Anička , zaujímavý článok, rada som si prečítala...
Nekonzumujte reďkovku vo veľkom množstve
Zdroj foto: Shutterstock.com
Čím sa vyznačuje reďkovka siata?
Reďkovka siata (Raphanus sativus L.), pôvodne bolo z reďkovky siatej vyšľachtených veľa hybridov, ktoré patria medzi očakávanú jarnú zeleninu - vitamínovú lastovičku. Reďkovku najčastejšie konzumujeme čerstvú. Vhodná je k pečivu, do šalátov či do nátierok, ktoré ozvláštňuje svojou ostrou, ale príjemne štipľavou chuťou. Chutné sú aj listy mladej reďkovky, najmä reďkovky bielej, ktoré môžeme spracovať a pridávať do jedla ako špenát. Milovníci klíčkov sa určite tešia na čerstvo naklíčené reďkovky. Ich výbornú chuť si môžu dopriať už za niekoľko dní.
Reďkovka má pôvod vo východnej Ázii. Ľudstvo ju pozná od staroveku, už vtedy ju vraj pestovali vo veľkom. V 16. storočí sa podarilo záhradníkom skultivovať a vyšľachtiť veľmi chutné odrody.
Prečítajte si aj:
Aké benefity ponúka cvikla - červená repa?
Reďkovka ako ju poznáme dnes
Reďkovky si môžeme dopestovať alebo siahnuť do regálov so zeleninou. Poznáme viac druhov, tvarov a farby. Napríklad reďkovku mesačnú, letnú, jesenno-zimnú. Tešíme sa najmä na mesačnú reďkovku, ktorá prichádza na trh po dlhších zimných mesiacoch a je výborným zdrojom vitamínu C. Čo sa týka tvaru buľvy môžu byť okrúhle (väčšie, menšie), valcovité a ihlanovité. Dnes nie je problém stretnúť sa s rôznymi farbami reďkovky, s červenou, s bielou, s čiernou, zlatistou, s tmavo fialovou, či s dvojfarebnou.
Reďkovky sú chutné a zdravé
Reďkovky obsahujú vitamín C, vitamín B ( B1,B2, B3, B5, B6, B9) a éterické oleje. Sú nízko kalorické, obsahujú málo tuku a výborne sa hodia pri redukčnej diéte - najmä reďkovka biela. Okrem vody obsahujú aj dôležité minerálne látky ako draslík, fosfor, horčík, železo, vápnik, zinok. Výborná a zdravá je šťava zmiešaná s mrkvovou. Éterické oleje obsiahnuté v reďkovke podporujú tvorbu žlče, povzbudzujú chuť do jedla a urýchľujú tráviaci proces, okrem toho majú aj diuretické účinky. Napriek tomu, že je reďkovka zdravá treba ju konzumovať s mierou pretože vo väčšom množstve dráždia trávia trakt. Hovorí sa, že reďkovka je: „ ráno jed, na obed jedlo a večer liek.“
Reďkovky môžu byť kontaminované dusičnanmi z hnojív, preto je istejšie dopestovať si ich vo vlastnej záhradke, prípadne nakupovať bio-reďkovky, najmä ak plánujeme denne konzumovať väčšie množstvo. Treba na to myslieť!
Ďalšie účinky reďkovky na organizmus
- V období chrípky podporujú imunitu, pomáhajú pri nachladnutí, uvoľňujú hlieny. Ničia baktérie a plesne. Výborná je šťava z červenej reďkovky spolu so šťavou z mrky
- Pôsobia preventívne pri vzniku žlčových, obličkových, močových kameňov a pri inkontinencii
- Pacienti s poruchami činnosti pečene ocenia najmä čiernu reďkovku, ktorá je osvedčeným pomocníkom pri detoxikácii tela - obnoví „čistotu“ tela.
Recept na výborný jarný reďkovkový šalát
Potrebujeme:
- 1 ks ľadový šalát,
- 1 ks šalátová uhorka,
- 1 ks žltá zeleninová paprika,
- zväzok červenej reďkovky,
- zväzok jarnej cibuľky,
- olivový olej,
- balzamikový ocot,
- mleté čierne korenie,
- morskú soľ,
- zväzok čerstvej bazalky
- a syr podľa chuti.
Postup: Zeleninu dobre umyjeme pod tečúcou vodou, ľadový šalát natrháme na kúsky, uhorku nastrúhame na kolieska, papriku a cibuľku nakrájame na menšie kúsky. Pokvapkáme olivovým olejom, balzamikovým octom, posypeme soľou, korením a nasekanou čerstvou bazalkou. Zľahka premiešame a servírujeme posypané nadrobno nakrájaným syrom.
Zdroj foto: Shutterstock.com
Vyskúšajte aj praženicu s reďkovkou (pre dve osoby)
Potrebujeme:
- 10 -15 ks reďkovky,
- 1 väčšiu cibuľu,
- olej,
- 4 vajcia,
- podľa chuti soľ,
- mleté čierne korenie,
- mletú rascu
- a čerstvé bylinky ( pažítka, petržlenová vňať, žerucha...).
Postup: Na oleji opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme na kolieska alebo na mesiačky nakrájané reďkovky, ochutíme soľou, korením, rascou a prikryté dusíme asi 15 minút. Pridáme vajíčka a zľahka miešame až kým vajíčka nestuhnú. Servírujme na hriankach posypané čerstvými bylinkami.
Prečítajte si aj: