Mandľové mlieko je bez laktózy a cholesterolu

Mandľové mlieko je zdravý a výživný nápoj s nižšou kalorickou hodnotou. Má vysokú nutričnú hodnotu a zároveň nižšiu kalorickú hodnotu. Toto mlieko je ako nápoj používané už stáročia. Je alternatívou pre ľudí trpiacich alergiou na živočíšne mlieko, intoleranciou laktózy a pre ľudí, ktorí nechcú konzumovať živočíšne mlieko.

mlieko_mandlove_7-12-2015_hlavny Zdroj foto: Shutterstock. com

Aj ľudia, ktorí sú zvyknutí na kravské alebo iné živočíšne mlieko, si môžu obľúbiť netypickú chuť mandľového mlieka a občas si ním spestriť jedálniček. Môžete ho použiť k ranným ovseným vločkám, kaši alebo do smoothies. Je vhodné pre ľudí s alergiou na laktózu a aj pre vegánov. Dokonca je možné mandľové mlieko s vhodným zložením podávať aj malým deťom.

Mandľové mlieko dostanete bežne kúpiť v obchodoch, ale ekonomickejšie možno bude, ak si ho vyrobíte sami doma.

Príprava domáceho mandľového mlieka

Predtým ako sa pustíme do prípravy, musíme cez noc alebo najlepšie i na dva dni namočiť mandle do vody (vtedy meňte vodu, aby neskysli).

Potrebujeme:

  • 1 veľkú šálku mandlí

  • 2, 5 -3 šálky vody

  • 2-5 sušených datlí

  • med/sirup

  • štipku soli

  • stolový mixér

  • gázu

Postup:

Namočené mandle scedíme a premyjeme studenou vodou. Pre lepšiu chuť pridáme počas mixovania med alebo sirup, sušené ďatle a štipku soli. Pripravíme si mandle a ďatle spolu s 2,5 šálkami vody a môžeme začať mixovať. Najprv mixér párkrát zapnite a vypnite, aby sa mandle trošku rozdrvili a potom ho nechajte pustený cca 5 minút. Potom zmes prelejeme cez gázu do veľkej misy. Zvyšnú mandľovú múku môžeme použiť napríklad do pečenia. Mlieko uskladníme v chladničke v uzavretej nádobe, maximálne na 2- 3 dni.

Čo obsahuje mandľové mlieko?

Nachádza sa tu voda, sacharidy, tuk (predovšetkým omega 3 mastné kyseliny), bielkoviny, vláknina, aminokyselina tryptofánu, vitamíny A, B1, B2, D, E, vápnik, železo, fosfor, horčík a sodík, selén, mangán, meď. Mandľové mlieko neobsahuje laktózu a cholesterol.


Prečítajte si tiež:

mlieko_mandlove_7-12-2015 Zdroj foto: Shutterstock. com

Účinky na zdravie:

  • podporuje trávenie

  • normalizuje hladinu cukru v krvi

  • znižuje vysoký cholesterol

  • odkysľuje organizmus

  • spevňuje kosti, kĺby a zuby

  • prevencia proti kardiovaskulárnym ochoreniam

  • upokojuje

  • pomáha pri nespavosti

  • pomáha pri chudnutí

  • vhodné pre ľudí s intoleranciou na laktózu (kravskú)

  • vhodné počas tehotenstva a kojenia

  • vhodné pre celiatikov

  • vhodné pre diabetikov

  • zlepšuje pružnosť pokožky a hydratuje ju

  • podporuje hojenie poranení

  • zlepšuje kvalitu nechtov, vlasov a pokožky

Mandľové mlieko a chudnutie

Keďže má nižšiu energetickú hodnotu, málo sacharidov a obsahuje aj účinné látky, ktoré podporujú trávenie, je výborným pomocníkom pri chudnutí. Z mandľového mlieka si môžete pripravovať kaše alebo koktaily, ktoré budú súčasťou vášho diétneho jedálnička.

Vonkajšie použitie

Existujú aj rôzne kozmetické prípravky s pridaním mandľového mlieka. Vďaka obsahu vitamínu E udržiavajú mladistvú a pružnú pokožku bez pocitu napätia či suchosti a nelámavé krásne vlasy.