Toto je kľúč k spokojnému a dlhotrvajúcemu vzťahu, radí psychológ

V súčasnosti riešia partneri vo vzťahu mnoho problémov, ktoré sa nedajú len tak ľahko prekonať. Je preto potrebná určitá miera trpezlivosti, kompromisov, no najmä lásky. Tu je niekoľko rád ako mať so svojim partnerom či partnerkou harmonický a dlhý vzťah.

Zaľúbený párik Zdroj foto: Shutterstock.com

Nájsť rozprávkovú lásku je veľmi ťažké. Je to aj kvôli tomu, že aj my sa počas života meníme. Základným pravidlom pre úspešný vzťah je schopnosť rásť a adaptovať sa spoločne - jeden na druhého. Dôležité je vnímať zmeny, rozumieť im, porozumieť potrebám partnera/ky a hovoriť o nich. Pevný a zdravý vzťah je jednou z najväčších opôr v živote. Podporuje všetky aspekty nášho života – zdravie, myseľ a spojenie s druhými.


Prečítajte si aj:

V akej fáze partnerského vzťahu sa nachádzate?

Ako sa udržuje a vytvára funkčný vzťah medzi dvoma ľuďmi?

Odpoveď je samozrejme veľmi zložitá, nakoľko do tohto problému vstupuje množstvo rôznych faktorov. Ak si odmyslíme veľký počet faktorov a osobitostí jednotlivých ľudí, uvedieme niekoľko stále fungujúcich rád pre rozvoj a udržiavanie vzťahu.

Ponúkame vám niekoľko tipov, ktoré vám môžu pomôcť udržať si váš dlhotrvajúci vzťah zdravý a šťastný.

  1. Udržujte svoj intímny život.

  2. Dotyk. Dotyk je základnou časťou života a vzťahu. Bez kontaktu je život osamelý.

  3. Buďte citliví voči tomu, čo váš/a partner/ka potrebuje.

  4. Odpustite a choďte ďalej. Buďte ochotní odpustiť a uvedomte si, že ani vy nie ste vždy ten správny človek.

  5. Dajte a dostanete alebo niečo za niečo. Nikto nemá rád iba neustále požiadavky na seba, ale vie oceniť kompromis. Ak chcete, aby partner niečo robil, ponúknite „obchod“.

  6. Kompromis – je to schopnosť vedieť, kedy argumentovať a kedy ísť radšej do kompromisu. Je to cesta k budovaniu vzťahu.

  7. Rozpamätajte sa, prečo sa navzájom milujete. Keď idú veci medzi vami k horšiemu, rozpamätajte sa, prečo chcete byť spolu.

  8. Pamätajte na pozitíva vášho vzťahu.

  9. Dobré spôsoby: ako „ďakujem“ alebo „prosím“ či „niet začo“. To sú základné informácie pre partnera/ku, že ho/ju rešpektujete.

  10. Zmena je korením života. Nuda môže viesť k pocitu nepokojnosti vo vzťahu. Vyskúšajte občas niečo hoci aj jednoduché a nové.

  11. Páry, ktoré sa vedia hrať, ostávajú spolu. Nájdite si aktivity, šport alebo záľuby, ktoré obaja milujete a postavte si ich ako prioritu vo svojom vzťahu.

  12. Spravodlivý boj: nediskutujte v hneve. Nepoužívajte prezývky a nadávky. Aj konflikt patrí do vzťahu a je len otázkou toho, nakoľko viete hľadať kompromis a riešenie, nie boj.

  13. Hlavy dokopy. Byť vo vzťahu znamená dediť problémy aj toho druhého. Ak má partner/ka problém, pokúste sa ho vyriešiť spolu.

  14. Vzdialenosť zmäkčuje srdce. Udržujte si aj svoje vzťahy a príležitostne strávte čas s priateľmi bez partnera/ky. Budete mu/jej chýbať a udržíte si vzťah zdravý.

  15. Povedzte to: alebo – komunikujte. Rozprávajte sa spoločne o rôznych veciach a na rôzne témy.

  16. Smiech je najlepšia medicína. Naučte sa smiať sa aj na vlastný účet a na svojich chybách.

  17. Rituály. Nájdite si svoj rituál a udržujte ho pri živote. Môže to byť čokoľvek – napr. bozk na dobrú noc a pod. a neprerušujte ho.

  18. Trávte čas spoločne. Je to veľmi dôležitá skutočnosť, nakoľko - ak tak nerobíte, komunikácia a porozumenie si začne postupne erodovať a narúšať sa.

  19. Očakávajte dobré aj horšie obdobia. Je dobré mať na pamäti, že v každom vzťahu sú obdobia, keď je vzťah hore a inokedy zasa dole. Pritom je však dobré vedieť, že zmena je tu stále a nebude to vždy rovnaké.

  20. Ak máte naozaj veľké problémy medzi sebou – hľadajte pomoc, terapeuta. Páry, ktoré hľadali pomoc v krušných chvíľach vzťahu sú úspešnejšie ako tie, ktoré tak neurobili.


Nezabudnite si prečítať aj:

Spoznajte fázy partnerského vzťahu!

Použitá literatúra:

  • SARKIS, S.: 7 Keys to a Healthy and Happy Relationship. 7 ways your relationship can reach its potential. In Psychology Today. Dostupné na internete: https://www.psychologytoday.com/blog/here-there-and-everywhere/201201/7-keys-healthy-and-happy-relationship