Neviete, čo s olivami v kuchyni? Inšpirujte sa týmito receptami.
Zdroj foto: Foodissimo.eu
Olivový šalát s vlašskými orechmi
4 porcie
Ingrediencie:
-
150 g čiernych olív
-
100 g čerstvého kozieho syra
-
1 červená paprika
-
hrsť vlašských orechov
-
rímsky kmín
-
olivový olej
Postup: Papriku očistite, nakrájajte na plátky a jemne opražte na olivovom oleji. Potom ju nakrájajte na malé kúsky a zmiešajte s olivami, kockami kozieho syru a nasekanými vlašskými orechmi. Nakoniec šalát dochuťte trochou olivového oleje a rímskym kmínom.
Prečítajte si tiež:
Zelené verzus čierne olivy, ktoré sú lepšie?
Špagety s olivami a rajčinami
4 porcie
Ingrediencie:
-
100 g zelených olív
-
400 g rajčín
-
1 cesnak
-
1 cibuľa
-
500 g špagiet
-
200 g syru Eidam
-
2 lyžice oleja
-
1 lyžička vegety
-
štipka soli
Zdroj foto: Shutterstock
Postup: Cibuľu nakrájajte nadrobno a osmažte na oleji. Potom pridajte olivy, nakrájané rajčiny i so šťavou a prelisovaný cesnak. Zmes dochuťte podľa potreby soľou a vegetou a duste asi 10 minút. Medzitým uvarte špagety, ktoré potom zmiešate zo zeleninovou zmesou. Nakoniec ešte posypte syrom.
Quinoa šalát s kozím syrom, špargľou a čiernymi olivami
6 porcií
Ingrediencie na zálievku:
-
1/4 šálky červeného vínneho octu
-
1 lyžica medu
-
1 polievková lyžica horčice
-
1/2 hrnčeka olivového oleja
-
soľ
-
mleté čierne korenie
Ingrediencie na quinou:
-
4 šálky osolenej vody
-
2 lyžičky nasekaného čerstvého tymiánu
-
1/4 šálky nasekanej čerstvej bazalky
-
1/4 šálky čerstvej petržlenovej vňate
-
2 šálky quinoy
-
16 ks špargle
-
olivový olej
-
soľ
-
mleté čierne korenie
-
1 šálka vykôstkovaných čiernych olív
-
100g kozieho syru
Zdroj foto: Shutterstock
Postup: Najprv pripravte zálievku: Zmixujte ocot, med a horčicu a pomaly pridávajte olivový olej. Potom ešte posoľte a okoreňte.
Príprava quinoy: Nechajte osolenú vodu zovrieť, potom pridajte tymián, vmiešajte quinou, zoslabte a nechajte dusiť si polhodinu. Potrite špargľu s olivovým olejom, dochuťte soľou a korením a grilujte asi 5 minút . Vyberte z grilu a nakrájajte na polovice.
Nakoniec zmiešajte quinou so zálievkou, pridajte olivy, bazalku, kozí syr a ozdobte petržlenovou vňaťou.
Prečítajte si tiež: