Ako si udržať postavu aj po lete

Nehľadajte zázračnú tabletku na štíhlosť. Radšej skúste viac počúvať svoje telo a dávajte mu iba to, čo naozaj potrebuje. A ide to aj bez pôstov a hladoviek či konzumácie špeciálnych doplnkov stravy. Tvrdí vášnivá propagátorka zdravého životného štýlu a výživová poradkyňa Zuzana Líšková.
Zdroj foto: Shutterstock.com

Veď stravovanie je tá najprirodzenejšia vec na svete, rovnako dokonale vymyslená ako rozmnožovanie, dýchanie a fungovanie nášho tela, dodáva. Na začiatku je dôležité stabilizovať hlavne metabolizmus a naštartovať zdravú produkciu hormónov v tele. Potom sa upraví aj hmotnosť a viditeľne sa zvýši aj fyzická a psychická výkonnosť, koncentrácia a emocionálna vyrovnanosť. A to všetko vďaka úprave nesprávne nastavených stravovacích návykov. Vyskúšajte pre začiatok dodržiavať základné pravidlá stravovania v rovnováhe:

Naučte sa odlišovať hlad od zvyku jesť

Hlad je silný biologický faktor. Pokiaľ nepociťujete hlad, telo vám chce povedať, aby ste ho zbytočne nezaťažovali ďalšími kúskami jedla, pretože ešte nestihlo rozložiť všetku stravu, ktorú ste skonzumovali a potrebuje na to dostatok energie. Nikdy by ste nemali jesť skôr, ako budete skutočne hladní.

Zabráňte neustálemu pocitu hladu

Ak hlad pociťujete veľmi často (napríklad každé 2 hodiny) alebo neustále, je to spôsobené hlavne tým, že vaša strava sa skladá z väčšieho podielu sacharidov (zemiaky, chlieb, ryža, cestoviny, sladkosti a ovocie). Sacharidy spôsobujú rýchly nárast krvného cukru. To vedie k vysokej koncentrácii inzulínu a k opätovnému pocitu hladu. Len čo znížite ich príjem a časť z nich nahradíte zdravými tukmi a bielkovinami, pocit hladu sa postupne normalizuje.

Prečítajte si tiež: 11 potravín, ktoré zdravo zaženú váš hlad

![Ženská figúra](images/library_original/chudnutie/zena_figura_17-9-2015.jpg)

Vytvorte si systém nakupovania

Najskôr si rozmyslite, čo budete variť. Vytvorte si menu najlepšie na 3-4 dni dopredu a napíšte si zoznam ešte skôr ako pôjdete na nákup. Nekúpite tak zbytočnosti a domov donesiete iba to, čo skutočne potrebujete. Nezabudnite vždy na čerstvú zeleninu a ovocie. Jedzte ju z väčšej časti surovú. Vyhýbajte sa polotovarom a prídavným látkam ako sú dochucovadlá a farbivá (E-čka), spracovanému mäsu, ochuteným mliečnym výrobkom, sladkostiam a podobne.

Stanovte si pravidelný čas a maximálnu dĺžku varenia

Ideálne je ak vám príprava jedla nezaberie viac ako 1 hodinu. Varte jednoduché recepty z lokálne dostupných surovín v ich prirodzenej podobe. Zdravá strava by mala obsahovať bielkoviny (mäso, ryby, syry, biely jogurt, tvaroh), tuky (kvalitné oleje, orechy) a sacharidy (zelenina, ovocie, divoká ryža, chlieb). Na úpravu použite dusenie, varenie, alebo grilovanie.

Chuť na sladké zažeňte radšej orechmi a semiačkami

Vždy majte po ruke orechy, semienka a prirodzený cukor, ktorý je oveľa viac užitočný a potrebný pre organizmus. Orechy vás doslova nadopujú dobrou náladou a uvoľnia napäté nervy. Sú prirodzenými „antidepresívami“ a pozitívne podporujú metabolizmus. Výbornou náhradou za sladkosti sú napríklad mandle bohaté na vitamín E, vlákninu, bielkoviny a ďalšie vitamíny a minerály. Pridaním mandlí do stravy zvýšite príjem výživných látok bez prírastku hmotnosti. A hlavne nekupujte sladkosti, nesmiete mať plné skrinky lákadiel.

REBRÍČEK TOP 4 ORECHOV A SEMIENOK

  • Vlašské orechy = podporujú činnosť mozgu, majú vysoký obsah omega -3 mastných kyselín
  • Mandle = udržujú stabilný krvný tlak, sú bohaté na draslík, vďaka čomu pomáhajú regulovať krvný tlak. Majú rovnaký obsah kalcia ako mlieko.
  • Tekvicové semienka = v jesennom sychravejšom počasí pomáhajú predchádzať bežným virózam a posilňujú imunitu, majú regeneračné a omladzujúce účinky
  • Slnečnicové semienka = sú zdravé hlavne pre srdce, majú upokojujúci a antistresový účinok

Vyskúšajte Zuzanin recept rýchly recept z mandlí.


Mohlo by vás zaujímať:

11 potravín, ktoré zdravo zaženú váš hlad