Nápoje, ktoré vás očistia a pripravia na jar
Zdroj foto: Shutterstock.com
1. Očista organizmu pred sviežou jarou
Tento veľmi jednoduchý nápoj má jedinú úlohu, a to vyčistiť tráviaci trakt po ťažších jedlách, ktoré sme si dopriali počas zimy.“ Nápoj zároveň skvele zregeneruje tráviacu mikroflóru a pripraví náš organizmus na prijímanie jarných, ľahkých a zároveň energetických potravín,” vysvetľuje šéfkuchár Grand Hotela Kempinski High Tatras Tomáš Tejbus.
Zdroj foto: Grand Hotel Kempinski High Tatras
Potrebujeme:
- 4 ks stredne veľkých jabĺk bez jaderníkov
- 1 plnú hrsť čerstvého baby špenátu
- 2 polievkové lyžice rebarborového pyré
- Olivový olej s čili
Postup:
Jablká odšťavíme a šťavu prelejeme do mixéra. Pridáme špenát a rebarborové pyré, rozmixujeme na hladké smoothie. Podľa chuti môžeme pridať mätu alebo šťavu z limetky. Rovnako môžeme experimentovať s rôznymi odrodami jabĺk, ktoré nám vždy prinesú iný výsledný chuťový efekt, pridať môžeme aj niekoľko kvapiek extra panenského olivového oleja parfumovaného s čili.
2. Jarná očista krvi
Žerucha, jablko a kiwi sú podľa šéfkuchára Tomáša Tejbusa skvelou kombináciou pre detoxikáciu organizmu. Žerucha je jednou z najliečivejších rastlín vhodných na prípravu štiav. Je vynikajúcim antioxidantom a čističom krvi.
Zdroj foto: Grand Hotel Kempinski High Tatras
Potrebujeme:
- 1 plná hrsť čerstvej žeruchy
- 2 jablká
- 1 kiwi
Postup:
Vložte ingrediencie do mixéra alebo odšťavovača a pripravte šťavu. Žerucha má veľmi intenzívnu chuť a arómu, a to aj napriek tomu, že neprodukuje veľa šťavy. Preto by nemal jej obsah v nápoji presahovať 1/6 hotového džúsu.
3. Bomba pre imunitu
Mrkva a jablko sú veľmi účinné pri podpore imunitného systému, zároveň z nášho organizmu odplavia škodlivé látky a zlepší sa tak stav našej pleti.
Zdroj foto: Grand Hotel Kempinski High Tatras
Potrebujeme:
- 2 jablká
- 2 mrkvy
Postup:
Ingrediencie očistíme a odšťavíme. Ak použijeme červené jablká, dosiahneme sladšiu chuť. Môžeme experimentovať s rôznymi odrodami jabĺk a tak vytvárať nové chuťové kombinácie. Nápoj dochutíme šťavou z polovice limetky a malým kúskom zázvoru.
„Na obnovu imunity je vhodná aj kombinácia kapusty a ananásu. Kapustová šťava je silným antioxidantom, pomáha nadobúdať imunitu, očisťuje organizmus a chráni pred chorobami,“ vysvetľuje Tomáš Tejbus.
Zdroj foto: Grand Hotel Kempinski High Tatras
Potrebujeme:
- ½ ananásu
- ¼ hlávky bielej kapusty
Postup:
Kapustu a ananás očistíme a rozmixujeme. Šťavu môžeme doplniť o kúsok čerstvého zázvoru a niekoľko lístkov čerstvej mäty. Nezabudnime, že každý druh kapusty prináša inú chuť a iné účinky na organizmus, no biela kapusta je najsladšia.