Top 12 ingrediencií, ktoré by nemali chýbať vo vašej kuchyni

Každá gazdinka vládne vo svojej kuchyni sama a sama si určuje, ktoré ingrediencie použije pri príprave jedál. Existuje však niekoľko hlavných surovín, ktoré by jej nemali chýbať.

Potraviny Zdroj foto: Shutterstock.com

1. Grécky jogurt

Vďaka vysokému obsahu bielkovín udržuje grécky jogurt človeka dlho plného a nasýteného. Pri procese odstraňovania srvátky, laktózy a cukru stráca grécky jogurt istú časť vápnika v porovnaní s bežným jogurtom, no i tak sa v kombinácií s mandľami a semiačkami odporúča ako vhodný doplnok do stravy pre človeka s nízkou hodnotou vápnika. Odstraňovanie srvátky pri jeho výrobe má za dôsledok i jeho jemnú a krémovú chuť, ktorá očarí každého konzumenta.


Prečítajte si aj:

Prečo by sme mali jesť grécky jogurt?

2. Vajcia

Konzumácia vajíčok je skvelý spôsob ako účinne zvýšiť hladinu „dobrého“ HDL cholesterolu. U ľudí s vysokou hladinou tohto typu cholesterolu bolo preukázané nižšie riziko vzniku srdcových ochorení, mŕtvice či iných zdravotných problémov. V jednej štúdií sa ukázalo, že 2 vajcia denne po dobu 6 týždňov zvýšili hladinu HDL cholesterolu až o 10 – 15%.

3. Fazuľa

Táto plodina je nevyhnutnou súčasťou každej zdravej diéty, nakoľko je vynikajúcim zdrojom vlákniny, kyseliny listovej, rastlinných bielkovín, vitamínu B1 a minerálnych látok, ako je napr. horčík, fosfor, draslík a meď.

Fazuľa Zdroj foto: Shutterstock.com

4. Celozrnné plodiny ako hnedá ryža, špalda, quinoa, pohánka,...

Vysoký obsah vlákniny je jednou z mnohých výhod, ktoré ponúkajú celozrnné plodiny. Ich pozitíva spočívajú aj v tom, že pomáhajú kontrolovať hladinu cukru v krvi, znižujú riziko rakoviny hrubého čreva a znižujú hladinu „zlého“ cholesterolu.

5. Cmar

Cmar je známy mliečny produkt, ktorý sa vyrába ako sekundárny výrobok pri mútení mlieka alebo kysnutím mlieka. Vyznačuje sa nízkym počtom kalórií a vysokým obsahom vápnika – jedna šálka obsahuje až 280 mg vápnika, bielkovín a vitamínov – najmä vitamín A, C a rad vitamínov B.

6. Citróny

Citrónová šťava pomáha liečiť problémy spojené s trávením a zápchou a taktiež pôsobí aj ako čistič krvi. Dokáže liečiť človeka, ktorý trpí prechladnutím, nádchou a vysokými horúčkami. Nie nadarmo sa hovorí, že keď je človek chorý, musí piť veľa čaju s medom a citrónom. Citróny sú výborným zdrojom vitamínu C, ktorý posilňuje ľudskú imunitu.

Citróny Zdroj foto: Shutterstock.com

7. Chia semienka

Chia semienka dodávajú ľudskému organizmu veľké množstvo živín za málo kalórií. Majú schopnosť poskytovať telu dostatok energie a vďaka antioxidantom bojujú proti tvorbe voľných radikálov.

8. Parmezán

Parmezán je extra tvrdý mliečny výrobok vyrobený z kravského mlieka. Pridaním parmezána do svojho jedálnička môže zvýšiť chuť potravín a poskytnúť telu množstvo výživných látok. Asi 50 gramov parmezánu obsahuje približne 20 gramov bielkovín, čo je 40% z požadovanej dennej dávky.

9. Jablčný ocot

Jablčný ocot môže znižovať hladinu cukru v krvi, vďaka čomu je výbornou voľbou pre diabetikov. Pri octe bolo tiež preukázané, že má mnoho výhod pre správne fungovanie pankreasu a tvorbu inzulínu.

Jablčný ocot Zdroj foto: Shutterstock.com

10. Červená paprika korenie

Toto korenie je známe svojou schopnosťou zmierňovať bolesť hlavy a prechádzať nepríjemným a bolestivým migrénam. Dokáže tiež správne stimulovať tráviaci trakt a zvyšovať tok vyprodukovaných enzýmov a žalúdočných štiav.

11. Olivový olej

Olivový olej obsahuje množstvo mononenasýtených tukov, čím pomáha znižovať hladiny LDL-cholesterolu (zlý) a zvyšovať HDL-cholesterol, pomáha znižovať krvný tlak (prevencia cievnych mozgových príhod a infarktu), obsahuje látky s antioxidačným účinkom (prevencia nádorových ochorení).

Olivový olej Zdroj foto: Shutterstock.com

12. Mlieko

Prínosy mlieka pre zdravie zahŕňajú zvýšenú pevnosť kostí, hladšiu pokožku, silnejší imunitný systém a ďalšie. Je to výborná prevencia pred hypertenziou, zubným kazom, pred dehydratáciou a dýchacími ťažkosťami.


Prečítajte si aj:

Prečo by sme mali jesť grécky jogurt?