Kukurica je nízkokalorická a obsahuje široké spektrum vitamínov

Kukuricu podľa všetkého ako prví pestovali Indiáni v Mexiku už pred viac ako 5 000 rokmi, no k nám sa dostala až niekedy v 18. storočí. Je to jednoročná rastlina a dorastá do výšky 1 až 3 metrov. Existuje viacero odrôd kukurice, ale u nás sú najrozšírenejšie lahôdková, kŕmna a pukancová.

kukurica_tanier_9-2-2016_hlavny

Zdroj foto: Shutterstock.com

Výživné látky a benefity

Kukurica obsahuje asi 70 % vody, uhľohydráty, proteíny a vlákninu. Nachádzajú sa tu vitamíny B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, vitamín A, vitamín E. Z minerálnych látok tu prevláda fosfor, draslík, vápnik či horčík. Zo stopových prvkov tu má zastúpenie mangán, meď, jód, selén, železo a zinok. Tiež obsahuje aj saponíny, flavóny a allantoín. Okrem tohto všetkého je aj nízkokalorická, jeden klas má cca 90 kalórií a zasýti na dlhšiu dobu, pretože živiny z nej sa ukladajú postupne. Kukurica neobsahuje lepok, preto je vhodná pre celiatikov.


Pozrite si aj tento recept na kukuricu:

Polenta - kukuričná kaša

Účinky na zdravie:

  • ochraňuje telo pred voľnými radikálmi

  • udržiava krvný tlak

  • znižuje riziko výskytu rakoviny, infarktu a mŕtvice

  • zlepšuje krvotvorbu a okysličovanie buniek

  • znižuje cholesterol

  • pôsobí močopudne

  • pozitívne vplýva na plodnosť a potenciu

  • udržiava správnu hladinu hormónov

  • zlepšuje sústredenie

  • odbúrava stres

  • pomáha pri napuchnutí nôh, spôsobeným zadržovaním vody v tele

  • posilňuje vlasy a spevňuje pokožku

  • chráni sietnicu

  • zlepšuje trávenie a pomáha pri zápche

Ako ju konzumovať?

Najmä cez leto ju obľubujeme varenú so soľou a maslom, ďalšou možnosťou je ugrilovať ju s bylinkovým maslom. Môžeme ju však aj konzervovať a urobiť si tak zásoby na zimu. Z kukurice sa robia aj kukuričné krúpy, kaša alebo múka, z ktorej sa potom pečú kukuričný chlieb a tortilly. Takisto sa používa do šalátov, pizze, ako príloha k mäsu alebo do polievok a omáčok. No a v neposlednom rade je súčasťou pukancov.

Recept na jednoduchú kukuričnú polievku

Ingrediencie:

  • 1 kg mrazenej kukurice

  • 3 strúčiky cesnaku

  • 1 cibuľa

  • 35 g krupice

  • 1,5 l zeleninového vývaru kukuricna_polievka_9-2-2016

Zdroj foto: Shutterstock.com

Postup: Scedenú kukuricu rozmixujeme spolu s nakrájanou cibuľou, ošúpaným cesnakom a krupicou. Zmes dáme do hrnca, zalejeme vývarom a privedieme do varu. Potom varíme ešte asi 10 - 12 minút.


Spravte si z kukurice aj toto jedlo:

Polenta - kukuričná kaša