Zdravá želatína agar

Želatína s názvom agar patrí medzi zdravé potraviny, ktorých popularita v súčasnosti stále rastie. Aké výhody ponúka pre náš organizmus?

Želatína agar Zdroj foto: Shutterstock.com

Čo je to agar (označované aj ako „agar agar“ alebo „kanten“)?

Ide vlastne o látku, ktorá je na rastlinnej báze – vyrába sa z niekoľkých druhov morskej červenej riasy a slúži ako želatína. Už pred stovkami rokov sa začala používať v ázijskej kuchyni a v súčasnosti patrí medzi zdravé potraviny, ktoré sú obľúbené aj medzi vegetariánmi. Týmto prírodným želé možno nahradiť želatínu používanú v kuchyni pri varení dezertov a zákuskov. Nemá žiadnu výraznú chuť a je bez zápachu a farby.


Prečítajte si aj:

Ako si vyrobiť vlastný domáci krém?

Nutričné zloženie agaru

Táto prírodná želatína je výborným zdrojom vápnika a železa a vo svojom zložení má aj vysoký obsah vlákniny. Neobsahuje žiadny cukor, tuk ani sacharidy. Vo farmaceutickom priemysle je táto látka považovaná za jeden z hlavných materiálov pri výrobe kapsúl na lieky, vitamíny a mnohých ďalších.

Aké sú hlavné výhody agaru?

„Rastlinná“ želatína je známa pre svoju schopnosť zlepšovať trávenie, vyplavovať nebezpečné toxíny von z tela a pomáhať pri chudnutí. V niektorých častiach sveta sa dokonca používa aj pri liečbe hemoroidov a zaznamenáva veľmi pozitívne výsledky. Ďalšou výhodou tejto potraviny je jej schopnosť redukovať zápaly v tele, upokojovať pečeň, prinášať úľavu do pľúc. Želatína agar je považovaná za mierne preháňadlo a neodporúča sa pre tých, ktorí už aj tak trpia riedkou stolicou a slabým trávením.

V kozmetickom priemysle sa môže použiť na zmäkčenie a hydratáciu pokožky a vlasov. Z tohto dôvodu sa používa pri výrobe mydla, rúžov, masti a krémov.

Ak máte chuť si vyrobiť agar želatínu z agar prášku, pozrite si nasledujúci video návod:


Prečítajte si aj:

Ako si vyrobiť vlastný domáci krém?