Správnym jedálničkom proti Alzheimerovej chorobe
Zdroj foto: Shutterstock.com
Táto „Diéta pre myseľ“znižuje riziko Alzheimerovej choroby o 53% u striktných prívržencov a o 35% u tých, ktorí sa ňou poväčšinou riadia. Dokonca aj jej minimálne dodržiavanie vedie k zníženiu rizika tejto choroby.
Tento diétny plán pôsobí na všetky faktory, ktoré by mohli viesť ku vzniku demencie a upravuje ďalšie aspekty, ako je napríklad spotreba ovocia a zeleniny.
Prečítajte si tiež:
10 príznakov Alzheimerovej choroby
Pravidlá diétneho plánu:
-
minimálne 3 porcie celozrnných výrobkov denne
-
6 porcií listovej zeleniny týždenne plus jedna iná zeleninová porcia denne
-
2 porcií jahôd, malín alebo čučoriedok týždenne
-
1 porciu rýb týždenne
-
2 porcie hydiny týždenne
-
3 porcie strukovín týždenne
-
5 porcií orechov týždenne
-
malá denná dávka alkoholu, najlepšie červeného vína
Ďalšie zásady v kuchyni
Ďalej používajte najmä olivový olej, vyhýbajte sa fastfoodom a vyprážaným jedlám (maximálne raz týždenne). Obmedzte tiež červené mäso na menej ako 4-krát týždenne. Majte pod kontrolou aj svoju chuť na sladké - koláčiky, pečivo alebo cukrovinky si doprajte menej ako 5-krát týždenne. A nakoniec, používajte menej ako polievkovú lyžicu masla alebo margarínu denne.
Ako môžu pomôcť jahody či kapusta?
Ovocia a zeleniny si môžete pokojne dopriať aj viac, ako predpisuje diéta, to vám rozhodne neuškodí, skôr naopak. Ovocie ako jahody, maliny či čučoriedky podľa výskumov spomaľuje pokles kognitívnych funkcií a jeho pravidelnou konzumáciou by ste si mohli udržať mozog vysoko aktívny až do neskorého veku. Dôležitý je aj príjem listovej zeleniny, pretože ponúka obzvlášť efektívne antioxidanty a vitamíny, ktoré chránia mozog pred poškodením.
Prečítajte si aj tento článok: