6 ingrediencií, ktoré premenia vaše obľúbené jedlo na zdravšiu alternatívu

Nikdy nie je na škodu ochutiť svoje jedlo zdravou a chutnou surovinou, ktorá ho výborne dochutí a dodá vášmu telu látky dôležité pre vaše telo.

Potraviny Zdroj foto: Shutterstock.com

1. Kakao

Flavonoidy obsiahnuté v kakau sa vyznačujú tým, že dokážu účinne zlepšovať kognitívne funkcie človeka, t.j. jeho spôsob myslenia a fungovanie pamäte. Kakao je aj výborným zdrojom minerálnych látok, ako sú železo na tvorbu červených krviniek, mangán na tvorbu chrupavky a kostí, horčík na tvorbu energie a zinok na vývoj nových buniek tela.

Ako ho využiť? Môžete vysúšať trochu netradičnú kombináciu a nasypať lyžicu kakao na pripravené pukance alebo ho môžete pridať aj do omáčky na mäso.

1 polievková lyžica kakaa = 30 kalórií


Prečítajte si aj:

Aké ďalšie benefity prináša kakaový prášok?

2. Zázvor

Zázvor predstavuje výborný liek na nevoľnosť a žalúdočné ťažkosti a vďaka svojim protizápalovým vlastnostiam sa využíva aj v boji proti osteoartróze. Jedna štúdia prednedávnom zistila, že malá dávka sušeného zázvoru konzumovaného v dopoludňajších hodinách môže urýchliť spaľovanie tukov až o 13,5%.

Ako ho využiť? Zmiešajte ¼ až ½ čajovej lyžičky čerstvo nastrúhaného zázvoru s niekoľkými roztavenými tabličkami tmavej čokolády a zmesou polejeme ovocie. Zázvor možno pridávať aj do omáčok, ovocných štiav či rôznych iných jedál.

1 centimetrový kúsok zázvoru = 2 kalórie

Zázvor Zdroj foto: Shutterstock.com

3. Avokádo

Avokádo je výborným zdrojom vlákniny, minerálnych látok ako draslík a horčík a je plné mononenasýtených tukov, ktoré sú nevyhnutné pre správne fungovanie srdca. Okrem toho bolo preukázané, že ľudia, ktorí pravidelne konzumovali avokádo, rýchlejšie spaľovali kalórie – najmä v okolí pásu.

Ako ho využiť? ¼ avokáda môžete pridať do omáčky alebo aj do cesta pri príprave lievancov.

¼ avokáda = 57 kalórií

4. Kurkuma

Pri zlúčenine kurkumín obsiahnutej v tejto plodine sa preukázalo, že dokáže spomaľovať rast niektorých typov rakoviny (najmä rakoviny hrubého čreva) a je účinná v boji proti Alzheimerovej chorobe.

Ako ju využiť? Začnite svoj deň pohárom teplej vody s citrónom a so štipkou mletej kurkumy. Čajovú lyžičku tejto plodiny môžete pridať aj do raňajších ovsených vločiek.

¼ lyžičky mletej kurkumy = 2 kalórie

Kurkuma Zdroj foto: Shutterstock.com

5. Matcha prášok

Matcha prášok je považovaný za silný zdroj antioxidantov a vďaka polyfenolom slúži aj na ochranu proti srdcovým ochoreniam a zabezpečuje zdravú hladinu cukru v krvi a dobrý krvný tlak. Okrem toho pomáha aj pri znižovaní hladiny zlého cholesterolu v krvi a spomaľuje rast buniek rakoviny prsníka.

Ako ho využiť? Pripravte si tradičný matcha čaj.

1 čajová lyžička matcha prásku = 0 kalórií

6. Sezamové semienka

Tieto semienka sú výborným zdrojom vápnika, horčíka, železa, zinku, selénu a vlákniny na podporu trávenia. Polyfenoly v sezamových semienkach pomáhajú znižovať hladinu „zlého“ cholesterolu v krvi, znižovať krvný tlak a podporovať imunitný systém.

Ako ich využiť? Sezamové semienka môžete podľa chuti pridávať do akéhokoľvek jedla – najčastejšie sa pridávajú do šalátov.

2 lyžice celých semienok = 103 kalórií


Prečítajte si aj:

Aké ďalšie benefity prináša kakaový prášok?

Najčítanejšie články