3 jednoduché recepty z kvaky

Neviete, čo s kvakou v kuchyni? Táto zelenina sa dá skutočne spracovať na mnoho spôsobov. Pozrite si tieto tri jednoduché recepty a inšpirujte sa!

kvaka_recepty_12-1-2016_hlavny

Zdroj foto: Shutterstock.com

Zapečená kvaka s mrkvou

Kvaku nakrájajte na tenké plátky a mrkvu na kolieska. V miske si pripravte smotanu, do ktorej pridajte soľ, korenie a muškátový oriešok. Do guľatej zapekacej misky vložte kvaku s mrkvou a zalejte ochutenou smotanou. Zapekajte asi hodinu. Po polhodine posypte kvaku s mrkvou čerstvým tymiánom. Takáto kvaka je vynikajúca ako príloha k mäsu.


Pozrite si informácie o kvake:

Kvaka ako náhrada zemiakov

Kvaková polievka

  • 3 ks kvaky

  • 1 ks stredne veľkého zemiaku

  • 1 l vody

  • 100 ml smotany

  • cca 10 cm bielej časti póru alebo niekoľko jarných cibuliek

  • štipka muškátového orecha

  • kúsok masla

  • soľ

Postup:

Kvaku a zemiak zbavte šupky a nakrájajte na kocky. Na masle orestujte nakrájaný pór alebo jarné cibuľky, pridajte kocky kvaky a zemiaku. Potom osoľte, okoreňte muškátovým orechom a zalejte vodou. Varte domäkka (cca 30 minút) a následne všetko rozmixujte tyčovým mixérom. Prilejte smotanu, ešte chvíľu prevarte a dochuťte. Pri podávaní môžete ozdobiť krutónmi alebo aj kúskami lososa.

Kvaková kaša

  • 140 g kvaky

  • 40 g zemiakov

  • soľ

  • 5 g masla kvaka_kasa_12-1-2016

Zdroj foto: Shutterstock.com

Postup:

Očistite a nakrájajte kvaku a zemiaky, následne ich dajte variť do slanej vody. Potom sceďte vodu, pričom si trošku na dne zachyťte. Do horúcej zeleniny dajte kúsok masla a nechajte pod pokrievkou, nech sa roztopí. Nakoniec zmes popučte a snažte sa vypracovať na kašu. Môžete použiť aj trochu mlieka.


Pozrite si informácie o kvake:

Kvaka ako náhrada zemiakov