Kvaka podporuje pohyb čriev
Zdroj foto: Shutterstock.com
Dalo by sa povedať, že kvaka je vlastne taký „mix“ medzi repou a kapustou. Niekedy sa nazýva sa aj turín, repka olejnatá alebo rapifera.
Účinné látky
Obsahuje veľké množstvo vlákniny, ďalej vitamín C a karotén, minerály ako draslík, vápnik, fosfor, sodík či železo. Neobsahuje žiadny tuk a len približne 27 kJ, vďaka čomu je dobrou surovinou pri diétach.
Účinky na zdravie
-
čistí krv od kyseliny močovej a pôsobí močopudne
-
pomáha pri osteoporóze, liečbe zlomenín a kostnej tuberkulóze
-
pomáha pri cievnych ochoreniach
-
podporuje trávenie
-
podporuje perilstatiku (pohyb) čriev
-
pôsobí antibakteriálne
Pestovanie a zber
Najlepšie obdobie na jej vysievanie je v marci alebo v apríli. Kvaka nemá rada čerstvo pohnojenú pôdu. Jej výhodou je, že je odolná voči menším mrazom a dobre znáša i vyššiu nadmorskú výšku. Citlivejšia je ale na presušenie. Kvaku zberáme v období, keď sú buľvy dostatočne veľké, najneskoršie do príchodu silnejších mrazov. Vytrhané buľvy zbavíme listov a uskladníme ich v pivnici. Pozor si však treba dať na správny výber druhu, niektoré sú určené len ako krmivo pre zvieratá!
Využitie v kuchyni
Chuť kvaky pripomína kaleráb a preto sa hodí aj do polievok či šalátov (listy pokvapkajte citrónovou šťavou alebo pridajte kajenské korenie). Chutná je aj v kombinácii so zemiakmi, prípadne sa dá použiť aj ako ich priama náhrada a taktiež si z nej môžete urobiť kašu.
Prečítajte si tiež:
- Vyskúšajte 3 jednoduché recepty z kvaky
- Zdravá a krásna vďaka červenej repe
- Prečo si dopriať batáty - sladké zemiaky?
Zdroj foto: Shutterstock.com
Môžete ju aj olúpanú a nakrájanú na opiecť v rúre na vymastenom plechu spoločne so zeleninou (cibuľka, mrkva, fazuľa) a posypať mletou rascou či štipkou soli. Ďalej sa táto zelenina dá použiť aj namiesto chrenu a môžete si z nej spraviť zásoby aj tým, že ju zavaríte.
Kvake by sa mali vyhýbať ľudia s ochoreniami nervovej sústavy, trpiaci na žlčníkové kamene, akútnym zápalom žlčníka či pečene.