Posilnite svoju imunitu pomocou prírodných produktov od Moringa Caribbean. Naštartujete proces detoxikácie, uzdravovania a starostlivosti o svoj organizmus s moringacaribbean.sk
Tieto potraviny nesmiete počas jesene vynechať vo svojom jedálničku
Zdroj: Shutterstock.com
Hoci dnes sú už v obchodoch bežne dostupné rôzne druhy známeho aj menej známeho exotického ovocia, nemali by sme zavrhnúť ani také jabĺčka či hrušky. Práve naopak. Prinášame vám zoznam zeleniny a ovocia, ktoré by v tomto čase rozhodne nemali chýbať vo vašom jedálničku. S príchodom studeného počasia sa totiž zvyšuje chorobnosť a nedostatok slnečných lúčov má tiež svoje negatívne vplyvy na naše zdravie. Preto si účinky slniečka treba doplniť inak – vhodnou stravou. Pozrime sa, ktorými potravinami sa to dá.
Prečítajte si aj:
Hrušky podporujú imunitu, pomáhajú pri zápche a bolestiach chrbta
Jablká
Sú plné antioxidantov a vitamínov. Poskytujú dostatok vlákniny a výborne sa hodia aj na detoxikáciu alebo pri diéte. Nie nadarmo sa vraví, že jedno jablko denne a doktora nebudete potrebovať.
Hrušky
Obsahujú množstvo vitamínu C a medi. Rovnako ako jablká, sú skvelým zdrojom vlákniny].
Tekvica
Existuje veľké množstvo rôznych odrôd. No vo všeobecnosti sú tekvice veľmi bohaté na draslík, vlákninu, ale aj na vitamíny B.
Zdroj: Shutterstock.com
Paštrnák
Nechutí vám v polievke ani mrkva, ani petržlen? Vyskúšajte jemnú orechovú príchuť paštrnáku. Výborne sa hodí do polievok a omáčok a je bohatý na draslík a vlákninu.
Kvaka
Zažíva opäť boom. Výborne chutí vo forme pyré, alebo len tak pečená so zázvorom, medom a citrónom. Je to výborná potravina bohatá na vitamín C a vlákninu.
Karfiol
Možno práve najlepšie nevonia, no chutí vynikajúco. Karfiol pokojne použite miesto prílohy, alebo ho pridajte do zemiakovej kaše či polievky. Karfiol obsahuje látky, ktoré pomáhajú predchádzať rakovine. Jeho fytonutrienty, charakteristické bielou farbou znižujú cholesterol, a má tiež bohatý obsah vitamínu C.
Ružičkový kel
Už malé množstvo obsahuje odporúčanú dennú dávku vitamínu K, no ružičkový kel je aj vynikajúcim zdrojom železa a kyseliny listovej.
Zdroj: Shutterstock.com
Ak máte chuť aj na trochu exotiky, práve na jeseň sa výborne hodia kivi (vitamín C, draslík, meď), grapefruit (vitamín C, lykopén a pektín, ktorý znižuje cholesterol), mandarínky (vitamín C, betakarotén), datle (draslík, vláknina), granátové jablko (vysoké antioxidačné účinky, vitamín C a kyselina listová), či sladké zemiaky (vynikajúci zdroj vitamínu A, železo, pôsobia protizápalovo).
Prečítajte si aj tento článok:
Na jesen ma manzelka dopuje roznym ovocim a cela rodina uzivame aj wobenzym na posilnenie imunity. Musim povedat, ze hoci mi to na zaciatku liezlo na nervy a neveril som tomu, tak imunitu mam naozaj silnu. Uz dva roky neviem, co je to chripka.