Požadovaná funkcia je prístupná iba pre administrátorov

6 krokov ako začať s intuitívnym stravovaním

V súčasnosti existuje mnoho typov diét, ktoré sľubujú štíhlu líniu a lepší životný štýl. Pri intuitívnom stravovaní ide o vytvorenie zdravého vzťahu s jedlom, mysľou a celým telom.

Avokádo na dlani Zdroj foto: Shutterstock.com

Čo je to intuitívne stravovanie?

Jedná sa o prístup, ktorý zahŕňa pozorovanie a reagovanie na podnety vychádzajúce z vášho tela. Prvým dôležitým krokom je kŕmiť svoje telo dostatočným množstvom energie a sacharidov, vďaka čomu sa zabráni nutkaniu prejedania sa. Nebojujte s jedlom, t.j. dajte si bezpodmienečné povolenie k jedlu. Ak si poviete, že by ste nejaké jedlo nemali jesť, môže to vo vás vyvolať ešte väčšie nutkanie a túžbu dať si to jedlo.

1. Verte svojmu telu

Podľa jednej americkej asociácie sa asi 40 až 50 % žien snaží bojovať so svojou váhou a s poruchami príjmu potravy, no až 95% z nich získa naspäť všetky zhodené kilá do piatich rokov. Ľudia si uvedomujú , že diéta nefunguje, no netušia, že je pre ich telo ešte omnoho škodlivejšia. Jesť intuitívne znamená veriť vo svoje telo, ktoré dá jasne najavo kedy zjesť viac a kedy menej. Ak sa to človek naučí, bude si môcť udržať zdravý životný štýl počas celého času a pravidelná kontrola hmotnosti bude akýmsi vedľajším dodatkom.

2. Snažte sa vyhnúť nepravidelnému a nerovnomernému stravovaniu

Mnoho ľudí, najmä tí dospievajúci, si nedokáže udržať pravidelnú a rovnomernú stravu bez občasného nutkavého prejedania sa, reštriktívnych diét či bez iných zriedkavých výkyvov v strave. Intuitívne stravovanie znižuje riziko komplikácií, porúch príjmu potravy, depresie či obezity. Zapamätajte si preto, že vaše telo i myseľ budú lepšie fungovať, ak budete jesť v pravidelných intervaloch.

3. Rešpektujte svoj plný žalúdok

Rozlišujte medzi troma stavmi: hlad, nasýtenie, napchatie sa. Existujú ľudia, ktorí nepoznajú pocit nasýtenia sa, buď sú hladní alebo nedokážu odhadnúť, kedy majú dosť a svoj žalúdok priam prepchajú. Jedným z kľúčových znakov intuitívneho stravovania sa je práve dosiahnuť pocit nasýtenosti. Človek musí počúvať svoje telo a naučiť sa odhadnúť to správne množstvo a správny čas.


Prečítajte si aj:

Jedlo Zdroj foto: Shutterstock.com

4. Nezabudnite sa hýbať

Byť aktívny je súčasťou zdravého životného štýlu i časťou intuitívneho stravovania sa. Fyzická aktivita, ktorú vykonávate s radosťou a bez nútenia seba samého, môže zlepšiť vaše zdravie i náladu a dodať vám veľkú dávku energie. Byť aktívny neznamená chodiť každý deň do fitnes a cvičiť na strojoch, výbornou voľbou je aj tanec, prechádzka so psom, čistenie celého domu a podobne.

5. Obklopte sa zdravými a nízko kalorickými potravinami

Určite sa stalo mnohým z vás, že ste si povedali: „Teraz už začínam jesť zdravo!“ a o týždeň na to ste sedeli v podniku s pizzou na tanieri. Je ťažké vydržať a nepodľahnúť, ak sa ocitnete v prostredí, kde sú vône nezdravého, no zato lahodného jedla. Je však nutné odolať a obklopiť sa zásobami ovocia, zeleniny, celozrnných výrobkov, mlieka, rýb a ďalších potravín bohatých na chudé bielkoviny.

6. Vyhnite sa jedeniu zo stresu či depresie

Jedenie z emočných dôvodov je u mnohých ľudí bežné, no spôsobuje veľké škody. Jesť s cieľom potlačiť nudu, zvládnuť stres alebo zahnať negatívnu náladu môže byť veľkým rizikom vzniku obezity, cukrovky 2.typu alebo vzniku vysokého krvného tlaku. Každý človek si dokáže uvedomiť v akom psychickom rozpoložení sa nachádza a preto ak viete, že ten koláč v ruke držíte len kvôli tomu, aby ste potlačili pociťovanú úzkosť, odložte ho.