5 vecí, ktoré môže prezradiť stav vašej pokožky o vašom zdraví

Šikovný dermatológ dokáže na základe pohľadu na vašu pokožku zistiť, čo sa deje vo vnútri vášho tela. Ak trápi váš organizmus nejaký zápal, môže sa to prejaviť aj na stave vašej pleti.

Tvár ženy Zdroj foto: Shutterstock.com

1. Vystúpené červené škvrny

Čo by to mohlo znamenať?

  • psoriáza
  • nerovnováha imunitných buniek

Niektorí ľudia majú vyššiu náchylnosť na autoimunitné ochorenie – psoriázu, pričom sa môže vyskytnúť v každom veku. Najčastejšie postihuje dospievajúcich ľudí okolo dvadsiatky alebo starších ľudí medzi 50 či 60 rokov. Pacienti so psoriázou môžu mať tiež zvýšené riziko výskytu ďalších ochorení ako sú napríklad – srdcové ochorenia, rakovina či depresia.


Prečítajte si viac:

Ako docieliť perfektnú pleť?

2. Suchá, svrbiaca koža

Čo by to mohlo znamenať?

  • suchosť v dôsledku chladného počasia
  • svrbenie kvôli pobytu na mrazivej zime

Ako sa tomuto vyvarovať? Najlepšie je pravidelne používať zvlhčovač na ruky, vyhýbať sa mimoriadnej teplej sprche a pravidelne hydratovať celú pokožku. Ak sa však jedná o intenzívne svrbenie, ktoré je sprevádzané únavou a chudnutím, je nutné spraviť vyšetrenie na ochorenia štítnej žľazy, ochorenia obličiek alebo na rôzne druhy rakoviny. Ide o to, že tieto choroby uvoľňujú zápalové hormóny, ktoré môžu spôsobiť nepríjemné svrbenie.

3. Akné

Čo by to mohlo znamenať? Odpoveďou je stres.

Jednou z príčin vzniku akné môže byť aj úzkosť či nadmerné trápenie sa a stres. Ak vás trápi úzkosť, vaše telo uvoľňuje kortizol a to môže viesť k prepuknutiu akné. Za jednu z účinných metód sa považuje hormonálna antikoncepcia, ktorá dokáže zabrániť tvorbe vyrážok. Upokojiť sa môžete aj prostredníctvom jógy alebo iných relaxačných cvičení.

Akné Zdroj foto: Shutterstock.com

4. Červené „hrbole“ na koži

Čo by to mohlo znamenať? Je to viac než len stres.

Niektorí ľudia si v dôsledku úzkosti a depresie spôsobujú tzv. „hrboly“ na pokožke, ktoré si zvyknú rozškriabať až do krvi. Snažia sa takto vyrovnať s negatívnymi emóciami. V takomto prípade sa odporúča navštíviť psychiatra, aby sa odhalila a vyriešila príčina depresie.

5. Opuchnuté viečka

Čo by to mohlo znamenať?

  • alergie
  • poloha počas spánku

Aj spanie na bruchu môže tiež spôsobiť nahromadenie tekutiny okolo očných viečok. Ak sa vám však zdá, že pokožka na viečkach je svrbivá, červená a šupinatá, môže to znamenať aj alergickú reakciu. Tá býva veľa krát vyvolaná aromatickými látkami alebo farbivami v kozmetických či odevných šampónoch.

Opuchnuté viečko Zdroj foto: Shutterstock.com


Prečítajte si viac:

Ako docieliť perfektnú pleť?

Jarabica

Hormonalna antikoncepcia je este horsia nez stres! A stres nie je jediny dovod na akne, praveze je kopa inych vyznamnejsich faktorov, ktore akne sposobuju (napriklad aj strava, hygiena, kozmetika a mnoho inych) a hormonalna antikoncepcia je absolutne nevhodne riesenie, ktore ma mnozstvo neziaducich ucinkov, ktore su ovela skodlivejsie nez akne. A napriklad HAK sposobuje aj celulitidu, ktora je este skaredsia nez akne a na rozdiel od akne tej sa zbavit uz neda.

dodomacnosti.eu

Prírodná kozmetika a BIO kozmetika, v čom sa líšia? Viac než 60 percent toho, čo si dávame na pokožku, absorbuje naše telo. Z uvedeného dôvodu by sa do kozmetických výrobkov mali používať len tie najčistejšie ingrediencie. Organické a prírodné zložky sú efektívnejšie, než chemické deriváty z ropy, vosky a iné syntetické doplnky nachádzajúce sa v bežných kozmetických výrobkoch, ale zároveň pracujú v harmónii s pokožkou a telom. Z dlhodobejšieho hľadiska napomáhajú aj prirodzenému procesu hojenia a regenerácie. Prečítajte si celý článok na: www.dodomacnosti.eu