Spravte si vlastnú bylinkovú mini záhradku

Máte radi bylinky? Kto by nemal, okrem toho, že obsahujú cenné vitamíny a minerálne látky, dokážu ozdobiť takmer každé jedlo. Čo tak skúsiť si bylinky vypestovať sami? Stavte napríklad na žeruchu, pažítku, bazalku, mätu, medovku či rozmarín.

bylinky_domace_pestovanie_29-3-2016_hlavny

Zdroj foto: Shutterstock.com

Bylinky sú prirodzenými a vhodnými pochutinami - takzvaným zeleným korením, ktoré by nemalo chýbať v žiadnej kuchyni.

Žerucha

Jemné lístočky pikantnej chuti a vône sú výborné na dochutenie nátierok, polievok a šalátov. Žerucha má naozaj veľké využitie. Môžete si kúpiť semienka k celoročnému pestovaniu, ale na parapete okna sa často pestuje najmä v zime. Nepotrebuje veľa, postačí plytká nádoba, napríklad malý tanier a vata, ktorú udržiavajte neustále mokrú. Rastie si sama – bohatá na vitamín C, B1, K a betakarotén. Obsahuje aj množstvo minerálnych látok, ako je draslík, vápnik, železo, síra a horčík. Žerucha pôsobí protizápalovo, prečisťuje močové cesty, podporuje trávenie a pozitívne ovplyvňuje metabolizmus.


Prečítajte si tiež:

Lekári v kvetináčoch

Pažítka

Je neodmysliteľnou súčasťou studenej kuchyne, dá sa použiť všade tam, kde používate cibuľu- do nátierok, do šalátov i do polievok. Obsahuje vitamín C, vitamín B2, draslík, vápnik, fosfor, sodík a železo. Pažítka podporuje tvorbu tráviacich štiav, znižuje krvný tlak. Pestuje sa priamym výsevom koncom marca až začiatkom apríla, alebo rozsádzaním cibuliek, najlepšie začiatkom mája.

Bazalka

Je takmer nenahraditeľná bylinka, ktorá je vhodná práve na pestovanie v interiéri. Obsahuje vitamín C, železo a fosfor. Ak sa rozhodnete pre pestovanie v byte, začnite s výsevom v druhej polovici marca. Semená klíčia jeden až dva týždne. Po vzklíčení uložte nádobu na svetlé a teplé miesto, nie však na prudké slnko. Je nesmierne veľa receptov, kde sa bazalka priam „pýta.“ Výborná je do šalátov, do polievok i do omáčok. Bazalka je vhodné „zelené korenie“ do mäsových pokrmov. Určite je zdravou bylinkou, pôsobí osviežujúco, zvyšuje tvorbu žalúdočných štiav, vhodná je proti nadúvaniu a je výborným „repelentom“ proti hmyzu.

Mäta

Povzbudí organizmus a osvieži dych. Obsahuje silicu, z čoho podstatnú časť predstavuje mentol. Práve mentol svojimi antiseptickými účinkami výrazne ovplyvňuje zdravie. Známy je jej povzbudzujúci účinok na centrálny nervový systém. Vňať mäty má významné miesto aj v kuchyni. Vhodná je do jahňacieho a baranieho mäsa, do omáčok i do zeleninových šalátov. Úžasná je v osviežujúcom drinku Mojito (Mochito) s bielym rumom, ale aj bez neho.

Rozmarín

Ochraňuje lieči, očisťuje. Nie nadarmo starí Rimania nazývali rozmarín „morskou rosou“. Stimuluje mozgové a srdcové funkcie, utlmuje stres, tlmí bolesti hlavy. Pôsobí proti únave a zlepšuje trávenie. V kuchyni sa používajú čerstvé alebo drvené sušené listy. Výborný je v aromatických olejoch, octoch, majonézach, marinádach a najmä ako korenie na všetky druha mäsa, predovšetkým na baraninu.

Ako na to?

Návrat k prírode a využívanie liečivej sily prírody je stále „IN“. Pravda, záleží na chuti, ktoré bylinky uprednostňujete, aké jedlá varíte, a samozrejme na priestoroch, ktoré máte k dispozícii. Parapety okna predstavujú obmedzené možnosti, ale ak máte zasklené lodžie, už je to o niečo lepšie. Bylinky pestované v kuchyni sú hneď poruke a najmä vždy čerstvé. Hoci ich pestovanie zo semienka je náročnejšie, má aj svoje výhody, určite sú zdravšie ako predpestované sadenice zo záhradníctva. Najvhodnejší čas na výsev byliniek je február.

Pripravte si nádoby - kvetináče, najlepšie hlinené. Ak sa rozhodnete pre plastové, potom sú vhodné samozavlažovacie kvetináče. Dno si vyložte kamienkami alebo štrkom a pridajte zeminu – substrát. Semena saďte podľa návodu na obale a nádobu položte na teplé miesto. Keď semienka vzídu potom ich presaďte. Zalievajte ráno alebo večer, odstátou vodou, ale najvhodnejšie je pravidelne rosenie. Staršie bylinky môžete odstrániť, niektoré (jednoročné) ako napríklad bazalku je potrebné po roku vysadiť opäť.

Možno viete, možno nie. V jednom kvetináči sa darí petržlenovej vňati, pažítke, materinej dúške, majoránu i šalvii. V ďalšom môžeme pestovať aníz, kôpor a fenikel. Spolu dobre „vychádzajú“ aj bazalka, majorán a kôpor. Bylinky pestované doma nemajú tendenciu prerastať, skôr sú drobnejšie. Čerstvé výhonky zbierajte najskôr o 1 a 1/2 mesiaca, zásadne pred kvitnutím. Najľahšie a najrýchlejšie rastie žerucha. A práve jej pestovanie často naštartuje gazdinku k bylinkovej záhradke na parapete. Chuť čerstvých byliniek je úžasná, zeleň ozdobí a rozvonia celú kuchyňu.


Prečítajte si aj tento článok:

Lekári v kvetináčoch

Lola 1

Nevýhoda zasklenných balkonov.- menej svetla, tepla na jar ,jeseň ,zima-ked je slnko. Menej vzduchu, viac sa musí vetrať.
Menej rýchlo rastu kvety-nepresvetlí celý byt/nie na priamom slnku/. horšie čistenie hmyzu, rozbitie skla.Možné plesne s uzavretia časti balkona,alebo lodžie.(: