10 zdravých potravín, ktoré vydržia dlho aj bez konzervačných látok

Existuje niekoľko potravín, ktoré vydržia veľmi dlho aj bez akýchkoľvek konzervačných látok. Ide o zložky jedálnička, ktoré ľahko zoženiete a aj využitie v kuchyni je pestré. Ktoré sú to?

olivovy_olej_chleba Zdroj foto: Shutterstock.com

1. Mandle

V mandliach nájdeme omega-3 mastné kyseliny a tiež vitamín E a vlákninu. Pokiaľ chcete, aby vám dlho vydržali, stačí, ak ich skladujete v chladničke. V takomto prípade budú konzumovateľné až jeden rok. Mandle sú dobré na desiatu či olovrant, môžete ich len tak „zobkať“ napríklad s medom alebo jogurtom, druhou alternatívou je výroba mandľového mlieka.

2. Hnedá ryža

V hnedej ryži sa nachádza vláknina, vitamín E, železo a rôzne antioxidanty. Táto potravina pokojne vydrží až jeden rok pri izbovej teplote. Po jej otvorení ju však miňte najneskôr do šiestich mesiacov.


Prečítajte si tiež:

13 tipov, ako skladovať potraviny v chladničke

3. Chia semená

Tieto semená sú plné vlákniny a vápnika a majú účinky na krvný tlak, ktorý úspešne znižujú. Pri skladovaní vo vzduchotesnej nádobe v chladničke môžu zostať konzumovateľné po dobu až jedného roka.

4. Ďatle

Sú prirodzene dehydratované ovocie bohaté na vlákninu, vhodné sú na zvýšenie pikantnosti jedál alebo do šalátov. Môžu byť skladované vo vzduchotesnej nádobe v chladničke až jeden rok.

5. Sušená fazuľa

Na rozdiel od konzervovaných fazulí, ktoré sú často uložené v rôznych nálevoch, sušené fazule sú bez prísad a konzervačných látok. Sú tiež vynikajúcim zdrojom bielkovín a šetrné k vášmu cholesterolu. V špajzi môžu vydržať až dva roky. fazula_susena_7-3-2016

Zdroj foto: Shutterstock.com

6. Orechové maslo

Je plné bielkovín a mononenasýtených mastných kyselín, neotvorené vydrží pri izbovej teplote deväť mesiacov, po otvorení najviac tri mesiace. Vyberajte však tie orechové maslá, ktoré majú najmenej pridaných zložiek a tukov.

7. Ovos

Ovos je vynikajúcim zdrojom vlákniny, vitamínov, minerálov, niektorých bielkovín a pomáha udržiavať hladinu cholesterolu. Neotvorené nádoby môžu byť uložené v chlade a suchu po dobu až štyroch mesiacov.

8. Olivový olej

Patrí medzi výborné zdroje mononenasýtených tukov, môžete si ním pokvapkať toast alebo použiť pri varení či pečení. Neotvorená fľaša vydrží pri izbovej teplote jeden rok, otvorená šesť mesiacov.

9. Quinoa

Quinoa obsahuje všetkých deväť esenciálnych aminokyselín, čiže je to tzv. "kompletný proteín.“ V špajzi vydrží až štyri mesiace. Z quinoy si môžete pripraviť burrito, alebo pridať do šalátu. quinoa_miska_7-3-2016

Zdroj foto: Shutterstock.com

10. Zimné tekvice

Môžu zostať čerstvé po dobu až troch mesiacov, ak sa skladujú v chladnom a suchom mieste chránenom pred slnečným žiarením. Sú dobrým zdrojom vitamínu C, skúste ich pražené alebo do polievky.


Prečítajte si aj tento článok:

13 tipov, ako skladovať potraviny v chladničke

Najčítanejšie články