Batátovo – póriková polievka s avokádom a batátovými čipsami
Zdroj foto: Shutterstock.com
Pór môžeme nazvať aj ako „čistič“ – čistí krv, črevá od baktérií a kvasiniek, podporuje činnosť tráviacich štiav a činnosť obličiek. Samozrejme ako každá zelenina, aj pór obsahuje vlákninu. Ďalej posilňuje imunitný systém (vďaka vitamínom C a E), takže je vhodný v zimnom období. A osmažený na masielku chutí naozaj božsky.
Avokádo je zdrojom vlákniny a najmä tukov. Ale neľakajte sa, sú to takzvané dobré tuky, za ktoré nám bude naše telo len vďačné a ktoré určite a s radosťou využije. Napríklad tak, že zníži množstvo cholesterolu v krvi a tým zníži pravdepodobnosť výskytu srdcovo-cievnych ochorení. Ale to je len jeden príklad z mnohých...
No, a aby sme to zhrnuli. V tejto polievke máme zdroj sacharidov, tukov, vlákniny a ak pridáme kvalitné maslo a napríklad mozzarellu, tak aj bielkovín. Preto sa môže počítať aj za plnohodnotné jedlo. A navyše, v zimnom období teplá polievka padne vhod a príjemne zahreje.
Čo budeme potrebovať (cca 3-4 porcie)?
- 180 g batáty
- 1 menší pór
- 1 cibuľka
- 20 g masla (aspoň 82 percentné)
- soľ
- korenie
- bylinková zmes, oregano
- štvrť väčšieho avokáda
- mozzarella/balkánsky syr
Postup
Cibuľku si nakrájame na drobno a bielu časť póru na kolieska. Cibuľku a pór osmažíme na cca 1 PL masla do zlatova. Batáty nakrájame na kocky a asi štvrťku batátov nakrájame na tenké kolieska, z ktorých budeme robiť batátové čipsy. K osmaženej cibuľke a póriku pridáme zhruba 1,5 litra vody, osolíme, okoreníme, pridáme bylinky a batáty. Premiešame, necháme zovrieť a po zovretí varíme ešte zhruba 10 minút, kým nie sú batáty mäkké. Zatiaľ si na panvici rozohrejeme maslo a osmažíme na ňom batátové čipsy. Stačí 5 minút, občas ich ale premiešame, aby veľmi neprihoreli. Keď máme batátové čipsy hotové, dáme ich zatiaľ bokom.
Uvarenú polievku rozmixujeme ponorným mixérom do hladka a pridáme na kocky nakrájané avokádo. Znova rozmixujeme do hladka. Avokádo dodá polievke tú správnu štruktúru. Podávame s batátovými čipsami a s mozzarellou alebo balkánskym syrom.