ta vegeta na konci to zabila.... :(
Kapusta je skvelá na chudnutie a prečistí aj váš tráviaci trakt
Zdroj foto: Shutterstock.com
Účinné látky
Kapusta obsahuje vodu, bielkoviny, sacharidy, kyselinu listovú, vlákninu, minerály ako vápnik, fosfor, železo, meď, mangán, horčík, draslík a zinok. Nájdeme v nej až dvakrát toľko vitamínu C ako v citrónoch, ďalej tiež komplex vitamínov B, vitamíny E a K.
Prečítajte si tiež:
Kyslá kapusta ako probiotikum a podpora pre vaše srdce
Vplyv na zdravie
-
podporuje imunitu
-
ochraňuje bunky pred voľnými radikálmi
-
chráni telo pred zápalmi a infekciami
-
zlepšuje trávenie
-
pomáha pri zápche a hemoroidoch
-
šťava z nej pomáha pri žalúdočných vredoch a pálení záhy
-
pôsobí močopudne
-
podporuje tvorbu červených krviniek
-
detoxikuje telo
-
chráni pokožku a spomaľuje starnutie
-
prevencia proti rakovine, srdcovým ochoreniam, cukrovke a osteoporóze
-
prevencia proti Alzheimerovej chorobe
-
prevencia proti nachladnutiu a chrípke
Účinky na chudnutie
Kapusta má v surovom stave len 105 kJ na 100 g, čo ju robí vhodnou potravinou na chudnutie. Ďalej má tiež silný močopudný účinok, vďaka čomu sa voda nehromadí v tele, ale je hneď z neho vylúčená. Obsahuje veľa vlákniny, ktorá rýchlo zaplní žalúdok, čo spôsobí, že zjete menej jedla. Takisto spolu s antioxidantmi prečistí tráviaci systém od všetkých odpadových a toxických látok. Zabraňuje aj nebezpečnému ukladaniu tukov okolo vnútorných orgánov.
Účinným chutným pomocníkom a požieračom tuku je odvar z kapusty zmiešaný s grepovou šťavou.
Domáci kozmetický prípravok z kapusty
Z kapusty si môžete pripraviť aj tento domáci kozmetický prípravok:
Rozmeľte 70 g kapusty na mlynčeku na mäso, pridajte jeden žĺtok, 5 kvapiek vitamínu E a 2 lyžice otrúb. Všetko spolu zmiešajte a naneste na vyčistenú pleť. Nechajte pôsobiť 20 minút a potom umyte teplou vodou. Nakoniec ešte tvár striedavo opláchnite teplou a studenou vodou a natrite ju ricínovým olejom. Takáto maska pomáha pri kožných alergiách, ekzémoch a eliminuje vrásky.
Kapusta v kuchyni
Čerstvú kapustu môžete pridať do šalátov (v kombinácii napríklad s mrkvou, pórom a zelerom), pričom najlepšie je predtým povariť listy v slanej vode. Dá sa použiť do polievky alebo do obľúbených čalamád. Je vhodná aj ako príloha k mäsu alebo zemiakom. Jej listy môžete tiež orestovať na olivovom oleji, s cesnakom a zeleným korením. Ďalšou možnosťou je dusenie a následné pridávanie do cestovín, halušiek či ryže.
Zdroj foto: Shutterstock.com
Recept na kapustový šalát
Ingrediencie:
-
1/2 ks hlávkovej kapusty
-
1 ks jablka
-
1 ks mozarella
-
2 ČL bieleho jogurtu
-
ČL plnotučnej horčice
-
sezamové semienka
-
vegeta
-
olivový olej
Príprava:
Hlávkovú kapustu nakrájajte na rezance, jablko a mozzarellu nakrájajte na kocky a dájte spolu do misy. Posypte sezamovými semienkami a pridaje nasekanú petržlenovú vňať, biely jogurt, horčicu, pokvapkajte olivovým olejom a všetko spolu premiešajte. Na záver ochuťte vegetou.
Prečítajte si aj tento článok:
aby som nebol len nekonstruktivny, namiesto vegety uplne staci cerstvo pomlete cierne korenie, pripadne ina koreninova / bylinkova zmes podla chuti.