Batát alebo batat – sladký zemiak
Zdroj foto: Shutterstock.com
Sladká alternatíva zemiakov
Ide o koreňovú hľuzu podvojníka batátového, ktorá údajne dorazila do Európy skôr ako zemiaky. V predaji je viac druhov sladkých zemiakov. Oranžové - šupku i dužinu majú oranžovej farby, biele - dužinu majú mierne žltú a fialové.
Konzumáciou sladkých zemiakov určite podporíme svoje zdravie. Vzhľadom na látky, ktoré obsahujú sú považované za jednu z najvýživnejších druhov zeleniny – bohaté sú na betakarotén (protamín A), luteín, obsahujú množstvo draslíka a vlákniny. Vitamíny sú zastúpené vitamínmi zo skupiny B, najmä vitamín B6 a vitamínom C. Sladké zemiaky neodmysliteľne patria do mnohých svetových kuchýň, rovnako i do tej našej.
Prečítajte si aj:
Ako pripraviť zemiaky čo najzdravšie?
Aké pozitívne účinky majú na naše zdravie?
Odborníci na výživu uvádzajú niekoľko dôvod, prečo sladké zemiaky konzumovať:
- Obsahujú antioxidanty, ktoré pôsobia preventívne proti vzniku srdcovo-cievnych chorôb, proti vzniku astmy, artritíde a tiež pomáhajú stabilizovať hladinu cukru v krvi – vhodné sú najmä pre diabetikov.
- Pozitívne pôsobia na zažívací trakt, pomáhajú pri problémoch so zápchou.
- Vitamíny a minerálne látky zase podporujú imunitný systém.
Ako ich konzumovať?
Sladké zemiaky tvoria vynikajúcu prílohu k mäsu, rybám, k divine a výborné sú aj grilované. Odporúča sa jesť ich so šupkou, čo umožňuje telu získať najviac betakaroténu a vlákniny. Pečením a grilovaním sa v nich štiepia škroby na cukry, sú sladšie a telo lepšie vstrebáva betakarotén.
Najjednoduchšia úprava spočíva v nakrájaní na pásiky (aj so šupkou), pokvapkaní olejom, posypaní nasekanými bylinkami a následnom pečení. Môžeme pridať aj čili papričky, čím získame kontrastnú chuť (sladko- korenistú). Výborné sú aj s parmezánom.
Ak to s množstvom nebudeme preháňať, nemusíme sa obávať ani o svoju hmotnosť.
Zdroj foto: Shutterstock.com
Grilované batáty
Suroviny:
- 5-6 kusov batátov,
- 4-6 kusov väčšej mrkvy,
- 5-6 strúčikov cesnaku,
- 1 PL masla,
- podľa chuti soľ a bylinky
Postup: batáty umyjeme, nakrájame na kolieska cca 2,5 cm aj so šupkou. Na rovnako veľké kusy nakrájame očistenú mrkvu. Zapekaciu misu vymastíme maslom a dáme do nej zeleninu, posypeme korením, soľou, pridáme strúčiky cesnaku, kúsky masla a dáme zapiecť do rúry vyhriatej na 200°C, pečieme 20 – 25 minút.
Podľa chuti môžeme počas grilovania pridať bylinky, vetvičky tymianu alebo rozmarínu. Bylinky dávajú jedlu správny šmrnc. Servírovať môžeme s grilovanou rybou, prípadne iba s nakrájaným syrom (ovčí, kozí), podľa chuti.
Zvoľte si zdravšiu alternatívu zemiakov, zaraďte sa medzi konzumentov sladkých zemiakov a podporíte svoje zdravie!
Prečítajte si aj tento článok: