Ako pripraviť patizón trocha netradičnejšie?
Zdroj foto: Shutterstock.com
Patizónové placky
Ingrediencie:
-
1 ks patizónu
-
1/2 kg hladkej múky
-
1 vajce
-
5 strúčikov cesnaku
-
soľ
-
mleté čierne korenie
-
majoránka
Postup:
Patizón očistite od šupky a potom ho nakrájajte na kúsky a vydlabte jadierka. Následne ho najemno nastrúhajte. Potom pridajte vajce, soľ, korenie a premiešajte. Nakoniec pretlačte cesnak, zasypte majoránkou a pomiešajte.
Prečítajte si tiež:
Patizón pomáha pri chudnutí i nadúvaní a je vhodný aj pre cukrovkárov
Dusený patizón na smotane s kôprom a cesnakom
Ingrediencie:
-
1 malý patizón
-
1 alebo 2 strúčiky cesnaku
-
strik citrónovej šťavy a vínneho octu
-
soľ
-
biele korenie
-
čerstvý alebo mrazený kôpor
-
zakysaná smotana
Postup:
Patizón očistite, nakrájajte na kocky, v hrnci podlejte troškou vody a mierne poduste. Polejte citrónovou šťavou a vínnym octom, osoľte, okoreňte mletým bielym korením, pridajte prelisovaný alebo nastrúhaný cesnak, trochu zakysanej smotany, ale len toľko, aby sa kocky patizónu rovnomerne obalili. Chvíľočku povarte, potom odstavte a pridajte kôpor. Pred podávaním nechajte chvíľu odležať.
Patizónová polievka
Ingrediencie:
-
1 menší patizón
-
2-3 zemiaky
-
1 cibuľa
-
soľ
-
olej
-
mleté čierne korenie
-
mletá paprika
-
rasca
-
petržlenová vňať
Postup:
Patizón spolu s cibuľou a zemiakmi očistite, patizón so zemiakmi pokrájajte na menšie kocky a cibuľu nadrobno. V hrnci na oleji osmažte cibuľu, potom pridajte patizón, krátko poduste, pridajte soľ, korenie, papriku a zalejte vodou. Nakoniec pridajte pokrájané zemiaky a varte do mäkka. Polievku môžete dochutiť zeleninovým bujónom alebo minútu-dve pred dovarením petržlenovou vňaťou.
Zdroj foto: Shutterstock.com
Zavárané patizóny
Ingrediencie:
-
malé patizóny
-
ocot
-
voda
-
cukor
-
nakladač na zaváranie
-
kôpor
Postup:
Zavárajú sa len malé patizóny, ktoré nesmú byť väčšie ako je priemer pohára. Vybrané patizóny očistite, umyte a poukladajte do pohárov. Nakoniec pridajte kôpor a zalejte nálevom. Pohár uzavrite a dajte sterilizovať na 10-15 minút.
Prečítajte si tiež:
Patizón pomáha pri chudnutí i nadúvaní a je vhodný aj pre cukrovkárov