Chilli- prírodné antibiotikum, ktoré vás tiež zbaví tuku na bruchu a zaženie "mlsnú"

Táto štipľavá zelenina je bohatá na vitamíny, dokáže zlepšiť imunitu i spaľovanie tukov a používa sa aj ako afrodiziakum. Existuje asi 3000 druhov chilli papričiek líšiacich sa stupňom štipľavosti, za ktorú môžu látky zvané kapsacinoidy.

chilli_papricky_29-11-2015_hlavny

Zdroj foto: Shutterstock.com

Čo všetko obsahuje?

  • vitamíny – C, E, A

  • horčík

  • flavonoidy

  • betakarotén

Aké štipľavé sú chilli papričky?

Štipľavosť chilli papričiek sa meria pomocou stupnice SHU. Sladká paprika má 0 SHU a čistý výťažok kapsaicínu má až 16 miliónov SHU. Najštipľavejšou papričkou sveta je Trinidad Moruga Scorpion Red – vyše 2 miliónov SHU, zatiaľ čo bežné papričky dosahujú len 2500 – 8000 SHU.


Prečítajte si tiež:

Pochuťte si na chilli v koláči, polievke či čaji

Prírodné antibiotikum

Kapsaicín obsiahnutý v chilli papričkách z nich robí prírodné antibiotikum. Bolo zistené, že ľudia, ktorí majú zvýšenú konzumáciu chilli, majú oveľa nižší počet ochorení srdca, čo ich chráni pred rizikom infarktu alebo mŕtvice.

K jeho pozitívam patrí aj odďaľovanie nástupu artritídy a účinky pri bolestivých prejavoch osteoporózy. Kapsaicín ničí baktérie a predchádza tak rôznym infekciám a vírusom. Ďalej zbavuje hlienov v nose pri nachladnutí. Dokáže rozširovať cievy a zlepšovať tak prekrvenie celého tela. Keď to zhrnieme, konzumácia chilli papričiek môže vo veľkej miere zlepšiť vašu imunitu.

Pri čom ešte pomáhajú?

  • prekrvenie orgánov

  • zmierňuje zápalové procesy kĺbov

  • pomáha pri chorobách žíl a reume

  • pozitívny vplyv na potenciu

  • pridávanie do krémov proti celulitíde a masážnych krémov

  • pridávanie do rúžov na prekrvenie pier a ich optické zväčšenie

  • prevencia proti žalúdočným vredom a rakovine žalúdka

  • zníženia sekrécie inzulínu po jedle

  • upravuje trávenie

  • zbavuje bolesti hlavy

  • antioxidačné účinky

Ako ich konzumovať?

Najlepší spôsob, ako vyťažiť maximum z chilli papričiek, je jesť ich čerstvé. Existujú však aj iné varianty- nakladané v sladkokyslom náleve, sušené ako prídavok do rôznych jedál – polievok, omáčok či mäsa. A chcete, aby papričky mali vplyv na vaše zdravie, mali by ste ich jesť aspoň raz za týždeň. chilli_jedlo_29-11-2015

Zdroj foto: Shutterstock.com

Zbavte sa vďaka nim tuku a prestaňte sa prejedať!

Látka kapsaicín telo zahrieva a spôsobuje zmeny aj vo vnútri nášho organizmu. Podporuje spaľovanie tukov a chudnutie je až o 25% účinnejšie. Popri pravidelnom cvičení pridajte do svojho zdravého jedálnička chilli papričky a tuku najmä v oblasti brucha môžete dať zbohom. Kapsaicín okrem toho podporuje i reflex nasýtenosti, čiže ak konzumujete jedlo dochutené s chilli, bude vám stačiť menej k sýtosti.

Vďaka nim sme šťastnejší

Konzumácia chilli dokáže zlepšiť náladu a predchádzať tak depresiám. Na výskyt tejto látky v krvi telo reaguje produkciou hormónov endorfínu a serotonínu, ktoré sú známe ako hormóny šťastia.


Prečítajte si aj tento článok:

Pochuťte si na chilli v koláči, polievke či čaji