Tipy ako sa správne postarať o avokádo
Zdroj foto: Shutterstock.com
1. V obchode používajte ruky
Zrelé avokádo môžete rozpoznať podľa prenikavej silnej vône, no jeho pripravenosť môžete posúdiť aj na základe dotyku. Keď sú avokáda zrelé, ich sfarbenie sa približuje čiernej farbe a sú mäkké na dotyk. Ak sa vám však zdajú až príliš mäkké a mazľavé, radšej ich nechajte tam kde sú.
Prečítajte si aj:
Avokádo plné zdravých tukov pomáha aj pri chudnutí
2. Rozlišujte rôzne úrovne dozretia
Na základe toho, ktorý deň sa nachádzate v obchode a ktorý deň chcete konzumovať avokádo, si vyberte tvar a farbu tejto plodiny. Ak nakupujete v pondelok, ale viete, že ku konzumácií sa nedostanete skôr ako na konci týždňa, vyberte si tvrdé a zelené avokádo, ktoré dozreje akurát v ten čas.
3. Udržujte avokádo mimo chladu
Vo všeobecnosti platí, že avokádo by ste nemali uskladňovať v chladničke, ale na nejakom „teplejšom“ mieste. Do chladničky do dajte iba v prípade, ak chcete spomaliť jeho dozrievanie a udržať ho dlhšie v tvrdom stave.
4. Neodseknite si prst pri otváraní avokáda
Ako môžete vidieť na videu – rozrežte avokádo pozdĺž celého obvodu (myslite pri tom na to, že vo vnútri sa nachádza kôstka). Následne ho pekne v rukách rozpoľte. Ako vybrať kôstku? Zarežte nožíkom silno do kôstky a pomaly ju vyberte.
Postup ako správne a bezpečne rozkrojiť a otvoriť avokádo:
5. Ak ste zjedli len jednu polovicu, čo urobiť s tou druhou časťou?
Nemusíte ju hneď vyhadzovať do koša. Zabaľte ju do mimoriadne pevnej fólie a umiestnite ju do chladničky. Môžete ju trochu potrieť kvapkami citrónovej šťavy – kyslosť jej pomôže zostať v sviežom stave. Takto uskladnená by nemala zhednúť alebo sa zosušiť.
Prečítajte si aj: