Ak máte radi tvaroh, tieto recepty si určite zamilujete!
Zdroj foto: Shutterstock.com
Prečo by mal byť tvaroh súčasťou vašej stravy?
Tvaroh je výborným zdrojom vápnika, ktorý je v tele potrebný nielen pre zdravie kostí, ale aj pre správne fungovanie nervového systému. Vďaka jeho zloženiu sa zaraďuje medzi ľahšie stráviteľné potraviny, pri ktorých sa nemusíte obávať bolestí žalúdka. Okrem vápnika sú dôležité aj bielkoviny, ktoré sú základnou stavebnou jednotkou v tele – keďže sú nevyhnutné pre správnu funkciu celého tela. Tvaroh obsahuje aj draslík na zníženie hladiny stresu a zinok, ktorý vo všeobecnosti zlepšuje celý imunitný systém.
Prečítajte si aj:
Prečo by sme mali jesť tvaroh?
1. Omeleta s tvarohom, špenátom a rajčinami
Ingrediencie:
- ½ šálky vajíčok
- ¾ šálka tvarohu
- ¼ šálky nasekanej cibule
- ½ šálky špenátu
- cherry paradajky
- olej (najlepšie olivový) (Množstvo ingrediencií možno upraviť podľa počtu osôb)
Postup: Položte si panvicu na sporák a nechajte zohriať. Pridajte olej a počkajte, kým sa trochu rozžeraví. Následne pridajte vajíčka a nasekanú cibuľu. Keď sa vaša omeleta už bude blížiť k výslednému stavu, pridajte tvaroh, špenát a nakrájané cherry rajčiny. Poriadne premiešajte a nechajte variť ešte 1-2 minúty na miernejšom ohni.
2. Tvarohové lievance
Ingrediencie:
- 1 šálka tvarohu
- 1/3 šálky hladkej múky
- 2 polievkové lyžice oleja
- 3 vajcia
Postup: Vo veľkej mise zmiešajte dokopy všetky ingrediencie – tvaroh, múku, olej a vajcia. Veľkú panvicu zohrejte na miernom ohni a klasicky naberačkami dávajte zmes na panvicu a vytvárajte lievance podľa svojich predstáv. Dajte pozor, aby sa vám nepripálili!
3. Tvarohová omáčka
Ingrediencie:
- 1 šálka tvarohu
- čerstvé špenátové listy
- 1 malé avokádo
- biele cibule
- 1 strúčik cesnaku
- 1 lyžica sušenej bazalky
- soľ
- čierne korenie
- voda
Postup: Všetky ingrediencie zmiešajte dokopy a dajte do mixéra. V prípade, že chcete redšiu zmes, pridávajte lyžice vody podľa vlastnej potreby.
Zdroj foto: Shutterstock.com
4. Syrová pizza s tvarohom
Ingrediencie:
- 1 lyžica olivového oleja
- morčacia klobása (alebo iné mäso)
- 2 strúčiky cesnaku
- mrazený listový špenát
- ¼ šálky tvarohu
- cesto na spodok pizze
- ¼ šálky tenkých plátkov červenej cibule
- 1 šálka nastrúhaného syra
- ½ šálky čerstvej bazalky
Postup: Ako prvé predhrejte rúru na 400 stupňov. Na panvicu na miernom ohni pridajte olej, malé kúsky klobásy a počkajte približne 5 minút kým klobása nezružovie. Následne pridajte cesnak a špenát a pokračujte vo varení, kým nie je celá zmes dobre priemiešaná a špenát uvarený. Potom odstráňte panvicu zo sporáka. Tvaroh dajte do mixéra a vytvorte si tvarohové pyré. Na plech na pečenie uložte pizzové cesto, potrite ho olejom a naukladajte naňho rovnomerne zmes s klobásou, tvarohové pyré, červenú cibuľu a nastrúhaný syr. Nechajte v trúbe po dobu 12 – 15 minút, kým sa syr neroztopí a pridajte na vrch čerstvú bazalku.
Nezabudnite si prečítať aj:
Tvaroh ako bielkovinová bomba, ktorá nesmie chýbať vo vašom jedálničku!