Kukurica je nízkokalorická a obsahuje široké spektrum vitamínov
Zdroj foto: Shutterstock.com
Výživné látky a benefity
Kukurica obsahuje asi 70 % vody, uhľohydráty, proteíny a vlákninu. Nachádzajú sa tu vitamíny B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, vitamín A, vitamín E. Z minerálnych látok tu prevláda fosfor, draslík, vápnik či horčík. Zo stopových prvkov tu má zastúpenie mangán, meď, jód, selén, železo a zinok. Tiež obsahuje aj saponíny, flavóny a allantoín. Okrem tohto všetkého je aj nízkokalorická, jeden klas má cca 90 kalórií a zasýti na dlhšiu dobu, pretože živiny z nej sa ukladajú postupne. Kukurica neobsahuje lepok, preto je vhodná pre celiatikov.
Pozrite si aj tento recept na kukuricu:
Účinky na zdravie:
-
ochraňuje telo pred voľnými radikálmi
-
udržiava krvný tlak
-
znižuje riziko výskytu rakoviny, infarktu a mŕtvice
-
zlepšuje krvotvorbu a okysličovanie buniek
-
znižuje cholesterol
-
pôsobí močopudne
-
pozitívne vplýva na plodnosť a potenciu
-
udržiava správnu hladinu hormónov
-
zlepšuje sústredenie
-
odbúrava stres
-
pomáha pri napuchnutí nôh, spôsobeným zadržovaním vody v tele
-
posilňuje vlasy a spevňuje pokožku
-
chráni sietnicu
-
zlepšuje trávenie a pomáha pri zápche
Ako ju konzumovať?
Najmä cez leto ju obľubujeme varenú so soľou a maslom, ďalšou možnosťou je ugrilovať ju s bylinkovým maslom. Môžeme ju však aj konzervovať a urobiť si tak zásoby na zimu. Z kukurice sa robia aj kukuričné krúpy, kaša alebo múka, z ktorej sa potom pečú kukuričný chlieb a tortilly. Takisto sa používa do šalátov, pizze, ako príloha k mäsu alebo do polievok a omáčok. No a v neposlednom rade je súčasťou pukancov.
Recept na jednoduchú kukuričnú polievku
Ingrediencie:
-
1 kg mrazenej kukurice
-
3 strúčiky cesnaku
-
1 cibuľa
-
35 g krupice
-
1,5 l zeleninového vývaru
Zdroj foto: Shutterstock.com
Postup: Scedenú kukuricu rozmixujeme spolu s nakrájanou cibuľou, ošúpaným cesnakom a krupicou. Zmes dáme do hrnca, zalejeme vývarom a privedieme do varu. Potom varíme ešte asi 10 - 12 minút.
Spravte si z kukurice aj toto jedlo: