Pšeno ako plodina s detoxikačnými účinkami, ktorá podporí vaše trávenie
Zdroj foto: Shutterstock.com
Vegetariánsky zdroj bielkovín
Podľa amerického ministerstva poľnohospodárstva predstavuje 1 šálka vareného pšena až 6 gramov bielkovín. Táto plodina môže byť tak výbornou voľbou pre tých ľudí, ktorí chcú znížiť príjem mäsa. Avšak na druhej strane neobsahuje všetky potrebné aminokyseliny, ktoré naše telo potrebuje v primeranom množstve. Preto sa odporúča kombinovať pšeno s fazuľou a vytvoriť si tak chutný šalát so všetkými živinami, ktoré potrebujeme.
Prečítajte si aj:
Vyskúšajte tento chutný koláč zo pšena!
Detoxikuje organizmus
Mnohé z antioxidantov, ktoré možno nájsť v pšene, majú priaznivý vplyv na neutralizáciu voľných radikálov spôsobujúcich rakoviny. Antioxidanty, ako quercetin, kurkumín a ďalšie, môžu tiež účinne vyčistiť telo od ďalších toxínov v tele – napríklad od tých v pečeni či v obličkách. Podporujú totiž správne vylučovanie a neutralizačnú enzymatickú aktivitu v týchto orgánoch.
Zlepšuje dýchanie
Jeden výskum ukázal, že konzumácia pšena môže výrazne zlepšiť kvalitu života tých ľudí, ktorí trpia astmou, a taktiež dokáže zabrániť rozširovaniu tohto ochorenia. Nie všetky vedecké závery sa potvrdili, no u detí, ktoré konzumovali viac zŕn pšena, sa preukázalo zníženie astmatických záchvatov až o 15%.
Zdroj foto: Shutterstock.com
Zabezpečuje zdravé trávenie
Pšeno sa zaraďuje medzi potraviny vyznačujúce sa vysokým obsahom vlákniny a preto podporuje správne fungovanie tráviaceho traktu. Pomáha odstraňovať problémy ako sú zápcha, plynatosť, nadúvanie a žalúdočné kŕče. Vďaka regulácie trávenia môžete znížiť šancu výskytu žalúdočných alebo črevných ťažkostí ako sú žalúdočné vredy či rakovina hrubého čreva. Pravidelné trávenie a odstraňovanie odpadu pomáha optimalizovať obličky a rovnako i pečeň.
Ako ochrana proti cukrovke
Pšeno je prospešnou potravinou, ktorá sa často vyskytuje najmä v rozvojových krajinách s nižším počtom pacientov trpiacich cukrovkou. Konzumácia tohto zrna totiž znižuje riziko diabetu 2.typu vďaka významnému obsahu horčíka. Horčík je považovaný za jeden z najdôležitejších minerálov pre zvýšenie účinnosti inzulínu a glukózových receptorov v tele, čím sa zabraňuje tejto chorobe.
Nezabudnite si prečítať aj: