Nemáte čas na varenie? Aj tak sa môžete stravovať zdravo!

Nie každý má čas na to, aby si varil každý deň. Niektorí z nás cestujú, iní žijú s rodinnými príslušníkmi s vlastným jedálničkom a niektorí len jednoducho nemajú čas na varenie. To však ešte neznamená, že nemôžete jesť zdravo.

Jablko Zdroj foto: Shutterstock.com

Existujú dve základné pravidlá, ktoré je nutné mať na pamäti:

  • získať dostatok živín pre budovanie a udržiavanie vášho tela
  • nepreťažiť organizmus sacharidmi, cukrom a soľou

Prečítajte si aj:

Poznáme niekoľko osvedčených trikov pri varení

Dôležité sú aj otázky ohľadom kalórií, vitamínov a bielkovín, no tieto látky skôr dolaďujú celkové fungovanie organizmu ako by mali riešiť jeho naštartovanie a zabezpečenie.

Aké dva základné druhy výživy telo potrebuje?

  • Palivo
  • Stavebné materiály

Bez paliva by telo ani nezačalo správne fungovať a bez stavebných materiálov by nedochádzalo k žiadnemu rastu či vývoju, a dokonca by nebola zabezpečená ani základná údržba svalov a kĺbov. Strava poskytujúca všetky potrebné látky pre naše telo musí obsahovať:

Ako vyvážiť váš príjem stravy?

Potrebujete uhľohydráty pre energiu, bielkoviny pre výstavbu a obnovu, tuky pre ukladanie energie, vitamíny a minerály pre udržanie zdravej telesnej funkcie a vodu, ktorá vás udrží nažive. Hlavný trik je však v tom, dostať všetky ingrediencie do rovnováhy.

Voda

Vždy sa uistite, že ste správne hydratovaní vodou. To vám zabezpečí správne fungovanie organizmu a pomôže vášmu tráveniu.

Miska so šalátom Zdroj foto: Shutterstock.com

Sacharidy a tuky

Ak je vaša strava bohatá na sacharidy (cukry, chlieb, ryža,...) a prijímate k tomu i živočíšny tuk, je potrebné, aby ste sa uistili, že vaša konzumácia týchto látok je primeraná. Dobrou radou v tomto prípade je to, aby ste mali veľké raňajky, o niečo menší obed a už len málo jedla vo večerných hodinách.

Bielkoviny

Existuje viacero mylných predstáv o tom, že bielkoviny sú najdôležitejšou zložkou pre ľudský organizmus. V ideálnom prípade by ste mali jesť nízkotučné mäso, pretože je ľahko stráviteľné a dáva vám tak široký zdroj bielkovín. Ktoré potraviny sú výborným zdrojom pre proteíny?

  • hnedá ryža
  • paradajky
  • zemiaky
  • paprika
  • kukurica
  • hlávkový šalát
  • zeler
  • uhorky
  • mrkva
  • brokolica *fazuľa

Rozhoduje množstvo, nie typ jedla

Jedzte, čo môžete, vtedy, keď si dokážete sledovať množstvo potravín, ktoré sa rozhodnete skonzumovať. Problémom nie je nezdravé jedlo, ale nesprávne množstvo potravín, čím sa môže preťažiť náš systém nepotrebnými kalóriami, ktoré naše telo ťažko spracováva.


Nezabudnite si prečítať:

Ako variť zdravo a vybrať si tie správne potraviny?