Top 10 tipov v boji proti jesennej depresii

Aj vy patríte medzi tie osoby, ktoré vplyvom nedostatku slnečných lúčov trpia viac depresiami? Neskorá jeseň a zima skutočne vplývajú negatívne aj na naše duševné zdravie.

Žena v lístí Zdroj foto: Shutterstock.com

Pri tom by stačilo jediné, dopriať si viac slnka. Vycestovať za slnkom do exotickej destinácie si však nemôže dovoliť každý, preto vám prinášame tipy, ako sa vyhnúť depresii jednoducho a lacno.


Prečítajte si aj:

Posilnite si na jeseň svoju imunitu!

1. So sladkým opatrne

Vraví sa, že na depresiu je výborná nejaká sladkosť. Áno, ale len na chvíľu. Sotva nám klesne hladina cukru v krvi, prichádza zlá nálada a depresia. Na vašom mieste by sme boli opatrní, cukor a biela múka sú totiž návykové a môže sa stať, že pri ich nedostatku sa budete cítiť oveľa horšie. Zameňte cukor a sladké za zdravé sacharidy ako zemiaky alebo ryžu.

2. Omega-3 mastné kyseliny

V zime vám zrejme nebude stačiť, ak si omega-3 doprajete len na tanieri vo forme mastnej morskej ryby. Odporúčame vám doplniť si ich vo forme kvalitného výživového doplnku. Omega 3 mastné kyseliny majú vynikajúci vplyv aj na činnosť mozgu a celkovú duševnú pohodu.

3. Cvičte

Nebojte sa chladu a športujte. Ak sa vám nechce športovať vonku, môžete ísť predsa do telocvične.

4. Umelé svetlo

V zime máme prirodzeného svetla veľmi málo. Do práce chodíme za tmy a z práce tiež. Umelé svetlo, také, ktoré poskytuje intenzitu niekde okolo 10 000 luxov, môže byť účinné antidepresívum. Pomáha aj solárium, ale jeho škodlivé účinky na pokožku stoja za zváženie. Doprajte si preto nejakú zdravšiu svetelnú terapiu.

5. Noste žiarivé farby

Ani by ste netušili, ako si ovplyvňujeme náladu práve oblečením. Ak si myslíte, že k zime patria iba tmavé farby, ste na omyle. Hnedú skúste vymeniť za staroružovú, nebojte sa ani červenej, oranžovej či žltej. Všetky tieto farby patria k jeseni.

6. Choďte von

Neseďte stále doma. Áno, je príjemné, ležať v posteli s nejakou dobrou knihou. No čerstvý vzduch vám to ale nenahradí. Choďte sa prejsť hoci len nakrátko. Aj keď je vonku zamračené, slnečné žiarenie preniká aj cez oblaky a poskytuje nám cenný vitamín D. Ak budete mať šťastie na slniečko, vystavte mu aspoň na pár minút svoju tvár.

Ľudia cez jeseň Zdroj foto: Shutterstock.com

7. Obklopte sa priateľmi

Dobrý priateľ je veľakrát to najlepšie antidepresívum. Nezabudnite sa preto ani v chladnejších mesiacoch stretávať s vašimi priateľmi.

8. Vyrazte za slnkom

Jasné, toto riešenie nepatrí práve medzi najlacnejšie. Ak vám Váš rozpočet nedovoľuje vydať sa do exotiky, skúste horské slnko. Lyžovačka na slnkom zaliatych kopcoch je vynikajúca prevencia proti depresii.

9. Pustite sa do práce

Vytriedenie šatníka, výmena nábytku, či maľovanie stien, to všetko vám môže pomôcť zlepšiť náladu. Akákoľvek manuálna práca je dobrým liekom na depresiu. Alebo si skúste niečo vytvoriť – štrikujte, vyšívajte, maľujte... Môžete sa tiež pustiť do projektov, ktoré už dlho odkladáte.

10. Oheň

Ak bývate v dome alebo v byte, ktorý má kozub, pravidelne si zakúrte. Pohľad do ohňa je mimoriadne upokojujúci. Ak kozub doma nemáte, určite pomôže, ak si sem-tam večer spestríte romantickými sviečkami.


Nezabudnite si prečítať aj:

Posilnite na jeseň svoju imunitu pomocou týchto tipov!

Dianočka223

Podľa mňa je dôležité do tela hlavne nepchať zbytočne chémiu. Pokiaľ človek nemá depresiu vyslovene diagnostikovanú, väčšinou ide nie o depresiu, ale skôr o melanchóliu.. alebo je človeku vplyvom mnohých faktorov proste len smutno... V tomto období to pociťujeme viac, lebo nám chýba slniečko a vonku je jednoducho šero :/ Ja som za prirodzené spôsoby ako organizmu pomôcť k rovnováhe. Napr. výborné sú na toto minerálne vody s vápnikom a horčíkom. Napr. Gemerka je na našom trhu. Alebo aj iné, treba si všímať či majú optimálny pomer vápnik : horčík 1:3- vtedy sa horčík pekne vstrebe a pôsobí na organizmus ukľudňujúco.