Zbierajte šípky - sú plné céčka, zaženú chrípku a zlepšia imunitu

Tento pichľavý ker s oválnymi červenými plodmi nájdeme najčastejšie na okraji lesov alebo ciest. Najradšej ich zbierame do čaju, ktorý najmä v chladnejších mesiacoch poslúži nášmu zdraviu. No okrem toho sa dá z nich urobiť i sirup alebo džem.

Ak si na jeseň vyjdete do prírody, určite vám padnú do oka kríky obsypané červenými šípkami. Čo tak nazbierať si ich? Neskôr to určite oceníte. Šípky vám totiž môžu pomôcť pri chorobách, slabej imunite, ale aj ako prísady do rôznych pochutín.

Zber a sušenie

Najlepšie urobíme, ak budeme šípky zbierať od konca septembra, keď je ich farba už sýtočervená, do prvých mrazov približne do konca októbra. Po príchode prvých mrazov sú už plody poškodené.

Usušia sa najlepšie tak, ak ich rozložíte na tácku a tú necháte na teplých miestach vnútri (napríklad na radiátoroch, pri krbe alebo v trúbe). Po pár dňoch ich prerežte na polovicu a nechajte ich ešte chvíľu posušiť, potom ich môžete nasypať do uzatvárateľnej nádoby a už sú použiteľné na výrobu čaju alebo sirupu.

Nezabudnite však na to, že usušené šípky by ste mali spotrebovať najneskôr do jedného roka! Pretože po uplynutí tejto doby strácajú svoje účinky.


Pozrite si aj tento článok:

Plody hlohu obyčajného znižujú cholesterol a udržujú optimálny krvný tlak

Čo sa v nich nachádza?

Šípky obsahujú veľa vitamínu C a karoténu, ďalej ešte B, K, P a E. Plody sú bohaté aj na flavonoidy, pektíny, triesloviny, silice či organické kyseliny. Nájdete tu takisto aj užitočné minerály ako vápnik a draslík.

Kedy pomôžu?

  • zlepšujú imunitu
  • bojujú s baktériami
  • pomáhajú pri chrípke, problémoch s močovými cestami a zápche
  • pomáhajú vstrebávať železo
  • podporujú činnosť pečene
  • udržiavajú dobrý zrak
  • ochraňujú pred zápalmi
  • prevencia proti paradentóze
  • urýchľujú hojenie rán
  • spomaľujú starnutie pokožky
  • zaháňajú únavu a depresiu

Takto si spravíte čaj

2 lyžičky usušených podrvených šípok zalejete 0,5 l vriacej vody alebo povaríte v hrnci 8-10 minút.

Čaj necháte postáť 10 minút a potom precedíte cez husté sitko tak, aby ste odstránili zvyšky zo šípok. Sitko nesmie byť kovové, pri jeho použití dochádza k strate vitamínu C. 

Takto si spravíte sirup

1 kg zrelých šípok prepláchnite v studenej vode, nechajte odkvapkať a potom ich popučte. Zalejte ich litrom vody, za stáleho miešania priveďte do varu a ďalších 10 minút povarte. Potom horúcu zmes preceďte cez husté a sterilné plátno. Popučené šípky, ktoré vám zostanú v plátne ešte raz zalejte 1 litrom vody a znovu povarte za stáleho miešania 10 minút. Šťavu, ktorú takto získate zasa preceďte a zmiešajte s prvou dávkou. Potom pridajte 1,5 kg práškového cukru a varte pri teplote 80 – 90˚C maximálne 10 minút.

Ešte za tepla ním naplňte sterilné sklenené fľaše a dobre uzavrite. Skladujte ho na chladnom mieste.

Použiť sa dajú aj na:

  • výrobu džemu
  • výrobu vína
  • výrobu oleja na pleť (proti vráskam i vredom)

Prečítajte si tiež:

Nazbierajte si v tomto období aj plody hlohu obyčajného