Cícerová nátierka trochu inak
Zdroj foto: Shutterstock.com
Skôr ako sa pustíte do mixovania takejto zdravej nátierky na raňajky či olovrant, prečítajte si aké pozitíva pre váš organizmus privediete, keď ju zjete.
Účinky obsiahnutých surovín
Cícer - strukovina, ktorá nenafukuje
Je to strukovina, ktorá obsahuje vysoký podiel bielkovín, vlákniny. Jedna z mála darov z prírody nestráca svoje blahodarne účinky varením. Je vhodná surovina pre celiatikov, pretože neobsahuje lepok. V jednom pokrme z cícera pokryjete dennú dávku železa potrebnú pre správne fungovanie orgánov. Deťom, ale aj dospelým sa odporúča konzumovať táto surovina pre jej obsah vápnika, ako blízka náhrada za mliečne výrobky, aj ako prevencia osteoporózy.
Plný vitamínov
V stravovaní detí nahradí cícer široké spektrum účinných pomocníkov pre zdravie, ktoré by ste inak museli vyskladať z viacerých potravín. Ďalšie pozitívum pre zdravie majú obsiahnuté vitamíny A, B (najmä B3), C, E, K, stopové prvky draslík, vápnik, selén, horčík, zinok, železo, meď, mangán, omega3 a omega6 nenasýtené mastné kyseliny. V tehotenstve je nutné dopĺňať v strave kyselinu listovú, cícer ju dodá. Tie isté látky z cícera, čo ovplyvňujú znižovanie celkového cholesterolu vplývajú aj na hladinu cukru v krvi, preto je vhodný aj pre diabetikov. Vďaka antioxidačným účinkom a celkového obsahu významných látok je cícer imunostimilačný. Aj napriek tomu, že je to strukovina, nenafukuje, je preto vhodný aj pre detičky, ktoré trpia alebo trpeli meteorizmom alebo kolikami.
Zlepšuje trávenie
Vďaka betakaroténu je pomocnou zložkou pre dobrý zrak a jeho vývoj. Podporuje metabolizmus, zlepšuje trávenie, posiluje pamäť. Napomáha zdravému rastu vlasov, nechtov, kostí a zubov. Udržuje telesnú hmotnosť vďaka nízkemu obsahu tuku. Je ľahko stráviteľný a vstrebateľný ľudským organizmom. Vo vyších dávkach nie je vhodný cícer pre ľudí trpiacich ochorením dna a ochorením obličiek, pretože zadržuje kyselinu močovú. Ale v takejto kombinácii cícerovej nátierky máte zložku, ktorá zas naopak pôsobí preventívne na usadzovanie kyseliny močovej.
Konzumujte túto zdravú potraviny 1 – 2 krát do týždňa.
Čítajte viac: Cícer je najľahšie stráviteľná strukovina, ktorá nenafukuje
Sezamový olej - olej, ktorý posiluje pamäť
Aj napriek tomu, že to je olej, je veľmi ľahko stráviteľný a vstrebateľný ľudským organizmom. Obsahuje až 85-88% nenasýtených mastných kyselín, horčík, meď, nikel, vitamíny skupiny B (najmä B1, B12), PP, železo, mangán. Upokojuje tráviace ústrojenstvo, účinný pri problémoch so stolicou (aj pri zápche aj pri hnačke). Pozitívne posilňuje srdce a cievy. Veľkou pomocou je pre učiace sa deti, pretože posilňuje pamäť. Upokojuje, pôsobí ako antidepresívum. Používajte radšej oleje lisované za studena a najlepšie v bio kvalite, aby sa pesticídy a hnojivá používané na rastline nedostávali aj do vášho tela.
Čítajte viac: Sezamový olej využijete v kuchyni, ale aj ako liek.
Zdroj foto: Shutterstock.com
Ľanové semená - ako prevencia rakoviny aj ako liečivo na kašeľ
Je to prírodná forma ako možno telu stravou, čo najvhodnejšie dodať esenciálne zložky, nevyhnutné pre správne fungovanie organizmu. Obsahuje vysoké percento bioaktívnych látok. Obsahuje vlákninu, vyššie percento ako Chia semiačka. Účinný vitamín E (v gama forme, ktorá sa podieľa na prevencii rakoviny pohlavných orgánov), kyselinu listovú (vitamín skupiny B, ktorá hraje dôležitú rolu pri krvotvorbe a vzniku aminokyselín). Znižuje celkový cholesterol. Je ho potrebné konzumovať s potravinami bohatými na bielkoviny, takže cícer je na to ako stvorený.
Pretože ľanové semená obsahujú tuky, a ak sa zlúčia s bielkovinami, rozpustia sa a zlepší sa ich využiteľnosť, vstrebateľnosť. V črevách vytvára ochranu črevných stien, ktoré chráni a regeneruje. Viaže na seba škodliviny zo stravy a vyvádza ich von. Podporuje peristaltiku čriev vo väčšom množstve užitia. Pre budúce mamičky je konzumácia ľanu pred pôrodom výhodou, uvoľňuje pôrodné cesty a tým je ľahší pôrod.
Veľká pomoc pri rôznych ochoreniach
Okrem tráviacich problémov napomáhajú ľanové semiačka na zastavenie kašľa, znižujú hladinu zlého cholesterolu, pomáhajú pri reumatizme a v neposlednom rade prispievajú v prevencii v boji proti rakovine. Požívaním doplníte okrem vitamínov a stopových prvkov aj esenciálne polynenasýtené mastné kyseliny, ktoré si telo nie je schopné samo vytvoriť. Vhodné aj pre diabetikov a pri kožných ochoreniach.
Čítajte viac: Ľanové semienka - malé, ale zdravé
Tekvicové jadierka - jadierka pre dobrú náladu
Odporúčaná denná dávka je 25 až 50 gramov, čo predstavuje asi hrsť surových tekvicových semienok dvakrát denne. Tekvicové semienka sú jedným z najbohatších zdrojov aminokyseliny tryptofán, ktorá má výrazný vplyv na hladinu serotonínu. Je to hormón šťastia, a teda priaznivo ovplyvňuje náladu. Taktiež táto aminokyselina pomáha pre lepší spánok, predchádza depresiám. Obsahuje vysokú zastúpenosť minerálnych látok ako je fosfor, horčík, železo, meď, horčík, zinok.
Sú dobrým zdrojom vitamínu E, vitamínov skupiny B (tiamín, riboflavín, niacín, kyselina pantoténová, pyriroxín). Ich obsahom je aj bielkovina (100 kusov semiačok vám dodá 30 gramov bielkovín). Zabraňujú tvorbu obličkových kameňov a usadenín. Patria medzi prírodné liečivá, ktoré zabraňujú parazitácií napríklad pásomniciam v čreve. Vďaka svojim blahodarným účinkom ich podávajte mladistvým v pubertálnom období.
Zdroj foto: Shutterstock.com
Červená paprika
Vďaka vitamínu C neutralizuje voľné radikály, ktoré sa do nášho organizmu dostávajú z prostredia a posilňuje obranyschopnosť organizmu. Preto sa odporúča ju konzumovať denne ako prevencia pred nachladnutím. Príroda to pekne zariadila, ani zohriatím ani pečením sa z nej účinnosť vitamínu C nevytráca. Výborné vplýva na trávenie pomocou kapsiacínu, ktorý je v nej obsiahnutý povzbudzuje zažívanie. Betakarotén ma zase za úlohu spomaľovať bunečné starnutie a chrániť pokožku pred škodlivými vplyvmi slnečného žiarenia. Jedna veľká paprika má v sebe 9 krát viac betakaroténu a 2 krát viac vitamínu C ako má zelená paprika.
Čítajte viac: Paprika - zásobáreň vitamínov, ktorá porazí nadváhu i toxíny
Himalajská soľ - soľ života alebo najzdravšia soľ
Jej oranžovo ružová farba svedčí o vysokom obsahu minerálnych látok. Veda dnes pozná 118 chemických prvkov. Táto soľ ich obsahuje až 84, takže už viete prečo je najlepšia. V bežnej soli toto nenájdete, je zložená z chloridu sodného (NaCl), jódu a protihrudkujúcich prímesí.
Okrem toho, že dopĺňa minerály, vďaka ktorým sa podieľa na podpore trávenie, prečisťuje celý organizmus od toxínov, podporuje okysličenie buniek, odkysľuje organizmus, prečisťuje cievy, normalizuje krvný tlak a hladinu hormónov. Dokáže odbúravať usadené kryštáliky v kĺboch, pôsobí ako prevencia proti dne a kardiovaskulárnym ochoreniam. Okrem osolenia potravín ju môžete využiť v kúpeli na detoxikáciu alebo ako zábal na poranené miesto (zlepší hojenie rany a vydezinfikuje ju). Ak trpíte migrénami alebo častými bolesťami hlavy, himalájska soľ ako jediná zaberie aj na také stavy, kde už žiadny medikament nezaúčinkuje.
Čítajte viac: Viete, ktorá soľ je pre vaše telo najzdravšia?
Ako si pripraviť jednoduchú a rýchlu cícerovú nátierku?
Suroviny:
- Väčšiu hrsť cíceru, už predvareného alebo z konzervy
- 20-30 ml Sezamový olej podľa potreby a chuti (aby bol cícer po rozmixovaní krémovej konzistencie)
- 1 PL tekvicové jadierka nesolené nepražené
- 1 PL ľanové semiačka drvené (celé doma podrvte alebo pomeľte tesne pred prisypaním)
- ½ väčšej červenej papriky alebo červenej kápie (nasekaná na kocky)
- Himalájska soľ podľa chuti a veku dieťaťa
Zdroj foto: súkr. archív
Postup prípravy:
Do misky na mixovanie vložte uvarený cícer, nalejte polovicu množstva sezamového oleja a rozmixujte s ponorným mixérom (alebo to môžete celé mixovať v koktejlovači). Postupne pri mixovaní dolievajte sezamový olej. Pridajte tekvicové semiačka spolu s drvenými ľanovými semiačkami. Pridajte posekanú červenú papriku a všetko dobre zmixujte. Ak vám nevadia väčšie kúsky použitých ingrediencií stačí mixovať minútku dve a môžete dosoliť podľa chuti a natrieť na zdravý chlieb alebo žemľu.
Ak idete nátierku podávať menším deťom, je vhodnejšie všetky zložky dôkladne rozmixovať do hladka.
Zdroj foto: súkr. archív
Tip od autorky:
Môžete pridať alebo vymeniť niektoré zložky za čerstvo nakrájanú uhorku, orestovanú cukinku, jarnú cibuľku, pažítku, pór, čerstvú bazalku, račinky alebo pridať sezamové či slnečnicové semiačka.