Kedy je ten správny čas na prvý sex?

Muži otázku prvého sexu zväčša neriešia tak intenzívne ako nežnejšie pohlavie. Väčšina z nich sa vám prizná, že na svoj prvý sex si pamätajú už len veľmi matne. Ženy to však vnímajú inak - väčšina z nich si musí byť istá, že nadišiel ten správny čas.

Muž a žena Zdroj foto: Shutterstock.com

Prvý sexuálny styk....

... alebo strata panenstva je považovaná za veľmi významnú skutočnosť v živote človeka. Je to významný prechod do dospelosti. K tomuto názoru sa pridávajú aj rôzne výskumy. Tie tvrdia napr., že prvá sexuálna skúsenosť môže nastaviť to, ako uspokojivý bude ďalší sexuálny život daného človeka. Znamená to, že prvá skúsenosť je viac, ako len akýsi dôležitý medzník v živote.


Prečítajte si aj:

Môže byť sex prospešný pre vaše zdravie?

Obe pohlavia to vnímajú inak

Samotnou prvou sexuálnou skúsenosťou sa mení pohľad na seba. U chlapcov nastupuje sebavedomie a radosť z vlastného tela, cítia sa spokojní so sebou a zo seba, čo dokážu. Stávajú sa „pravými chlapmi“. Začnú sa cítiť príťažlivejší, pretože prvý sex im prinesie potvrdenie ich mužnosti. Minimálne preto, že boli ženou vybraní z konkurencie. No dievčatá môžu stratiť istú „panenskú“ spokojnosť so sebou a svojim telom a môžu si do istej miery prestať veriť. Môžu mať obavu z nedokonalosti svojho tela a jeho porovnávania mužom s inými „modelkami“. Tento trend však nie je trvalý, nakoľko z dlhodobého hľadiska majú o svojom vzhľade lepšiu mienku ako muži.

Skorý nástup sexuálneho života môže viac negatívne ovplyvniť ženy ako mužov

Podľa štatistík muži aj ženy začínajú pohlavný život takmer v rovnakom veku, hoci dievčatá vnímajú opačné pohlavie odlišne skôr ako chlapci. Vekový rozdiel sa však postupne vyrovnáva. V priemere (štatisticky) asi v 17 rokoch začínajú chlapci aj dievčatá s tzv. nekoitálnymi aktivitami (tzn.prevláda necking – mazlenie sa a dotýkanie sa partnera hornej časti tela). Tzv. petting (dotyky na všetkých častiach tela) sa v súčasnosti vekovo oddialil a začína až asi v 18 rokoch. Prvá súlož preto nastupuje v priemere v 17-18 rokoch. Samozrejme, určitá časť populácie dievčat a chlapcov (8-12 %) malo prvý styk už pred 15 rokom života. Trendom sa ukazuje strata panenstva v stále nižšom veku. Zároveň začínajú prevládať získavania sexuálnych skúseností inými formami ako sú orálne a análne aktivity. Zmyslom je dosiahnuť uspokojenie a zároveň zachovať panenstvo.

Ľudia, ktorí začínajú so sexuálnym životom až po 20 roku života môžu mnohokrát trpieť aj sexuálnymi dysfunkciami (ťažkosti so vzrušením a dosiahnutím orgazmu). Tzn. problémy z dôvodu príliš skorého sexuálneho vzťahu je porovnateľný s problémami s príliš neskorým prvým sexuálnym začiatkom.

Sex Zdroj foto: Shutterstock.com

Skorý sexuálny život nie je celkom výhrou

Zistilo sa, že ľudia, ktorí začnú sexuálne žiť príliš skoro (obdobie rannej puberty) majú tendenciu k promiskuitnému správaniu, trpia častejšie pohlavne prenosnými chorobami, častejšie sa milujú pod vplyvom drog alebo alkoholu, majú väčšiu tendenciu k asociálnemu správaniu. Skúsenosti, ktoré boli získané ako prvé nás potom sprevádzajú celý život a môžu ovplyvňovať naše správanie v dospelosti. Môže to byť aj napríklad častejšie problémy v milostnej oblasti, ľudia, začínajúci skoro so sexom bývajú neskôr skôr menej sexuálne inteligentní, podliehajú viac rôznym mýtom o sexe, s partnerom či partnerkou veľmi nehovoria o svojich pocitoch, starostiach či obavách. Nepoznajú dobre seba ani toho druhého – ako následok. To, ako dlho čakajú adolescenti na prvý sex je ovplyvnené príslušnosťou k etniku (rasové hľadisko), rodinná štruktúra, socioekonomický status, školské výsledky, vzťah a blízkosť k rodičom a pod.

Ako to vnímajú tínedžeri?

Spájanie skorého sexuálneho života a rôznymi negatívnymi dôsledkami majú svoje pozadie v celom sociálnom kontexte, v ktorom žijú. Pre tieto deti, ktoré začínajú príliš skoro so sexom to má aj svoje výhody – napr. môžu vstúpiť do nových skupín s oveľa staršími, môžu robiť, čo starší, je to lákavé a odmeňujúce. S niekým spať u tínedžerov znamená aj možnosť zapadnúť do partie. Prináša im to tiež pocit, že sú ako dospelí, môžu si myslieť a následne konať tak ako staršie deti či pubescenti. Práve to môže byť jedným z hlavných dôvodov vzniku týchto negatívnych javov v správaní detí s príliš skorým nástupom sexuálneho života. Dôsledky potom môžu pretrvávať počas celej puberty až do rannej dospelosti. Vnímanie sexu ako vstupenky medzi dospelých býva istým spôsobom podielom aj rodičov, keď odmietajú čokoľvek so svojimi deťmi riešiť, čo sa týka sexu. Majú pocit, že trak ochránia deti pre nástrahami zlého sveta. Potom to môže byť práve neinformovanosť, ktorá deti vedie k zbrklým činom a experimentom, v prípade puritánskych rodičov bude reakciou deti napr. vzdor, rebélia, dokázanie im, že sa mýlili.

Žena v posteli Zdroj foto: Shutterstock.com

Načasovanie sexuálnej aktivity má veľmi významný dopad..

... na správanie a osobitne, ak k nej dochádza predčasne. Tí, ktorí začínajú príliš predčasne ako príliš mladí, nemusia byť pripravení riešiť a zvládať potenciálne emocionálne, sociálne a všetky s tým spojené dôsledky svojho správania. A opačne, oddialenie sexu môže mať pozitívne efekty na adolescentov. Medzi tieto výhody patrí hlavne vytváranie priateľstiev a vzťahov (na mnohých úrovniach), ktoré im pomôžu ochrániť sa pred potenciálne problematickým správaním. Sex sám osobe neznamená vždy problémové správanie. Ale načasovanie začiatku sexuálneho života má veľký význam a vplyv. Adolescenti potrebujú byť v istom štádiu zrelosti, byť na istej vývinovej úrovni takto byť pripravení.


Nezabudnite si prečítať aj:

Ako vplýva pravidelný sex na zdravie?

Použitá literatúra:

  • DENMAN, Ch.: Sexuality – a Biopsychosocial Approach. New York: PALGRAVE MACMILLAN. ISBN 0–333–78648–3 (pbk.). 2004, 376 s.
  • Kdy je správný čas na... první pusu, první sex, první vztah [online]. In krasna.nova.cz. Dostupné na internete: http://krasna.nova.cz/clanek/jaknakluky/kdy-je-spravny-cas-na-prvni-pusu-prvni-sex-prvni-vztah.html
Severka

Ja som síce mala prvé milovanie ale skôr to bolo utrpenie než pôžitok.

A stále to moc bolí a ja neviem prečo.

Ale čo sa týka klitoris orgazmus tak ten je intenzívny až niekoľko násobný. Taký som ešte nezažila.

Ale prečo to nejde prečo to veľmi moc bolí. Viem sme na dobrej ceste už to ide. Po zdravotnej stránke som zdravá a robili mi aj výtery s kŕčka maternice a všetko je v norme. Som veľmi rada.

uopo

to je pekna kok*tina tvrdit ze ti co sa prvykrat milovali az po dvadsiatke maju nejaky problem so sebou. Autorovi clanku by asi trebalo preplesnut riadne. Praveze milovanie na prvykrat odkladaju ti emocne aj inteligentne vyspelejsi ludia ktori cakaju na pravu lasku a uvedomuju si mozne rizika sexualneho zitia. Auto clanku je vedle ako ta jedle. Taki 17 rocni maju v hlavach nasra*e takze tam sa o emocnom ani inteligencnom zmyslani neda hovorit.