Benefity obilniny s názvom „kamut“

V súčasnom modernom svete existuje mnoho nových plodín, ktoré svojimi vlastnosťami prinášajú benefity ľudskému zdraviu. Jednou z takýchto plodín je aj obilnina kamut.

Kamut Zdroj foto: Shutterstock.com

Kamut je určitý druh pšenice s príjemnou orechovou chuťou, ktorý predstavuje cenný doplnok pre správne stravovanie. Táto obilnina dodáva telu mnoho výživných látok ako sú bielkoviny, vláknina, rôzne minerálne látky a ďalšie. Môžete ju nájsť v obchodoch so zdravou stravou, ale aj v iných obchodoch ponúkajúcich širší sortiment pečiva a obilnín.


Prečítajte si aj:

Prečo dať prednosť celozrnným potravinám?

Vaše srdce ju miluje

Podľa štúdie jedného európskeho žurnálu z roku 2013 dokáže kamut znižovať riziko srdcových ochorení. Účastníci štúdie konzumovali kamut obsahujúci chlieb, cestoviny a sušienky každý deň po dobu ôsmich týždňov. Výsledky ukázali výrazný pokles hladiny lipoproteínu, „zlého“ cholesterolu LDL v krvi účastníkov a výrazné zvýšenie hladiny draslíka a horčíka – minerálnych látok, ktoré pomáhajú znižovať krvný tlak. Bolo tiež preukázané, že strava doplnená o kamut znižuje množstvo pro-zápalových imunitných molekúl, čím sa podporuje znižovanie hladiny cukru v krvi.

Pomoc pri syndróme dráždivého čreva

Niektorí ľudia s potravinovými alergiami alebo zažívacími problémami, ako je napr. syndróm dráždivého čreva, môžu vymeniť pšenicu za kamut. Avšak, nie je vhodnou voľbou pre ľudí s celiakiou kvôli obsahu látky gliadín nachádzajúcej sa v zložení danej obilniny.

Na dobré trávenie

Vďaka obsahu vlákniny a bielkovín je kamut vhodnou obilninou na zabezpečenie správneho fungovania tráviaceho traktu. Proteín zohráva ústrednú úlohu v udržiavaní pevného tkaniva, podporuje prenos kyslíka a správnu funkciu imunitného systému. Vláknina pomáha znižovať hladinu cholesterolu v krvi a bojuje aj proti cukrovke 2.typu. Jedna šálka vareného kamutu obsahuje 7,4 gramov vlákniny a 10 gramov bielkovín, čo je požadovaná denná dávka bielkovín pre človeka.

Kamut Zdroj foto: Shutterstock.com

Ako zdroj silných antioxidantov

Jedna šálka vareného kamutu obsahuje kompletnú odporúčanú dennú dávku mangánu pre ženy a 78% dávky pre mužov. Okrem mangánu obsahuje aj 55 mg selénu. Obe minerálne látky sú výbornými antioxidantmi, ktoré ochraňujú ľudský organizmus pred genetickými mutáciami a pred poškodením bunkovej membrány voľnými radikálmi. Podporujú tiež hormonálnu rovnováhu tela – mangán pomáha syntetizovať pohlavné hormóny, zatiaľ čo selén napomáha tvorbe hormónov štítnej žľazy.

Posila pre imunitný systém

Jedna porcia vareného kamutu obsahuje 80 mg horčíka a 40% a 29% odporúčanej dennej dávky zinku pre ženy a mužov. Strava bohatá na zinok podporuje imunitný systém a správne fungovanie štítnej žľazy, zatiaľ čo horčík posilňuje kostné tkanivá a aktivuje enzýmy pre bunky organizmu.


Prečítajte si aj:

Prečo dať prednosť celozrnným potravinám?