej partnerke akokoľvek radi privodiť príjemné pocity, nemali by na žene krátko po pôrode praktizovať orálny sex. Vagína je v tejto chvíli ešte veľmi citlivá, mohlo by dôjsť k infekcii.

Prsia po pôrode

Môžu byť citlivé až bolestivé, najmä ak dojčíte. Vtedy sa treba akejkoľvek manipulácii s prsníkmi vyhnúť. Nedporúča sa tiež ani láskanie bradaviek ústami, aby sa do prsníkov nezaviedla infekcia. Samotné dojčenie ale môže sexuálnym aktivitám pomôcť. Vylučuje sa pri ňom totiž hormón, tzv. oxytocín, ktorý znásobuje orgazmus. Počas orgazmu sa dokonca môže stať, že sa vám uvoľní mlieko a začne striekať. Nie je to nič nezvyčajné.

Sex po pôrode je psychická záležitosť

Mnoho žien sa sexu po pôrode priam desí, a to aj napriek tomu, že sú už úplne zotavené. Ak bol pôrod komplikovaný, alebo bolestivý, môže skutočne trvať dlhšie, kým žena dostane chuť na sex. Takýto stav môže trvať aj niekoľko mesiacov, v závislosti od toho, do akej miery bol pre ženu pôrod traumatizujúci. Ak by sa stav nezlepšoval, je vhodné navštíviť sexuológa.

Druhým, výžnym psychickým problémom môže byť popôrodná depresia. Ani tú rozhodne netreba podceňovať a už pri prvých príznakoch sa treba obrátiť na odborníka.

Hormóny a sex po pôrode

Na sex po pôrode majú zásadný vplyv hormóny. Ak krátko po pôrode žena siahne po hormonálnej antikoncepcii, zvyčajne sa to prejavuje suchosťou pošvy a znížením libida. V takomto prípade treba prehodnotiť druh antikoncepcie, no niekedy stačí len počkať, kým si telo na novú látku zvykne a vráti sa do normálu.


Prečítajte si aj tento článok:

Máte doma málo sexu? Čo s tým? Poradí psychológ.

Richard-M

Po zahojeni fyzickom aj psychickom. Jemne po dvoch mesiacoch, potom pomaly presuvat tam kde to bolo pred tehotenstvom. Hlavne ak to byvalo "kazdy den", "casto" pripadne "pravidelne". Ak sa to zmeni na "obcas", "vynimocne" ci "takmer nikdy" alebo "vobec", hrozia rizika nasledkov v podobe muzovho uchylenia sa k online pornografii, flirtovnemu catovaniu, pripadne navstevam privatov alebo dokonca moze hrozit aj zvodna sexuchtiva kolegyna. Pre normalneho zdraveho muza moze byt napatie a frustracia z odmietania milovanou manzelkou neznesitelna. Vygugluj si "manzelka ma odmieta" a precitas si co sa vacsinna manzelou boji otvorene povedat. Ak si dolu este ubolena ci citliva, ci "nemas chut", najdi vsebe vsetku lasku a uspokoj manzela dobrym oralom. Bude ta do smrti doslova na rukach nosit :- )

Richard-M

Ahoj Kabe ty ma tu tusim spehujes :-) Frustrovany som bol z "par krat do roka" cele dlhe roky. Privaty a milenka boi a su pod moju uroven. Konecne som si nasiel cas tieto veci zacat studovat, nasiel som rady od renomovanych psychologov. Najlepsie sa mi pacila rada ze trpezlivo a citlivo cakat kym manzelka dostane spontanne chut, je nezmysel, hrozi ze budeme cakat velmi dlho. Pochopil som ze knizky co radia ze v zaujme zvysenia sexovania ma muz castejsie umyvat riad, vynasat smeti, vysavat byt a hrat s pravidelne s detmi su uplne blbosti..

Najviac sa mi pacila rada ze v zaujme spokojnosti vo vztahu potrebujem manzelke nie naznacovat, ale otvorene a s maximalnou vaznostou jej povedat a presne popisat svoje potreby a aj tuzby. Pochopil ze musim precizne zadefinovat limity a dohodnut rozumne podmienky spoluzitia aj v tejto sfere. Mam velke stastie, pochopila, miluje ma, zabralo to skvele. S manzelkou sme sa rozumne "dohodli" aj ked jej prva reakcia bola ze "co mam robit ked ty by si chcel kazdy den a ja nie? Ked ja som ina?"