9 zložiek, ktoré by váš deodorant nemal obsahovať

Všetci milujeme cítiť sa skvelo, voňavo a čisto. Uvedomujete si však, čo všetko stojí za takýmto naším každodenným konaním? Uvedomujete si, čo dávate do seba, ale uvedomujete si aj to, čo dávate na seba?

Deodorant Zdroj foto: Shutterstock.com

Po deodorante siahate dennodenne, aj v období zimy, keď je produkcia potu nižšia. Avšak takáto zdanlivá každodenná hygiena môže mať vážne dôsledky pre vaše zdravie, ak zvolíte zlé produkty.

Nezabúdajte na svoju kožu

Vzhľadom k tomu, že vaša koža je vašim najväčším orgánom, je potrebné prijať opatrenia, ktoré vám dajú do povedomia, že to, čo nanášate na ňu, má byť čo najprirodzenejšie a najbezpečnejšie pre vaše telo, pretože môžete nevedomky samých seba vystaviť toxickým látkam obsiahnutých v kozmetických produktoch.

Vaša pokožka má totiž dvojcestnú funkciu, funguje ako špongia. Telo cez ňu dokáže absorbovať všetko čo na ňu aplikujete, ale taktiež dokáže vylučovať škodlivé látky. V priebehu dlhšej doby používania, môžu tieto toxické chemické látky spôsobiť vážne ochorenia ako sú rakoviny, nádory, respiračné choroby, degeneratívne ochorenia, hormonálna nerovnováha, znížená imunita, alergické prejavy a iné problémy týkajúce sa vášho zdravia. Takže ak budete na vašu kožu dávať chemikálie, budú tieto chemikálie aj absorbované do vášho organizmu.


Prečítajte si aj:

Pripravte si vlastný alternatívny dezodorant bez škodlivých látok

Dezodoranty a antiperspiranty

Dezodoranty a antiperspiranty sú jedným z mnohých takýchto produktov. Nie je to dezodorant sám o sebe, ale niektoré podozrivé chemikálie, zložky, v bežne predajných produktoch.

Zaujímavosť: Podľa National Cancer Society (americká dobrovoľná zdravotnícka organizácia oddaná eliminácii rakoviny ako hlavného zdravotného problému) správy naznačujú, že tieto výrobky obsahujú škodlivé látky, ktoré môžu byť absorbované kožou alebo prenikajú cez poškodené vrstvy pokožky spôsobené holením. Preto je vhodnejšie aplikovať na neporanenú pokožku akýkoľvek výrobok, aby sa otvorená ranka nestala vstupnou bránou pre infekcie a rýchlemu prenikaniu nežiaducich látok obsiahnutých v kozmetických prípravkoch.

Predtým ako si kúpite alebo si idete naniesť na svoje telo deodorant alebo iný kozmetický výrobok, ktorý sa aplikuje na pokožku, vlasy a nechty, prečítajte si jeho zloženie. Všetky informácie ohľadom obsahovaných látok nájdete väčšinou na zadnej strane obalu.

Dezodorant

Dezodorant má za úlohu zabrániť rozkladu zložkám potu, ktoré sú práve príčinou toho nepríjemného zápachu z vášho podpazušia. Vyrábajú sa najčastejšie vo forme spreja a obsahujú najrôznejšie syntetické vonné zložky, ktoré majú pach potu prekryť. Zároveň však pôsobia dezinfekčne a tým spomaľujú proces rozkladu potu baktériami a teda i jeho pachový prejav. Samotnú tvorbu potu pravdaže nijako neobmedzujú. Obvykle je však počas dňa nutné aplikáciu niekoľkokrát opakovať.

Antiperspirant

Antiperspirant má za úlohu zabrániť poteniu a celkovému prenikaniu potu cez potné kanáliky, ktoré sú tak zazátkované jeho zložkami. Aplikujú sa najmä do oblasti podpazušia, kde býva zápach najvýraznejší. Neodporúča sa aplikácia na poranené miesta pokožky. Antiperspiranty mávajú obdobnú formu ako dezodoranty, ale zameriavajú sa priamo na obmedzenie tvorby potu. V zásade ide o chemický proces, kedy aplikovaná látka vytvára gélovú zátku, ktorá dočasne uzavrie kanáliky potných žliaz. Najčastejšie účinné látky obsiahnuté v týchto výrobkoch predstavujú toxické zlúčeniny, ktoré umožňujú tento komfort.

V drogériách ich nájdete v tuhej forme, v gélovej alebo v tekutej forme. Na našom trhu je dnes obrovské množstvo kozmetických výrobkov. Častokrát si nevieme ani vybrať s pomedzi toľkého výberu, až siahame po prvom, čo sa nám zapáči. Vďaka spotrebiteľom a ich požiadavkám sa výrobky deodorantu a antiperspirantu spojili do jedného produktu, pod názvom antiperspiračný dezodorant.

Potenie Zdroj foto: Shutterstock.com

Ako prebieha proces potenia?

Vylučovaním potu sa telo ochladzuje a tak zabraňuje prehriatiu organizmu a zaisťuje správnu termoreguláciu. Sekrécia potu je teda v prvom rade reakciou organizmu na hroziace prehriatie, snaha o odvedenie prebytočného tepla a zachovanie stabilnej telesnej teploty. Pomocou vylučovania a následného odparovania potu sa teda ľudský organizmus ochladzuje. Počas dňa sa prostredníctvom potu odparí z ľudského tela približne pol litra až jeden liter vody, počas horúcich dní i niekoľko násobne viac a pri maximálnej záťaži dokonca až desať litrov.

Intenzita potenia je u každého iná. Pri zvýšenej námahe, strese, emočným zmenám alebo vysokej teplote sa aktivita potných žliaz ešte zvyšuje. Napríklad pri hyperhidróze (ochorenie, pri ktorom sa produkuje nadmerné množstvo potu až o 3-5 krát viac než u ostatných, i v kľudovom režime a nízkych teplotách), vám pravdepodobne nepomôže žiadny antiperspirant.

Okrem termoregulácie slúži sekrécia potu k vylučovaniu niektorých odpadových produktov metabolizmu (napr. kyselina močová, toxíny a.i.). Zároveň sa následne pot, vzhľadom k svojmu pH (4,2 – 7), podieľa na tvorbe kyslého kožného plášťa, ktorý slúži ako súčasť ochrany kože pred pôsobením patogénnych baktérií. Faktom však je, že dočasným uzatvorením kanálikov potných žliaz je zamedzené potu plniť svoju funkciu. Aj napriek tomu sa ľudia snažia jeho produkciu čo najviac obmedziť, najmä kvôli nepríjemnému zápachu, samotný pot však nezapácha. Pach spôsobujú až množenie a rozklad baktérií, ktoré bežne žijú na povrchu kože.

I keď potenie je celkom prirodzeným fyziologickým dejom, ktorý má pre ľudský organizmus značný význam, jeho prejavy sú dnes spoločensky nie príliš populárne. Využívanie prostriedkov obmedzujúcich tvorbu potu a eliminujúcich nepríjemný pach vznikajúci pri jeho rozklade, si tak získalo pevné miesto v životnom štýle súčasných generácií. Akákoľvek látka pôsobiaca proti tejto prirodzenej vlastnosti je škodlivá. Preto sú vo svojej podstate antiperspiranty škodlivejšie než dezodoranty. Je to podobné ako keď máte nádchu a dáte si kvapky do nosa, ktoré vlastne zabránia prirodzenému vylučovaniu škodlivých látok z vášho tela. Vy sa síce cítite lepšie, lebo sa vám ľahšie dýcha, ale v konečnom dôsledku sami sebe škodíte. Tieto látky, ktoré váš organizmus už vyradil ako nežiaduce, vy ich vlastným pričinením vraciate späť do obehu, čím sa organizmus spätne infikuje.

Kde teda zastavený pot antiperspiračnou glazúrou zostáva a kam putuje?

Upchaním potných kanálikov sa zastaví potenie a cez lymfatický systém sa nevylúčený pot (aj s nevylúčenými toxínmi, ktoré sa potením vyplavujú von na povrch pokožky) opäť putuje naspäť do krvného obehu (POZOR, z ktorého už bol raz metabolizovaný), cez ktorý sa dostáva do ostatných životne dôležitých orgánov, napríklad ako je mozog, obličky, pečeň. Takéto dlhodobé každodenné nanášanie antiperspiračných dezodorantov, má za následok kumulovanie toxínov z potu a telu neprirodzených chemických prvkov z kozmetických produktov, vedúci k chaosu v organizme, čo vyústi do bunkovej mutácie a spôsobí zmeny hladiny estrogénu. Následne rast rakovinových buniek prsného tkaniva, keďže sa antiperspiračné dezodoranty najčastejšie aplikujú sa podpazušie.

Zloženie - INCI internacionálna nomenklatúra ingrediencií

Predtým ako si kúpite deodorant alebo iný výrobok, ktorý si aplikujete na pokožku, prečítajte si jeho zloženie. Všetky informácie ohľadom obsahových látok nájdete na zadnej strane obalu pod názvom INCI.

Obsiahnuté látky výrobku sú napísané v percentuálnej postupnosti. Od najväčšieho množstva danej látky, ktorá je napísaná ako prvá v zložení, až po najmenšie obsahové percento danej látky, ktorá je napísaná na poslednom mieste v zložení INCI výrobku. Obvykle je to napísané s veľmi malými písmenami, čím sa stáva obtiažne dozvedieť sa viac o výrobku, alebo je INCI zloženie prekryté nálepkou distribútora. Je však dôležité poznať zloženie vášho dezodorantu, pretože všetko to, čo ide na pokožku, prechádza krvným obehom, cez ktorý sa látky dostávajú do všetkých orgánov v našom tele. Čo má veľký význam pre celkový zdravotný stav.

Muž s antiperspirantom Zdroj foto: Shutterstock.com

Tu je 9 zložiek, ktorým by ste sa mali vyvarovať vo svojich antiperspiračných deodorantoch:

1. Hliník (Aluminum chlorhydrate)

V zložení antiperspirantov ho nájdete ako primárnu zložku. Zlúčeniny na báze hliníka (ťažké kovy) sú aktívne zložky zabraňujúce poteniu v antiperspirantoch. Hlinité soli vo forme chloridu hlinitého a aluminiumchlorhydrátu bránia poteniu. Hliníkové ióny sú vtiahnuté do kožnej bunky, kde lemujú potné kanáliky, čo spôsobuje, že bunky bobtnajú a uzatvárajú ich, aby sa pot nemohol dostať von.

Vstupuje do potných žliaz a viaže sa s časticami potu. Upchaním potných kanálikov zastaví potenie a cez lymfatický systém sa dostávajú hliníkové častice spolu s nevylúčeným potom späť do krvného riečišťa. Krvným obehom sa dostáva do orgánov metabolického procesu. Každodenné aplikovanie výrobkov s obsahom hliníkových zlúčenín, môže mať za následok rakovinové bujnenie buniek. Novodobá sociálna spoločnosť vyžaduje obmedzenie nepríjemne šíriaceho sa pachu z podpazušia, tak používame zamedzujúce prostriedky, ktorými vystavujeme svoje telo rizikovým faktorom. Používaný vo forme spreju aj v tuhej forme antiperspirančných deodorantoch.

Zaujímavosť: Štúdia Časopisu Jurnal of Inorganic Biochemistry, poukazuje na fakty zvýšenej hladiny hliníka u 19. pacientok s karcinómom prsníka. Vedeli ste, že biopsia pitvy pacientov s Alzheimerovou chorobou, ukazujú abnormálne vysoké koncentrácie hliníka v mozgu?

  • Rakovina prsníka u žien, rakovina prostaty u mužov – karcinóm sa vyvíja v miestach, kde sú umiestnené lymfatické uzliny. Taktiež holenie podpazušia je ďalším faktorom vzniku nádorových buniek, pretože cez poranenú pokožku efektívnejšie preniká cez vrstvy kože. Cez lymfatický systém prenikajú toxíny aj do iných orgánov, ktoré degenerujú.
  • Alzheimerova choroba – vzhľadom k tomu, že zlúčeniny hliníka po absorbovaní kožou, putujú krvou do celého tela, je možné riziko vzniku degenerácií mozgových buniek a s tým vznik súvisiacich ochorení.

Hliník je jedným z hlavných problémov v rizikovosti pre ľudské zdravie. Ale nie je jediným problémom.

Zdravotné riziká hliníka: Nebezpečenstvo pre zdravie – vysoké

2. Silikóny (Cyklopentasiloxane, Dimethycone, -cone, -siloxane)

Táto najčastejšie obsiahnutá forma cyklického silikónu sa používa kvôli zjednodušeniu nanášania kozmetickej zmesi na pokožku. Pre odbúranie statickosti najmä vo výrobku vo forme spreja. Chráni pokožku pred vlhkosťou z okolitého prostredia a taktiež ju aj zjemňuje (dáva jej hodvábny pocit).

Zaujímavosť: Silikón je zložka, ktorá je veľmi stabilná v prostredí a to vyvoláva otázku v biologickom procese odbúrateľnosti. 400-500 rokov v priemere trvá jeho rozloženie, čo spôsobuje problémy v ekosystéme, vedie k znečisteniu životného prostredia. Aj vy sa teraz zamýšľate nad otázkou, ako má vedieť spracovať zlúčeniny silikónu naše telo?

Vedecký výbor v EÚ vo svojom výskume na najčastejšie používaný cyklický silikón, cyklopentasiloxane, došiel k záveru, že jeho používanie v kozmetických produktoch úzko súvisí s poruchami plodnosti a poškodením plodu v gravidite. Napriek tomu neexistuje zákaz v EÚ používať akékoľvek varianty cyklických silkónov.

Zdravotné riziká silikónu: Nebezpečenstvo pre zdravie – vysoké

3. BHT (Butylhydroxytoluene)

Jedná sa o žltú kryštalickú pevnú látku predovšetkým používanú ako antioxidačné činidlo. Používa sa ako konzervant a uchováva stabilitu tukov. Pomáha v boji proti zhoršeniu kvality kozmetických prípravkov spôsobenými chemickými reakciami s kyslíkom.

Zaujímavosť: Rozsiahly výskum ukázal, vysoké dávky tejto látky spôsobuje významné poškodenie pľúc, pečene a obličiek. Orálne preniknutie tejto zložky bolo tiež preukázané, že majú toxické účinky a narúša procesy zrážanlivosti krvi.

Vzhľadom k tomu, že sa nachádza malé množstvo protichodných výskumov, pokiaľ ide o karcinogénne účinky BHT, zostáva ako kontroverzná zložka po celom svete. USA zakázal jej používanie v detskej výžive, pretože je potenciálne spojená s hyperaktivitou u detí. Je tiež zakázané používať ju v potravinách v Japonsku. Pokiaľ ide o kozmetiku, však, je všeobecne považovaná za bezpečnú pre použitie v nízkych koncentráciách v rozmedzí od .01-0,1%. Uvedomte si, však súvis, to čo nedáme do seba (potravou), to nedávajme ani na seba (kozmetikou), protože to, čo sa dostáva na kožu, prechádza do organizmu.

Zdravotné riziká BHT: Nebezpečenstvo pre zdravie – vysoké

Žena s deodorantom Zdroj foto: Shutterstock.com

4. Ceteareth-n a Steareth-n (cetearylalkohol, stearylalkohol)

Ide o emulgátor pre vznik emulzií olej vo vode a voda v oleji (farby na vlasy, krémy, telové mlieka, odličovače, prípravky proti starnutiu, opaľovacie prípravky, depilačné krémy, ...). Pôsobí vo výrobku aj ako zmäkčovadlo. Je to látka, ktorá má za úlohu v kozmetickom výrobku umožniť spriechodňovanie účinných zložiek. Obsah tak môže rýchlejšie penetrovať do hlbších vrstiev kože až do krvného obehu. Pôsobí ako lipozóm, obalí účinnú zložku a vstrebe ju do hlbších vrstiev pokožky.

Mení tak štruktúru pleti, ktorá umožňuje chemické látky preniknúť hlbšie do kože. Táto chemická zlúčenina je najčastejšie používaná v obsahoch kozmetických výrobkov, s potrebou vysokého účinku. Cetaryl alkohol sa vyrába (zmes cetyl a stearyl alkoholu z mastných kyselín kokosového oleja a etylénoxidu), ten však býva kontaminovaný dioxánom. Označené číslo za ich názvom –n (nahradené napríklad číslom 20) určuje počet molekúl etylénoxidu.

Zaujímavosť: Environmental Working Group (EWG), americká organizácia venujúca sa ochrane ľudského zdravia a životného prostredia, odporúča, aby sa spotrebitelia vyhýbali zložkám, ktoré obsahujú doložku "Ceteareth a Steareth". Vyhlasujú, že môže byť kontaminovaný s karcinogénmi 1,4 dioxánom. Túto rakovinotvornú zložku obsahuje takmer 50% kozmetických produktov. Môže byť príčinou vzniku rakoviny pečene, žlčníka, pľúc a kože. Chemická látka vzniká ako vedľajší produkt pri výrobe, z tohto dôvodu ju nie je nutné uvádzať pri zložení výrobkov.

Kozmetické smernice EÚ umožňuje, aby boli použité vo výrobkoch osobnej starostlivosti podľa všeobecných ustanovení. Hoci 1,4-dioxán možno ľahko vybrať z produktov skôr, než sú predávané, jeho rozšírená prítomnosť v produktoch ukazuje, že mnohí výrobcovia berú zaťažkávajúcu tento jednoduchý krok. "

Upozornenie: Vyhnite sa radšej tejto látke pri kúpe kozmetiky.

Zdravotného riziká Ceteareth-20 a Steareth-20: považované za stredne ťažké až ťažké

5. TEA & DEA (Triethanolimine alebo Cocoaimide TEA a Diethanolimine alebo Cocoamide DEA)

Tieto látky majú za úlohu upravovať pH. Používajú sa s mnohými mastnými kyselinami z olejov premieňajúce na soli, ktorá sa stane základom pre čistenie v produkte. Oba môžu byť toxické pri dlhodobom používaní.

TEA môže vyvolávať alergické reakcie na koži a DEA môže spôsobovať poškodenie pečene a obličiek. Tieto chemické látky sú už obmedzené v Európe v dôsledku známych karcinogénne (rakovinotvorné) účinkov, ale predsa sú ešte obsiahnuté v mnohých výrobkoch na našom trhu.

6. Propylénglykol (Propyleneglykol)

Jedná sa o zvlhčovadlo, ktoré udržuje látky pred vysychaním a absorbuje vodu. Využíva sa aj ako rozpúšťadlo pre potravinárske farbivá a príchute či ako ropný produkt používaný na vytvorenie jemnej konzistencie výrobku. Je finančne nenáročný, lacný, s univerzálnou funkciou, bez chuti a zápachu, preto sa používa často v mnohých kozmetikách. Označuje sa aj ako zosiľňovač penetrácie, takže v prípade, ak sú spárované s ďalšími škodlivými chemikáliami, môže zvýšiť ich absorpciu

Zaujímavosť: Pôvodne bol vyvinutý pre technické účely ako podklad do rozmrazovacích zariadení, ale teraz je súčasťou niektorých deodorantov a antiperspirantov. Ak je táto chemikália spárovaná s ďalším chemickými prísadami, môže byť veľmi nebezpečná. Je známa ako neurotoxín, ktorá vyvoláva kontaktnú dermatitídu, žihľavku, poškodenie obličiek a pečene. V bezpečnostnom liste majú pracovníci napísané, aby sa vyhýbali kontaktu s pokožkou, pretože ide o toxickú látku, aby nedošlo k podráždeniu kože, očí, nevoľnosti, bolesti hlavy, poruchy centrálneho nervového systému. A táto zložka aj napriek tomu, je často používaná v kozmetických prípravkoch. Aj v malých koncentráciách (2 percentá alebo menej), propylénglykol spôsobuje podráždenie kože. Niektorí výrobcovia dezodorantov dávajú do ich celkového obsahu až 50% tejto látky. Propylénglykol sa odbúrava z tele asi 48 hodín. Avšak, štúdie vykonané na ľuďoch a zvieratách ukazujú, že ak opakovane aplikujete túto látku na oči, pokožku, do nosa alebo perorálne, môže sa rozvinúť určité podráždenie.

Zdravotné riziká: oneskorené alergické reakcie na koži

7. Ftaláty (Ptalathes)

Používajú sa zníženie krehkosti v sprejoch na vlasy a udržiavajú vonné kompozície v produkte. Často ich výrobcovia schovávajú pod názvom vôňa „fragrance“. Majú schopnosť pomáhať rozpúšťať ďalšie zložky, pričom predstavujú hormón, ktorý nepôsobí presne ako estrogén, ale môže narušiť rovnováhu ďalších hormónov, ktoré spolupracujú s estrogénmi vrátane testosterónu.

Ftaláty boli spojené s niekoľkými zdravotnými problémami, a sú považované za narušiteľa činnosti žliaz s vnútornou sekréciou. Akonáhle ftaláty sú absorbované do tela, pôsobia ako estrogén, ktoré nie sú len v rozpore s vašou hormonálnou funkciou, ale spôsobujú rad komplikácií. Medzi ne patria neplodnosť, znížený počet spermií, rakovina prsníka, prostaty, vaječníkov, poškodenie pľúc, pečene, obličiek, endometrióza, astma, alergie.

Ftaláty sú pravdepodobne pre ľudský organizmus škodlivé a karcinogénne. Aj napriek snahe regulovať túto látku v používaní do kozmetických výrobkov, prevládajú tieto chemické látky naďalej vo výrobkoch v starostlivosti o osobnú hygienu, vrátane dezodorantov.

Muž s deodorantom Zdroj foto: Shutterstock.com

8. Parabény (metyl-, etyl-, propyl-, benzyl- a butyl- paraben)

Jedná sa o bežne používanú chemickú látku v rôznych formách ako konzervačný prostriedok.

Zaujímavosť: Počas štúdie uskutočnenej v roku 2004 sa zistilo, že parabény po vniknutí do pokožky napodobňujú činnosť estrogénu v tele, tak narúšajú hormonálnu rovnováhu, preto je osemkrát vyššia pravdepodobnosť rozvoja rakoviny. Podieľa sa na vzniku rakovinových buniek v prsnom tkanive. Zistilo sa, že parabény sa našli u 18. žien z 20. vo vzorkách tkanív z nádorov prsníka. Širokým použitím parabénov však boli nájdené aj v iných tkanivách. Hoci majú parabény estrogénu podobné vlastnosti, estrogény, ktoré sú vyrobené v tele sú stokrát silnejšie. Taktiež sa zistilo, že vzhľadom narušeniu hormonálnej rovnováhy môže viesť až k predčasnej puberte u detí.

Zdravotné riziká: spojené s rakovinou prsníka

9. Triklosan (Triclosan)

Je to umelá antmikrobiálna chemická látka používaná na zabíjanie baktérií na koži a iných povrchoch. Používa sa ako antibakteriálne činidlo a konzervačná látka, ktorá pri reakcii s vodou z kohútika vytvorí chloroformný plyn, potenciálny karcinogén.

Zaujímavosť: Výskumom bolo dokázané, že triclosan je ďalšia látka, ktorá môže dráždiť vašu pokožku a spôsobiť kontaktnú dermatitídu, aj preto, že má na seba naviazané množstvo karcinogénnych kontaminantov. Vaše telo obsahuje dobré aj zlé baktérie, ale triclosan zabije oboje, čo žijú na koži. FDA (americká spoločnosť zaoberajúca sa ochranou zdravia) klasifikuje triklosan ako pesticíd, zatiaľ čo IARC (medzinárodná agentúra pre výskum rakoviny) ich uvádza ako možný karcinogén. Obvykle sa triclosan ukladá v tukových zásobách tela.

Zdravotné riziká: podráždenie kože, kontaktná dermatitída, rakovina.

Nedávne štúdie naznačujú, že táto chemikália môže narušiť funkciu štítnej žľazy a ďalšie dôležité funkcie hormonálneho systému. Americká lekárska asociácia (AMA) odporúča, aby triclosan a iné "antibakteriálne" výrobky neboli používané v domácnosti, pretože by mohli podporovať bakteriálnu rezistenciu voči antibiotikám, ktoré môžu umožniť vznik rezistentných kmeňov. Táto chemikália môže tiež mať vplyv narušeným endokrinným systémom na materské mlieko a krv.

Zaujímavosť: v roku 2003 vyšlo v európskom časopise o prevencii rakoviny rozhovor so 437. ženami s rakovinou prsníka o ich minulosti používania deodorantov. Štúdie uvádzajú, že ženy, ktoré si aplikovali dezodorant aspoň dvakrát týždenne a na oholené podpazušie najmenej trikrát týždenne takmer 15 rokov, sa vyvinula rakovina prsníka.

Poznámka autora: Keď som spracovávala informácie ohľadom zložiek obsiahnutých v takýchto výrobkoch, keďže nevlastním žiaden z bežne dostupných, bola som sa pozrieť na vystavené kusy v obchodných sieťach drogérií. Ako som si čítala rad za radom obsahové látky jednotlivých značiek, prišla som na jeden veľký problém, nevedela som sa dopátrať pri niektorých značkách zloženiu. Našla som ho, až keď som odlepila niekoľko vrstiev etikety, aby som sa dozvedela o obsiahnutých látkach. Pri odlepení sa vonkajší obal produktu znehodnotil a tak stratil u spotrebiteľa určitý záujem o kúpu. INCI nomenklatúra má byť viditeľná na výrobku, nie skovaná pod niekoľkými vrstvami. A práve tieto výrobky, so „schovanou identitou“ vyšli s tými najhoršími látkami v ich zložení a práve tie najzvučnejšie značky. A takto máte vy všetci spotrebitelia mať dôveru vo výrobkoch, ktoré sa dávajú na váš vzácny dar, kožu?


Prečítajte si aj:

Pripravte si vlastný alternatívny dezodorant bez škodlivých látok

danielocka

presne kvoli tymto dovodom som presla na hristinu a ciste prirodny dezodorantový citrusový krém a tam hliník ani ostatné tieto látky nenájdeš