10 aktivít, ktoré pomáhajú pri bolestiach

Trápi vás bolesť a rozmýšľate nad tým, že s fyzickou aktivitou na chvíľu prestanete? Naopak, cvičenie môže často pomôcť zmierniť bolesť, prekonať obmedzenú funkčnosť a zlepšiť súčasný stav.

Cvičenie pri bolesti

Zdroj foto: Shutterstock.com

1. Chôdza

Určite máte mnohí skúsenosť, že ak vás niekedy niečo bolí, treba to jednoducho "rozchodiť".Túto nízkozáťažovú aktivitu môžete uplatniť prakticky kdekoľvek a kedykoľvek. Vykonávať sa dá počas všetkých štyroch ročných období, bez ohľadu na to, kde žijete, a existuje len veľmi málo stavov, pri ktorých nie je možná.

2. Plávanie

Plávanie je vhodné pre ľudí, ktorí majú osteoartrózu, problémy pohybového aparátu alebo akékoľvek ochorenie kĺbov, kde každý druh nárazu môže prepuknúť v zdravotný problém. Dôvodom je, že plávanie (a iné formy cvičenia vo vode) vzdorujú gravitácii, takže nespôsobuje nepríjemné a potenciálne škodlivé nárazy na kĺby.


Prečítajte si tiež:

Ktoré cviky najviac škodia boľavej chrbtici a čo robiť namiesto nich

3. Joga

Dýchanie ako súčasť jogy je rovnako užitočné pre zmiernenie chronickej bolesti ako pohyb a preťahovanie. No joga môže obsahovať aj extrémne rozsahy pohybov zahŕňajúce chrbticu a ďalšie kĺby, takže existuje riziko zranenia. Ak sa tomu chcete vyhnúť, cvičte len potiaľ, dokiaľ je to pre vás pohodlné. Aj ľudia, ktorí sú pripútaní na lôžko, by mali skúsiť niektoré dychové cvičenia, zamerať sa na rôzne časti tela a integrovať to do buď aktívnych alebo pasívnych pohybov.

4. Tai Chi

Toto bojové umenie, ktoré vzniklo v Číne, rovnako ako joga, pestuje bdelosť. Je vhodné rovnako pre mladých i starých. Posilňuje telo a myseľ a jeho praktizácia už dvakrát týždenne znižuje bolesť, stuhnutosť a únavu u pacientov s fibromyalgiou (citlivosť a bolesti typické pre niektoré časti tela). Tai chi tiež pomáha pri budovaní sily, vytrvalosti a rovnováhy.

5. Pilates

Toto cvičenie so stále rastúcou popularitou, ktoré vyvinul Joseph Pilates začiatkom minulého storočia, pomáha posilňovať jadro a predchádzať bolesti chrbta. Takisto môže pomôcť ľuďom s fibromyalgiou. Pilates podľa istých štúdií pomáha pri bolesti dokonca účinnejšie ako rôzne relaxačné a strečingové pohyby. Zvyčajne však vyžaduje pokyny skúseného cvičiteľa.

6. Strečing

Túto činnosť môžete robiť napríklad ráno alebo večer v posteli alebo i pri čakaní v rade či kdekoľvek inde. Preťahovaním rozhýbete všetky časti svojho tela v maximálnom rozsahu a zabránite tak stuhnutosti a následnej bolesti.

7. Ľahký silový tréning

Silový tréning je užitočný najmä pre ľudí, ktorí trpia artritídou. Posilňuje kĺby okolo zranenia a zbavuje vnútorného stresu, ktorý bolesť spôsobuje. Závažia ťažké cca 2 až 5 kilogramov sú v tomto prípade nápomocné. Avšak, je potrebné, aby ste sami zvážili vhodnú záťaž a radšej začali postupne.

8. Sex

Sexuálna aktivita sa počíta ako forma cvičenia. Cvičenie a zdravý sex sú pravdepodobne dva najdôležitejšie všelieky proti bolesti. Podľa istej štúdie ľudia pri milovaní menej cítia bolesti, ktoré ich predtým trápili. Pri zvládaní bolesti je totiž dôležitá aj blízkosť iného človeka.

9. Golf

Táto činnosť má niektoré z výhod chôdze, ale pozor na dolnú časť chrbta. Keď robíte golfový švih, záťaž na túto časť tela je obrovská, preto je golf potrebné kombinovať s posilňovaním a preťahovaním.

10. Aeróbne aktivity

Aerobik aktivuje organizmus k zníženiu bolesti. Všeobecne platí, že aeróbne aktivity (môžu zahŕňať napríklad bežiaci pás alebo jazdu na stacionárnom bicykli) sú obzvlášť vhodné pre ľudí s fibromyalgiou. Aeróbna aktivita zmierňuje symptómy, zlepšuje telesné funkcie a okrem toho pomáha srdcu.


Prečítajte si aj tento článok:

Ktoré cviky najviac škodia boľavej chrbtici a čo robiť namiesto nich

stastnablcha

uplne najviac mi pomaha zumba.. sice ma od toho odhovaraju, kedze nemam v poriadku klby, ale fakt je ze chrbat ma vzdy po pretancovanej hodine prestane boliet a kedze sa tam "vyšaliem" vyfuci mi z hlavy aj vsetko ostatne :)