3 jednoduché recepty z kvaky
Zdroj foto: Shutterstock.com
Zapečená kvaka s mrkvou
Kvaku nakrájajte na tenké plátky a mrkvu na kolieska. V miske si pripravte smotanu, do ktorej pridajte soľ, korenie a muškátový oriešok. Do guľatej zapekacej misky vložte kvaku s mrkvou a zalejte ochutenou smotanou. Zapekajte asi hodinu. Po polhodine posypte kvaku s mrkvou čerstvým tymiánom. Takáto kvaka je vynikajúca ako príloha k mäsu.
Pozrite si informácie o kvake:
Kvaková polievka
-
3 ks kvaky
-
1 ks stredne veľkého zemiaku
-
1 l vody
-
100 ml smotany
-
cca 10 cm bielej časti póru alebo niekoľko jarných cibuliek
-
štipka muškátového orecha
-
kúsok masla
-
soľ
Postup:
Kvaku a zemiak zbavte šupky a nakrájajte na kocky. Na masle orestujte nakrájaný pór alebo jarné cibuľky, pridajte kocky kvaky a zemiaku. Potom osoľte, okoreňte muškátovým orechom a zalejte vodou. Varte domäkka (cca 30 minút) a následne všetko rozmixujte tyčovým mixérom. Prilejte smotanu, ešte chvíľu prevarte a dochuťte. Pri podávaní môžete ozdobiť krutónmi alebo aj kúskami lososa.
Kvaková kaša
-
140 g kvaky
-
40 g zemiakov
-
soľ
-
5 g masla
Zdroj foto: Shutterstock.com
Postup:
Očistite a nakrájajte kvaku a zemiaky, následne ich dajte variť do slanej vody. Potom sceďte vodu, pričom si trošku na dne zachyťte. Do horúcej zeleniny dajte kúsok masla a nechajte pod pokrievkou, nech sa roztopí. Nakoniec zmes popučte a snažte sa vypracovať na kašu. Môžete použiť aj trochu mlieka.
Pozrite si informácie o kvake: