Líčili sme výherkyňu. TOP rady ako sa starať o suchú a začervenanú pleť

Líčili sme mladú študentku z Myjavy, Dášku, ktorá sa stala výherkyňou našej súťaže o valentínske líčenie. Dáška ma suchšiu pleť so sklonmi k začervenaniu. Ak chcete vedieť, ako na takýto problém, poďte sa pozrieť, ako to vyriešila vizážistka Alžbeta Slezáková.

Dasa_licenie_kolaz Zdroj foto: Redakcia ZDRAVIE.sk

Dáška nemá veľa času sa líčiť či špeciálne sa starať o pleť. Jej denný rituál v starostlivosti o pleť spočíva v rannom nanesení mejkapu, maskary a večer v odlíčení sa pleťovou vodou predpísanou od dermatológa. Jej pleť postráda hydratáciu. Sťažovala sa na častú šupinatosť pokožky najmä v T-zóne, ktorú sme pred líčením zmiernili pílingom s pomocou vatového tampónika s pleťovou vodou.

Taktiež jej pokožka máva časté prejavy začervenania pleti najmä na lícach. Toto všetko sú prejavy dehydrovanej pokožky. Pleť takto trpí. Odporučili sme jej jednoduchý a rýchly domáci píling, ktorý zvládne doma bez pomoci profesionála. Ak máte aj vy takéto prejavy na pleti vyskúšajte nasledujúcu radu.

MEDOVÝ PÍLING v dvoch variantách

  • 1 PL medu

1. Varianta

Naniesť na odlíčenú čistú pleť. Nechať pôsobiť po dobu 15-20 minút. Následne opláchnuť vlažnou vodou. Enzýmy v mede napomôžu zbaviť sa odumretých buniek pokožky. alebo

2. Varianta

Naniesť med na odlíčenú čistú pleť. Krúživými pohybmi premasírovať celú ošetrovanú oblasť. A pomocou celej plochy dvoch prstov (ukazovák a prostredník), akoby odťahovať med z pokožky. Vytvoríte tak nadvihnutie kože. Stredne rýchlou intenzitou odlepujte prsty od pokožky (med pôsobí ako lepidlo). Takto sa pleť zbaví odumretých buniek pokožky, detoxikuje sa, podporíte látkovú výmenu, rozprúdite lymfu a krv, a tým bude pokožka lepšie vyživená.

Aplikovať dvakrát do týždňa po dobu 1 mesiaca. Potom stačí ako prevencia proti vzniku šupinatých zón alebo iba ako píling, raz za mesiac.

Začervenanie na pleti je prejavom nesprávneho režimu v starostlivosti o pleť a taktiež vnútorným problémom nesúladu orgánov. Bližšie v článku diagnostika chorôb z tváre

Nasledujúca receptúra vyrieši hydratáciu, nesúlad pH pokožky, normalizuje mazotok (premastenie), sťahuje prejavy začervenania a omladzuje.

PLEŤOVÁ MASKA

  • 3 PL Kyslá smotana
  • 1 ČL zemiakový/kukuričný škrob

Zmiešajte obe suroviny v miske a aplikujte na čistú vypílingovanú pleť pomocou kozmetického štetca alebo prstov. Nechajte pôsobiť 15-20 minút (alebo až do uschnutia masky). Zmyte teplejšou vodou.

Ďalším skvelým tipom pre jednoduchú a finančne nenáročnú starostlivosť o pleť je tiež aplikovanie pleťovej vody z roztoku sóda bikarbóny. Vďaka jedlej sóde sa dočistia póry po predchádzajúcom pílingu a maske.

PLEŤOVÁ VODA

  • 1 ČL sóda bikarbóna
  • 1,5 dcl vlažná voda

Zmiešať zložky v pohári, nechať sódu usadiť na dno pohára. Vatový tampón namočiť do roztoku a krúživými pohybmi prečistiť celú pleť (vynechať oblasť tesne pri očiach, aby nedošlo k podráždeniu). Následne pleť môžete prepáchnuť studenšou vodou pre uzavretie pórov.

Ošetrenie na noc

Keďže nám Dáška prezradila, že si pleť veľmi nekrémuje, poradili sme jej jednu variantu na ošetrenie pleti na noc. Po celej procedúre očistenia pleti alebo odlíčenia pleti, si aplikovať (natrieť) malé množstvo (asi ako hrášok) kokosového tuku (nerafinovaného). Pleť vyživí, hydratuje a zacelí vrchné vrstvy pokožky. Napriek tomu, že ide o tuk, po nanesení na pokožku sa krásne vstrebe a nezanechá mastný film. Pokožka dýcha a regeneruje sa.

Obočie

Popri líčení sa nám mladá výherkyňa posťažovala na dennodenné dokresľovanie si obočia ceruzkou. Žiadala radu ako vyriešiť tento jej denno-denný problém v líčení. Dáška má pekný základ obočia, avšak nedostatok je v jemných a riedkych chĺpkoch na začiatku rastu obočia. Keďže premýšľala aj o tetováži, odporučili sme jej malý kompromis medzi tetovážou a dokresľovaním si, a to farbenie obočia od profesionálnej kozmetičky. Kozmetička jej upraví obočie do tvaru, ktorý sa jej typológie hodí a nafarbí chĺpky profesionálnou kozmetickou farbou na obočie, ktorá dodá líniu a celkový prirodzený vzhľad obočiu. Zo začiatku je potrebné chodiť pravidelne, aby sa tvar a farba ucelila.

A obočím sme začali v líčení. Jemne sme vytvarovali nežiaduce chĺpky z línie. Pleť sme ošetrili pleťovou vodou a výživným krémom.

Dasa_Alzbeta_licenie Zdroj foto: Redakcia ZDRAVIE.sk

Líčenie

Základom líčenia bol korektor, ktorý prekryl nežiaduce mapy začervenania na pleti a nanesenie mejkapu. Dášku zaujímalo používanie kamufláže. Je to výborná paleta, avšak ak nie ste zvyknuté líčiť sa, podobne ako Dáška, je to zbytočné, pretože kamufláž (teda krycí korektor v rôznych odtieňoch), aby bol schopný prekryť nedostatky, musí mať vysokú schopnosť prekrývať, čiže laicky povedané pôsobí hutne na pleti. Pre jej typ pleti a nenáročnosť v líčení je lepšie používať BB krém, ktorý pleť prekryje, rozjasní a vyživí.

Dáškina pleť je veľmi suchá, takže sme púdrom šetrili a naniesli som ho len vo veľmi jemnej vrstvičke. Dáška má veľmi peknú zeleno-modro-šedú farbu očí, ku ktorým sa hodí asi každá farba. Zvolili sme teda odtiene dymovej hnedej. Počas rozhovoru nám prezradila, že by chcela ísť na romantickú večeru s priateľom, preto aj líčenie sa nieslo v romantickom duchu. Použili sme svetlo zlaté a trblietavo žlté jagavé odtiene na vnútorný kútik oka. Krásne sa tým celé oko otvorili a žiarilo. Na vonkajší kútik oka sme naniesli tmavý hnedý odtieň, ktorý sme vytieňovali až do zhybu očného viečka. Tým sa jej pohľad prehĺbil a pôsobil zvodne. Tesne k riasam sme naniesli čiernu očnú linku po celej dĺžke oka a samozrejme maskaru. Na líčka sme naniesli štetcom kompaktný púder tehlového odtieňa. Ak si nie ste isté pri nanášaní lícenky, skúste tento jednoduchý trik. Spočíva v tom, že sa čo najviac usmejete, a v mieste, kde najviac vystúpi lícna kosť, aplikujete lícenku. Pery sme jemnunko doladili vo farbe telovej s ružovkastým leskom.

Vlasy

Dáška má nádherne dlhé vlasy, skoro až úplne po pás, avšak na úkor ich kvality. Ku končekom boli krepovité a suché aj vďaka zosvetlovaniu o pár odtieňov od svojho farebného tónu. Ak si kúpi kokosový tuk, ten má mnohostranné využitie. Okrem varenia je vhodný na pleť, vlasy, nechty na celé telo zvonka aj z vnútra. Takže sa dlho neudrží na poličke v domácnosti. Preto sme jej aj odporučili používať na dĺžku vlasov zábal z kokosového tuku, ktorý je vhodné nechať pôsobiť aspoň hodinu alebo cez noc a následne bežne umyť šampónom. Vlasy budú uhladené a vyživené. Ako rýchlu úpravu jej vlasov sme zvolili veľké vlny za pomoci žehličky na vlasy. Pre docielenie objemu sme ešte predtým jemne nadvihli vrchné pramienky vlasov tupírovaním a zalakovaním. Dĺžku vlasov sme upli prameňom z vlasov do copu tak, že sme prameň vlasov omotali okolo všetkých vlasov, aby to vytvorilo efekt gumičky. Takýmto štýlom sa môže výherkyňa upravovať aj bežne. Je to rýchle a jednoduché, ale pôsobivé.

Celkový jej vzhľad pôsobil veľmi decentne, jemne a romanticky, tak ako vyžarovala aj jej osobnosť. Čo poviete? :-)

Dasa_licenie Zdroj foto: Redakcia ZDRAVIE.sk