alebo uvarit na viac dní dopredu. Takže vždy sa to da riešit. Stači mat kvalitne hrnce a nadoby na uskladnenie uvareneho jedla
Nemáte čas na varenie? Aj tak sa môžete stravovať zdravo!
Zdroj foto: Shutterstock.com
Existujú dve základné pravidlá, ktoré je nutné mať na pamäti:
- získať dostatok živín pre budovanie a udržiavanie vášho tela
- nepreťažiť organizmus sacharidmi, cukrom a soľou
Prečítajte si aj:
Poznáme niekoľko osvedčených trikov pri varení
Dôležité sú aj otázky ohľadom kalórií, vitamínov a bielkovín, no tieto látky skôr dolaďujú celkové fungovanie organizmu ako by mali riešiť jeho naštartovanie a zabezpečenie.
Aké dva základné druhy výživy telo potrebuje?
- Palivo
- Stavebné materiály
Bez paliva by telo ani nezačalo správne fungovať a bez stavebných materiálov by nedochádzalo k žiadnemu rastu či vývoju, a dokonca by nebola zabezpečená ani základná údržba svalov a kĺbov. Strava poskytujúca všetky potrebné látky pre naše telo musí obsahovať:
- sacharidy
- bielkoviny
- tuky
- vitamíny
- minerály
- voda
Ako vyvážiť váš príjem stravy?
Potrebujete uhľohydráty pre energiu, bielkoviny pre výstavbu a obnovu, tuky pre ukladanie energie, vitamíny a minerály pre udržanie zdravej telesnej funkcie a vodu, ktorá vás udrží nažive. Hlavný trik je však v tom, dostať všetky ingrediencie do rovnováhy.
Voda
Vždy sa uistite, že ste správne hydratovaní vodou. To vám zabezpečí správne fungovanie organizmu a pomôže vášmu tráveniu.
Zdroj foto: Shutterstock.com
Sacharidy a tuky
Ak je vaša strava bohatá na sacharidy (cukry, chlieb, ryža,...) a prijímate k tomu i živočíšny tuk, je potrebné, aby ste sa uistili, že vaša konzumácia týchto látok je primeraná. Dobrou radou v tomto prípade je to, aby ste mali veľké raňajky, o niečo menší obed a už len málo jedla vo večerných hodinách.
Bielkoviny
Existuje viacero mylných predstáv o tom, že bielkoviny sú najdôležitejšou zložkou pre ľudský organizmus. V ideálnom prípade by ste mali jesť nízkotučné mäso, pretože je ľahko stráviteľné a dáva vám tak široký zdroj bielkovín. Ktoré potraviny sú výborným zdrojom pre proteíny?
- hnedá ryža
- paradajky
- zemiaky
- paprika
- kukurica
- hlávkový šalát
- zeler
- uhorky
- mrkva
- brokolica *fazuľa
Rozhoduje množstvo, nie typ jedla
Jedzte, čo môžete, vtedy, keď si dokážete sledovať množstvo potravín, ktoré sa rozhodnete skonzumovať. Problémom nie je nezdravé jedlo, ale nesprávne množstvo potravín, čím sa môže preťažiť náš systém nepotrebnými kalóriami, ktoré naše telo ťažko spracováva.
Nezabudnite si prečítať:
snažím s ajest zdravo Jeme steaky, zeleninove šalaty, ovocne šalaty. Mam nove ostre nožiky dellinger a krajanie s nimi ide doslova samo
co maju noze s tym, ako sa kto stravuje :D