Vtáčie mlieko s krémom z pravej vanilky a so slaným karamelom

Vtáčie mlieko – buď ho milujete alebo nie. Detstvo však pripomína takmer všetkým. Jemné obláčiky plávajúce v kréme a vôňa vanilky. Skúsiť si ho môžete pripraviť i doma.

vtacie_mlieko_29-2-2016_hlavny

Zdroj foto: reštaurácia River Bank, Bratislava

Ingrediencie pre 6 osôb:

  • 1 l plnotučného mlieka

  • vanilkový struk

  • 6 väčších vajec

  • 3 PL práškového cukru

  • štipka soli

Postup:

Bielky vyšľahajte s 2 PL cukru a so štipkou soli. Mlieko nechajte zovrieť v kastróliku a zo snehu tvarujte naberačkou požadované tvary. Obvárajte ich asi minútu v mlieku a vyberte do servírovacej nádoby. Potom preceďte mlieko do nového hrnčeka, pridajte vanilkové zrniečka a opatrne vmiešajte žĺtky rozmiešané s cukrom. Dôležité je, aby teplota mlieka nebola vyššia ako 85 °C. Nakoniec krém preceďte do nádoby s bielkovými buchtičkami. Na záver skúste preliať horúcim karamelom so štipkou soľného kvetu.


Recept pripravil Igor Čehy, šéfkuchár reštaurácie River Bank, Grand Hotel River Park, Bratislava.


Pripravte si aj toto mlieko:

Mandľové mlieko bez laktózy a cholesterolu