3 recepty v stredomorskom štýle, ktoré musíte vyskúšať
Zdroj: Shutterstock.com
Aké sú hlavné znaky stredomorskej stravy?
-
využívanie zdravých olejov (olivový, orechový,..) namiesto masla a margarínu
-
uprednostňovanie kurčaťa, rýb, morky pred červeným mäsom
-
dôraz na zeleninu a ovocie
-
konzumácia celozrnného chleba a celozrnných cestovín
-
povolené jeden či dva poháre alkoholu pri jedle
Prečítajte si aj:
Ako prejsť na stredomorskú stravu?
1. Stredomorský Quinoa šalát
Ingrediencie:
-
2 šálky vody
-
2 kocky kuracieho vývaru
-
1 strúčik cesnaku
-
1 šálka nevarenej quinoy
-
2 veľké uvarené kuracie prsia (nakrájané na kúsky)
-
1 veľká červená cibuľa (nakrájaná na kocky)
-
1 veľká zelená paprika (nakrájaná na kocky)
-
½ šálky nasekaných olív
-
½ šálky syru
-
¼ šálky nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
-
¼ šálky nasekanej pažítky
-
polovica čajovej lyžičky soli
-
2/3 šálky citrónovej šťavy
-
1 lyžica balsamico
-
1/4 šálky olivového oleja
Postup:
Do hrnca dajte vodu, kocky kuracieho vývaru, cesnak a prineste do varu. Následne vmiešajte quinou, varte už len na miernom ohni 15-20 minút, kým quinoa nezmäkne a voda sa nevyparí. Po odstavení zo sporáka vyberte strúčik cesnaku a quinou presypte do veľkej misy. Zmiešajte s kúskami kuracieho mäsa, cibuľou, paprikou, olivami, syrom, petržlenom, pažítkou a soľou. Do zmesi pridajte citrónovú šťavu, ocot balsamico a olivový olej. Môžete podávať v teplom alebo studenom stave.
Zdroj: Shutterstock.com
2. Zemiaky na grécky spôsob
Ingrediencie:
-
1/3 šálky olivového oleja
-
1 a ½ šálky vody
-
2 strúčiky cesnaku nasekané na jemno
-
¼ šálky citrónovej šťavy
-
1 čajová lyžička sušeného tymianu
-
1 čajová lyžička sušeného rozmarínu
-
2 kocky kuracieho vývaru
-
mleté čierne korenie
-
zemiaky ošúpané a nakrájané na štvrtiny
Postup:
Predhrejte rúru na 175 °C. V malej miske zmiešajte olivový olej, vodu, cesnak, citrónovú šťavu, tymian, rozmarín, kurací vývar a korenie. Následne na pekáč poukladajte kúsky zemiakov a polejte ich pripravenou zmesou. Pečiete približne 1 a pol až 2 hodiny.
Zdroj: Shutterstock.com
3. Krémová talianska fazuľová polievka
Ingrediencie:
-
1 polievková lyžica rastlinného oleja
-
1 cibuľa (nasekaná)
-
1 nasekaná stonka zeleru
-
1 strúčik cesnaku (mletý)
-
2 plechovky bielej fazule
-
1 plechovka kuracieho vývaru
-
mleté čierne korenie
-
trochu sušeného tymianu
-
2 šálky vody
Postup:
Vo veľkej panvici zohrejte olej a 5-8 minút na nej opražte cibuľu a zeler. Pridajte cesnak, miešajte asi 30 sekúnd a následne pridajte aj fazuľu, kurací vývar, korenie, tymian a 2 šálky vody. Priveďte do varu, stíšte a nechajte dusiť približne 15 minút. Zo zmesi vyberte lyžicou (alebo aj sitkom) väčšie množstvo fazule a zeleninu, ktorá tam bola pridaná spolu s kuracím vývarom, dajte to do mixéra a poriadne, na hladko, rozmixujte. Hotovú zmes vráťte naspäť do panvice a za občasného miešania priveďte opäť do varu. Nakoniec už len vmiešajte citrónovú šťavu, odstráňte panvicu zo sporáka a podávajte s nastrúhaným parmezánom navrchu.
Zdroj: Shutterstock.com
Nezabudnite si prečítať aj: