Patizón pomáha pri chudnutí i nadúvaní a je vhodný aj pre cukrovkárov

Patizón patrí do rodiny tekvíc. Je okrúhly a sploštený, má tvar disku s nepravidelne zvlnenými okrajmi. Môže byť bielej, alebo žltej farby, niektoré druhy majú zelené pruhy a škvrnky. Rastú kríčkovito a ich využitie v kuchyni je naozaj pestré.

patizon_titulna Zdroj foto: Shutterstock.com

Pestovanie

Patizón je teplomilná rastlina, vyžaduje slnečné, pred vetrom chránené miesta. Sadí sa v máji a plody sa zberajú začiatkom leta až do októbra vtedy, keď už majú mäkkú šupku. Skladovať ich treba pri teplote okolo 10 stupňov a radšej nie na studenej kamennej podlahe, ale na dreve alebo novinovom papieri.

Účinné látky

V tejto zelenine sa nachádza najmä veľké množstvo draslíka. Z ďalších účinných látok v patizóne nájdeme aj fosfor, vápnik, železo a vitamín C.


Prečítajte si tiež:

Vyskúšajte tieto 3 druhy zdravých exotických tekvíc

Vhodný pri:

  • srdcovo-cievnych problémoch, ochoreniach obličiek (nízky obsah sodíka)

  • chudnutí (90% vody, málo kalórií – 100 J v 100g)

  • cukrovke (nízky obsah sacharidov)

  • prekyslení organizmu a nadúvaní

  • znižovaní hladiny tuku v krvi

  • odstraňovaní škodlivín z čriev

  • problémoch s trávením

  • problémoch s obličkami

  • zvýšení obranyschopnosti

  • regenerácii a upokojení organizmu

Použitie v kuchyni

S touto zeleninou sa dá v kuchyni naozaj pohrať. Chuťovo sú podobné baklažánu alebo vyprážanému syru. Konzumovať môžete mladšie i staršie plody, surové i tepelne upravené. A ako ich pripraviť? Napríklad dusením, zapekaním, vyprážaním, ďalej ich môžete naplniť mäsom či pridávať do krémových polievok. A vďaka tomu, že patizón veľmi rýchlo zmäkne, hodí sa na prípravu rozličných minútok. patizon_jedlo_19-1-2016

Zdroj foto: Shutterstock.com

Mladé plody sú veľmi chutné v zeleninových šalátoch v kombinácii napríklad s rajčinami, uhorkami a hlávkovým šalátom. Dajú sa aj nakladať do sladkokyslých nálevov, podobne ako uhorky.


Prečítajte si aj tento článok:

Vyskúšajte tieto 3 druhy zdravých exotických tekvíc