Čo o vašom zdraví prezradí farba, tvar či pach vašej stolice?

Hoci väčšina ľudí nechce veľmi rozprávať o svojej stolici, práve táto funkcia ľudského tela nám môže prezradiť viac. Zmena stolice môže byť spôsobená zmenou stravy, ale i môže tiež znamenať i to, že vaše telo bojuje s nejakou infekciou.

Muž na záchode Zdroj foto: Shutterstock.com

Tráviaci trakt obsahuje viac bakteriálnych buniek, ako zvyšok nášho tela. V dôsledku toho je dôležité, aby naše črevá fungovali dobre, vstrebávali všetky potrebné živiny a aby tiež izolovali akékoľvek potraviny, chemikálie či choroboplodné zárodky, ktoré môžu nášmu telu uškodiť.


Prečítajte si aj:

Ako dosiahnuť pravidelnú stolicu?

Farba stolice je odrazom toho, čo jete

Kým rôzne odtiene hnedej sú považované za normálne, niektoré farby (ako je čierna alebo žltá) normálne nie sú. Čierny odtieň stolice môže znamenať krvácanie do žalúdka alebo do prvej časti tenkého čreva. Túto farbu môže spôsobiť aj užívanie liekov obsahujúcich bizmut alebo konzumácia čučoriedok. Svetlá farba stolice zvyčajne naznačuje, že krv prichádza zo spodnej časti tráviaceho traktu, ako je napríklad hrubé črevo alebo konečník.

Zmena tvaru stolice môže byť tiež dôvodom na obavy

Niektorí odborníci sa domnievajú, že príliš tenká a úzka stolica je príznakom rakoviny hrubého čreva. Môže byť známkou obštrukcie v dolnej časti tohto orgánu, čo znamená, že črevo je čiastočne blokované. Ďalším znamením možného problému je aj mäkká stolica. Stolice, ktoré sa lepia na strany záchodovej misy alebo ich je ťažké vyprázdniť zo záchoda môžu naznačovať prítomnosť prílišného množstva oleja. Aj na povrchu vody si môžete všimnúť malé „mastné“ kvapôčky, čo znamená, že telo nesprávne vstrebáva tuky. Napr. ochorenia, ako je chronická pankreatitída, blokujú organizmus od správnej absorpcie tuku.

Podivný zápach by ste nemali ignorovať

Je jasné, že žiadny pach stolice nie je príjemný, no v prípade, že sa jedná už o extrémny zápach, je nutné navštíviť lekára. Stolica je tvorená z nestráveného jedla, baktérií, hlienu a mŕtvych buniek. To samozrejme zvyčajne páchne, no pridané nebezpečné baktérie či parazity spôsobujú ešte neznesiteľnejší pach. Dôvody pre zápach:

  • Krv v stolici
  • Stolica s veľkým množstvom tuku
  • Niektoré lieky
  • Potraviny, ktoré boli v hrubom čreve prilepené už dlhší čas
  • Infekcia

Toaletný papier Zdroj foto: Shutterstock.com

Aj na zápchu si treba dať pozor

Zápcha je bežným problémom, s ktorým sa stretlo určite mnoho z vás. Môže byť spôsobená viacerými faktormi, ako je napríklad nesprávna strava, nedostatok pohybu, niektoré lieky, nedostatok tekutín alebo rôzne črevné poruchy. Ak je zápcha ignorovaná, môže viesť ku komplikáciám, ako sú hemoroidy alebo krvácanie z konečníka. Najlepší spôsob ako zmierniť príznaky zápchy je sledovať vyváženú stravu s vysokým obsahom vlákniny, piť veľa vody a snažiť sa pravidelne chodiť na záchod.

Hnačka môže znamenať aj vážnejší problém

Ku hnačke dochádza vtedy, keď vodnatá stolica prechádza cez vaše črevá príliš rýchlo. Je to normálny spôsob ako sa telo zbavuje toxických látok ako sú baktérie či vírusové infekcie. Na druhej strane však parazity nájdené vo vode a potravinách môžu vstúpiť do tela a narušiť tráviaci systém. Hnačka, ktorá trvá po dobu dlhšiu ako 4 týždne, môže byť príznakom chronického ochorenia, ako je napríklad syndróm dráždivého čreva alebo Crohnova choroba.


Nezabudnite si prečítať aj:

Týmto spôsobom sa dočkáte pravidelnej stolice!