Mäsové výrobky spôsobujú rakovinu
Svetová zdravotnícka organizácia tvrdí, že konzumácia 50 gramov mäsových výrobkov denne zvyšuje riziko vzniku kolorektálneho karcinómu o 18 percent.BRATISLAVA 26. októbra (WebNoviny.sk) - Mäsové výrobky ako napríklad slanina, párky alebo šunka spôsobujú rakovinu. Vo svojej najnovšej správe to tvrdia predstavitelia Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), pričom vychádzali z údajov Medzinárodnej agentúry pre výskum rakoviny (IARC), ktorá je súčasťou WHO.
V správe uvádzajú, že konzumácia 50 gramov mäsových výrobkov denne zvyšuje riziko vzniku kolorektálneho karcinómu o 18 percent. Zaradili sa tak ku karcinogénnym látkam, čo však neznamená, že ich konzumácia je rovnako nebezpečná ako fajčenie. "U ľudí, ktorí jedávajú mäsové výrobky, je riziko vzniku kolorektálneho karcinómu malé, no zvyšuje sa úmerne s množstvom skonzumovaného mäsa," uviedol Kurt Straif z WHO. Samotné červené mäso zatiaľ označili iba ako pravdepodobne karcinogénne, pretože zatiaľ nemajú dostatok dôkazov.
Informácie pochádzajú z webstránky www.bbc.com.
Zdroj: WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené.