Vývar a jeho benefity

Všetky vývary - hovädzí, kurací, bravčový, teľací, rybí či zo zveriny, patria k tradičnému stravovaniu a tvoria základ každej kuchyne. Vývar je veľmi výživný, ľahko stráviteľný, chuťovo bohatý a tiež nápomocný pri liečbe mnohých problémov. Robia sa z kostí najlepšie jedného druhu mäsa alebo viacerých typovo podobných a dochucujú sa koreňovou zeleninou a korením.

vyvar_benefity_4-1-2016_hlavny Zdroj foto: Shutterstock

Čo všetko obsahuje?

Vo vývare sa nachádzajú aminokyseliny (arginín, glycín, prolín, glutamín), kolagén a minerály (vápnik, horčík, fosfor či kremík). Okrem toho sa tu nachádzajú vitamíny B, A, D, bielkoviny a ďalšie prospešné látky i z pridanej zeleniny.

Benefity:

  • pomáha pri zvýšenej priepustnosti čriev

  • detoxikuje pečeň

  • redukuje potravinové intolerancie a alergie

  • prospieva kĺbom

  • má protizápalové účinky

  • posilňuje imunitu

  • bojuje proti vírusom a baktériám

  • pomáha pri nachladnutí

  • zlepšuje kvalitu spánku

  • redukuje celulitídu

Slepačí vývar

Patrí k tým najznámejším, jeho benefity ocenia najmä tí, ktorí majú po prehýrenej noci „rozhádzaný žalúdok" alebo trpia „opicou.“ Dobre padne i keď sa potrebujete zahriať alebo vás zaskočila chrípka. Horúci vývar zohrieva zvnútra, poskytuje úľavu pri nachladnutí a pomáha pri upchatom nose.

Taktiež dopĺňa tekutiny, zásobuje telo vitamínmi, ktoré poskytuje pridaná zelenina a obsahuje bielkoviny z kuracieho mäsa. Vďaka svojej ľahkej stráviteľnosti sa odporúča aj pri mnohých diétach.

Hovädzí vývar

Obsahuje viac železa ako iné vývary. Aj preto sa hovorí, že organizmu dodáva oveľa energie a sily. Do hovädzieho vývaru sa dáva okrem tmavého mäsa aj tuk a kosti. Je v ňom teda väčšie množstvo vitamínov (B2, B12) a minerálov ako vápnik, fosfor, horčík, sodík či draslík. Ak chcete zvýšiť účinnosť týchto látok, skúste do vývaru pridať jablčný ocot.

Hovädzí vývar posilňuje imunitu, prehreje organizmus, rozprúdi krvný obeh, lymfatický systém a nabije vás energiou potrebnou pri zvýšenej fyzickej aktivite. Vhodný je aj pri diétach. vyvar_hovadzi_4-1-2016 Zdroj foto: Shutterstock.com

Prečítajte si tiež:


Ostatné vývary

Z ostatných vývarov treba spomenúť, že rybací je vhodný kvôli svojmu vysokému podielu vitamínu D a omega 3 a 6 mastných kyselín. Zverina je prospešná vďaka obsahu vitamínov A B a taktiež vývar z nej je najsýtejší. Bravčový a teľací vývar obsahuje vitamíny skupiny B, ktoré sú potrebné pre svaly a nervy.