Ako si vybrať kokosový olej?
Zdroj foto: Shutterstock.com
Aké typy kokosového oleja rozlišujeme?
Panenský (nerafinovaný) kokosový olej
Tento typ oleja sa vyrába z čerstvej, resp. vysušenej kokosovej dužiny, pričom sa získava buď rýchlym schnutím alebo prostredníctvom tzv. „mokrého mlyna“. Oba procesy sú veľmi rýchle a ich výsledkom je čistý kokosový olej, ktorý už nevyžaduje žiadne ďalšie úpravy a chemikálie. Vďaka tomu, že sa nespracováva pri vysokých teplotách, udrží si výraznú kokosovú príchuť.
Prečítajte si aj:
S čím všetkým vám dokáže pomôcť kokosový olej?
Extra panenský kokosový olej
V niektorých obchodoch nájdete aj takýto typ oleja, no v skutočnosti sa veľmi neodlišuje od klasického panenského oleja. Rozdielom môže byť vyššia cena, ktorá však neznamená aj vyššiu kvalitu.
Rafinovaný kokosový olej
Tento typ oleja sa vyrába výlučne z kokosovej sušenej dužiny, ktoré sa vopred bieli a spracováva s cieľom zníženia potenciálnych baktérií nachádzajúcich sa v dužine. Kokosový olej sa potom vyrobí prostredníctvom tepelného spracovania, pričom väčšina výrobcov používa aj rôzne chemikálie, aby z dužiny získali čo najviac použiteľného oleja. Často sa pridáva aj hydroxid sodný na zvýšenie trvanlivosti. Nie všetky typy rafinovaného oleja musia byť bezpodmienečne škodlivé a nevhodné, niektoré vám môžu poskytnúť aj mnoho užitočných výhod.
Tekutý kokosový olej
Ide o prirodzený kokosový olej, ktorý sa získava frakčným spracovaním spolu s niektorými extrahovanými pevnými látkami. V skutočnosti zostáva v tekutej podobe pri izbovej teplote. Poskytuje mnohé výhody, no má aj negatívne stránky – pri jeho spracovaní sa odstraňujú niektoré kľúčové zložky, ako napr. kyselina laurová (zdravý tuk).
Zdroj foto: Shutterstock.com
Ktorý typ oleja je najzdravšou voľbou?
Organický, nerafinovaný kokosový olej sa spracováva bez akýchkoľvek pridaných chemikálií, vďaka čomu neobsahuje tento typ oleja žiadne trans tuky. Ide o transaturované tuky, ktoré sa vyrábajú, keď sú oleje hydrogenované. Tieto tuky zvyšujú zlý cholesterol a na druhej strane znižujú dobrý cholesterol. Nachádzajú sa v potravinách, ako sú hranolky, vyprážané kurča, rybie prsty a ďalšie. Keďže panenský kokosový olej neobsahuje ani štipku týchto škodlivých tukov, je najvhodnejšou voľbou.
Čo si všímať pri výbere oleja?
Ak ste v obchode a snažíte sa vybrať ten najlepší kokosový olej, hľadajte na etikete týchto 5 údajov:
- lisovaný za studena – znamená, že sa olej vyrába extrahovaním z dužiny pri regulovanej teplote, vďaka čomu sa zachovávajú v oleji potrebné živiny
- organický
- surový
- panenský (nerafinovaný)
Prečítajte si aj: