9 tipov od šťastných párov, ktorým to klape už niekoľko rokov

Ste čerstvo vo vzťahu a chcete, aby to tentokrát skutočne vyšlo a všetko fungovalo tak, ako má? Prinášame niekoľko overených tipov od zabehnutých dvojíc.

Pár Zdroj foto: Shutterstock.com

1. Rešpektujte súkromie vášho vzťahu

Existujú páry, ktoré akýkoľvek nový problém s partnerom či partnerkou riešia cez sociálne siete. Dôvodom je to, že niektorí ľudia sa radšej posťažujú „online“ akoby si to mali priamo vyriešiť so svojou polovičkou. Je nevyhnutné sa naučiť riešiť konflikty osobne a nerozprávať sa o problémoch s druhými ľuďmi, ktorí vaše problémy nevyriešia.


Prečítajte si aj:

Ako správne postupovať pri hádke?

2. Nebojte sa ísť spať aj keď ste nahnevaný

Výskum uskutočnený Californskou univerzitou zistil, že ľudia častokrát vedia počas spánku akosi automaticky vyriešiť problémy, ktoré sa predtým objavili. Keď spia, ich mozog reorganizuje spomienky, kombinuje staré asociácie s novými nápadmi a prichádza tak ku riešeniam daných problémov. Mnoho ľudí, najmä žien, chodí nerado spať s hnevom a snaží sa to vyriešiť ešte pred zaľahnutím, čo nemusí byť celkom šťastné riešenie.

3. Majte spoločné financie

Ak ste vo vzťahu, ktorému veríte a viete si so svojou polovičkou predstaviť aj vzdialenejšiu budúcnosť, spoločné financie sú ďalším krokom vo vzťahu. Najlepšie je sadnúť si spoločne k stolu a dohodnúť sa na systéme – spoločný účet, delenie si výdavkov na polovicu a pod.

4. Nevyhýbajte sa „rýchlovke“

Rýchly sex sa môže zdať neromantický, no takéto krátke výbuchy vášne dokážu človeka dostať do stavu spokojnosti. Je to spôsobené uvoľňovaním chemických látok ako sú dopamín a oxytocín, ktoré v človeku vyvolávajú „láskyplné“ pocity. Samozrejme, raz za čas si to vyžaduje aj dlhšie milovanie, ktoré je obzvlášť pre ženy akýmsi „vyšším levelom“ sexu.

Pár Zdroj foto: Shutterstock.com

5. Buďte najväčším fanúšikom svojho partnera/partnerky

V dlhodobých vzťahoch je nutné vzájomne podporovať osobný rast toho druhého. Vo všeobecnosti možno povedať, že šťastie vo vzťahu, po ktorom väčšina ľudí túži, je výsledkom prekonania problémov a prekážok a výsledkom prežitého vzrušenia z víťazstva a úspechu. Inými slovami, je dôležité, aby ste tomu druhému fandili pri jeho aktivitách.

6. Hádka nie je súťaž, v ktorej musí jeden z vás vyhrať

Vo vzťahu je nutné pochopiť, že váš partner nie je vašim nepriateľom, ale práve naopak – on je vašim spoluhráčom. Ak sa objaví problém, mali by ste sa ho snažiť vyriešiť spoločne, nie bojovať proti sebe.

7. Sústreďte sa na priateľstvo, nie na romantiku

Romantické americké filmy ukazujú, ako je každý muž romantický a každodenne prináša svojej žene kyticu veľkých ruží. Mnohokrát si na základe toho vytvoríme predstavu, že takto má vyzerať šťastný vzťah – romantické básne, kvetiny, verejné vyznania lásky a pod. V skutočnosti nie je všetko o romantike. Dôležitejšie je, aby ste boli s partnerom dobrí kamaráti, ktorí sa vedia vždy porozprávať a smejú sa na rovnakých vtipoch.

8. Prejavujte si vzájomnú dôveru každý deň

Šťastné dvojice si navzájom dôverujú a nemajú potrebu sa neustále kontrolovať. Dôvera je u nich postavená na činoch a nie len na obyčajných slovách.

9. Vytvárajte si spoločné spomienky

Buďte pár, ktorému keď sa pokazí auto, bude ho aj v daždi spoločne tlačiť do najbližšieho servisu. Buďte pár, ktorý si pri rozlúčke nedá len obyčajnú sekundovú pusu, ale lúči sa špeciálnym bozkom, ktorý poznáte len vy dvaja.


Prečítajte si aj:

Ako správne postupovať pri hádke?