TOTO vám pomôže poraziť jesennú depresiu

Dni sa pomaly skracujú a slnka je tiež viditeľne menej, rána a večery sú už chladné. Toto všetko môže prispievať k zhoršeniu našej nálady, čo niekedy vygraduje až do jesennej depresie. No s letom všetko pekné neskončilo, ani náhodou! Aj toto ročné obdobie ponúka príležitosti, ako si ho čo najviac užiť. Zabudnite na zlú náladu a sentimentalitu a skúste sa riadiť týmito tipmi.

jesen_depresia_akoporazit_1-11-2015_hlavny

Zdroj foto: Shutterstock

Prispôsobte jedálniček ročnému obdobiu

Obmedzte tučné a ťažké jedlá. Do svojho jedálnička zaraďte viacej ovocia a zeleniny a chudého mäsa, no najmä si doprajte zvýšené dávky vitamínov D a C. Keďže vitamín D už nemôžeme až v takej miere čerpať zo slnka, čerpajme jeho dávky z potravín, ako sú ryby, žĺtky, mlieko, kakao, huby či kokos. Vitamín C zase posilní imunitu, čerpať ho môžete napríklad zo šípok, čiernych ríbezlí, kyslej kapusty alebo citrusových plodov.


Prečítajte si tiež:

Takto si na jeseň posilníte imunitu!

Hýbte sa!

Pravidelná fyzická aktivita účinkuje proti prejavom jesennej depresie. Pravidelne budete zásobení dávkou endorfínov a na smútok a letargiu už nezostane priestor. Pokiaľ to počasie vonku ešte umožňuje, doprajte si prechádzku alebo beh v prírode, ale ak už je počasie nepríjemnejšie, aj v posilňovni či telocvični sa to dá vynahradiť. Najlepšie je nájsť si na cvičenie svoju partiu, ktorá vždy povzbudí, lepšie sa potom bude bojovať s prípadnou lenivosťou a nevôľou.

Relaxujte!

V jeseni sa už vyskytuje viacej nepríjemných sychravých dní, ale to nie je dôvod, aby ste sedeli doma a zúfali si, že sa už vonku naozaj nič nedá robiť. Tak sa s tým zmierte a povedzte si, že teraz je aspoň priestor na oddych a relax. Zabehnite si s rodinou alebo priateľmi do wellness alebo aquaparku, doprajte si masáž, alebo si len tak choďte zaplávať. Čas sa dá tráviť zmysluplne a zábavne i keď je vonku už škaredo. relax_zena_wellness_1-11-2015

Zdroj foto: Shutterstock

Pomôžte si aj vôňami

**Aromaterapia dokáže zázraky, zmení stav vašej mysle, tela i ducha a navodia príjemné pocity. **Dôležité je používať pravé prírodné oleje, v ktorých sú zastúpené liečivé rastliny s výraznými účinkami. Vybrať si môžete z množstva aromatických olejov alebo si môžete skombinovať aj svoju vlastnú vôňu. Najlepšie vône proti depresii a na povzbudenie sú tieto: borovica, santalové drevo, eukalyptus, bazalka, jazmín, harmanček, levanduľa, materina dúška, medovka, ruža, vanilka, bergamotový olej, grapefruit.

Hudba je dobrým priateľom vždy

Hudba pomôže aj v tomto prípade, pretože preukázateľne zlepšuje náladu a dodáva energiu. Takže si spravte svoj vlastný repertoár a povzbuďte sa do života, i keď sa vám momentálne vôbec nič nechce. Uvidíte, ako táto drobnosť zaberá.

Buďte kreatívni

Vymýšľajte rôzne drobnosti, ktoré môžu priniesť trocha pozitívneho svetla do vášho príbytku. Či už je to čerstvá kytica kvetov, nová farba závesov alebo drobné dekorácie a doplnky. Takisto sa týmto riaďte aj vo svojom šatníku. A najmä stavte na svetlé a teplé farby, ktoré na vás v tomto období rozhodne budú pôsobiť pozitívnejšie. izba_svetla_kvety_1-11-2015

Zdroj foto: Shutterstock

Extra tip: Antidepresívny čaj z ľubovníka bodkovaného

Ľubovník sa používa na ľahké formy depresie, melanchóliu či skľúčenosť. Pravidelné pitie takéhoto čaju má podobný účinok ako niektoré antidepresíva na predpis. Príprava: 2 ČL sušeného alebo čerstvého ľubovníka vložte do sitka na čaj a zalejte 2,5 deci vriacej vody. Potom lúhujte asi 10 minút. Po uplynutí doby čaj vyberte a teplý vypite po dúškoch. Ideálne je piť ho 2-krát denne 2-3 týždne.


Prečítajte si aj tento článok:

Takto si na jeseň posilníte imunitu!