Zelené verzus čierne olivy, dajte si na tanier oboje

Pochutiť si na nich môžeme v šalátoch, jednohubkách či na pizzi. Aký je medzi týmito dvoma druhmi rozdiel? A prečo by ich mali do svojho jedálnička zaradiť aj ľudia, ktorí chcú schudnúť?

olivy_miska_22-10-2015_hlavny

Zdroj foto: Shuttestock

Rozdiely

Zelené olivy sú vlastne nedozreté olivy čierne. Konzumujú sa dokonca častejšie a na organizmus nemá žiadny vplyv fakt, že sú nezrelé. Zelené olivy majú výraznejšiu a slanšiu chuť a obsahujú dvakrát menej tukov. Čierne olivy sú zase sladšie, mäkšie a majú menej kalórii.


Prečítajte si tiež:

Neviete, čo s olivami v kuchyni? Inšpirujte sa týmito receptami

Účinné látky

Olivy nám poskytnú bielkoviny, vlákninu, vitamíny A, B (najmä B3 a kyselinu listovú), K a E, ďalej železo, draslík, vápnik, či dôležité omega 3 a omega 6 mastné kyseliny.

Zdravotné benefity

  • zrýchlenie metabolizmu

  • zníženie cholesterolu a krvného tlaku

  • zlepšenie imunity

  • ochrana pred infekciami a zápalmi

  • prečistenie obličiek a močových ciest

  • detoxikácia organizmu

  • regenerácia buniek

  • hydratácia organizmu

  • pružná a hebká pokožka

Prečo sa ich oplatí jesť?

Ich veľkou výhodu je skutočnosť, že dokážu uspokojiť všetky štyri základné chute (slanú, sladkú, horkú, kyslú). Takže sú skutočne univerzálnou ingredienciou v kuchyni. Hodia sa takmer ku všetkému, či už k ryži, šalátom, pečivu, alebo k mäsu a rybám. Vynikajúce sú k syrom a cestovinám. No fantázii sa tu medze nekladú. olivy_syr_pecivo_22-11-2015

Zdroj foto: Shuttestock

Schudnite s olivami!

Vďaka vysokému obsahu vlákniny sú ľahko stráviteľné a dostatočné množstvo vody a nízky obsah kalórii zase zabezpečí, že nepriberiete. Môžu byť teda akousi alternatívou k večenému "zobkaniu" čipsov či čokolády.

Prírodný ibuprofén a prevencia proti vredom

Obsahujú látku oleocanthal, ktorá pôsobí protizápalovo a jej účinky sa vyrovnajú liekom ako ibuprofén. Fenoly zase dokážu zničiť niekoľko vrstiev baktérie helicobacter pylori, čím zabraňujú vzniku žalúdočných vredov, ale aj rakoviny.


Prečítajte si aj tento článok:

Neviete, čo s olivami v kuchyni? Inšpirujte sa týmito receptami