Kamut podporuje trávenie. Kombinujte ho so zeleninou

Kamut je veľmi zdravou odrodou pšenice, ktorá by sa raz za čas mala objaviť aj vo vašom jedálničku. Najlepšie ju kombinovať s čerstvou zeleninou a ovocnými šťavami.

Kamut v šaláte Zdroj foto: Shutterstock.com

Čo je to kamut?

Kamut je určitý druh pšenice s príjemnou orechovou chuťou, ktorý predstavuje cenný doplnok pre správne stravovanie. Táto obilnina dodáva telu mnoho výživných látok ako sú bielkoviny, vláknina, rôzne minerálne látky a ďalšie.

Vďaka vysokému obsahu vlákniny podporuje správne trávenie a môže pomôcť aj ľudom so syndrómom dráždivého čreva. V jej zložení sa nachádza aj mangán a selén – látky, ktoré ochraňujú telo pred genetickými mutáciami a podieľajú sa na tvorbe hormónov štítnej žľazy.


Prečítajte si aj:

Prečo by mal mať kamut miesto vo vašej kuchyni?

Kamut v šaláte Zdroj foto: Shutterstock.com

Pripravte si mrkvový šalát s obilninou kamut a granátovým jablkom

Ingrediencie:

  • 1 šálka vody
  • ½ šálky zrniek kamutu (namočených vo vode počas minulej noci)
  • 2 a pol šálky nastrúhanej mrkvy
  • ½ šálky hrozienok
  • 3 polievkové lyžice pomarančovej šťavy
  • 1 polievková lyžica citrónovej šťavy
  • 1 čajová lyžička medu
  • ¼ lyžičky mletej škorice
  • ¼ lyžičky panenského olivového oleja
  • ¼ šálky nasekaných orechov
  • ¼ šálky semien z granátového jablka

Postup pri príprave kamutu: Kamut nasypte do malého hrnca s vodou a priveďte do varu. Znížte teplo, aby ste udržali vodu vrieť, hrniec prikryte a varte kým zrná kamutu nezmäknú, ale stále by mali ostať mierne žuvacie (približne 50 – 60 minút). Potom odstráňte hrniec zo sporáka a nechajte obilninu ešte 10 – 15 minút stáť.

Postup pri príprave šalátu: Do väčšej misy dajte mrkvu, hrozienka a pridajte aj kamut. V inej menšej miske zmiešajte dokopy pomarančovú a citrónovú šťavu, med, škoricu, soľ a olivový olej. Pripravenou zmesou polejte kamut s mrkvou a poriadne všetko zamiešajte. Nechajte pôsobiť po dobu 15 minút, aby sa chute spojili. Nakoniec celú zmes posypte orechmi a semienkami granátového jablka.


Prečítajte si aj:

Prečo by mal mať kamut miesto vo vašej kuchyni?