Špenátové muffiny s dvomi druhmi syra

Blíži sa Veľká noc a takisto aj Zelený štvrtok. V tento deň by sme podľa tradícií mali konzumovať čo najviac zelených potravín. Špenát je preto k Veľkej noci ideálny! Tieto muffiny navyše obsahujú minimum sacharidov, ktoré sme namiesto toho nahradili bielkovinami a tukmi.

Špenátové muffiny s dvomi druhmi syra Zdroje foto: Súkr. archív

Tie vás zasýtia na dlhšiu dobu a dodajú stabilnejšiu energiu. Ak dodržujte bezlepkovú diétu, môžete použiť napríklad pohánkovú múku.

Čo budeme potrebovať (na 15 ks):

  • 450 g sekaného špenátu (mrazený alebo čerstvý)
  • 3 vajcia
  • 60 g syr niva
  • 60 g syr Eidam 20% / Mozzarella
  • 2PL olivový olej
  • 40 g olivy
  • 40 g sušené paradajky
  • 3 PL špaldová / pohánková / ovsená múka
  • soľ
  • strúčik cesnaku
  • čierne korenie

Postup

Nasekaný špenát dáme do väčšej misky, pridáme žĺtka, nastrúhaný syr niva a syr eidam / mozzarella, nakrájané olivy, nakrájané sušené rajčiny, olivový olej, prelisovaný strúčik cesnaku, čierne korenie a soľ, ktorú pridávame opatrne, pretože cesto bude slané aj z nivy a olív. Všetko vymiešame mixérom. K zmesi jemne primiešame sneh z vyšľahaných bielkov a na zahustenie pridáme zhruba 3 PL múky podľa vlastného výberu. Zmesou naplníme silikónové košíky a pečieme pri 190 °C zruba 30-35 minút.

Výživové hodnoty (1 ks)

  • 214 kCal
  • 12,5 g Bielkovín
  • 5 g Sacharidov
  • 16 g Tukov