Návod pre ženy: ako funguje menštruačný kalíšok

Už ste unavená z používania tampónov a vložiek, ktoré musíte často meniť a aj tak u nich nemáte istotu, že cez ne neprejde ani kvapka krvi? V súčasnosti sa začína viac používať menštruačný kalíšok, ktorý poskytuje ženám alternatívu k týmto tradičným metódam.
Zdroj foto: Shutterstock.com

Čo je to menštruačný kalíšok?

Menštruačný kalíšok je malé flexibilné zariadenie, ktoré sa nosí vo vnútri pošvy počas menštruácie a zbiera tak menštruačnú tekutinu (krv). Zvyčajne sa vyrába zo silikónu alebo z gumy.

Existujú dva typy kalíškov:

  • Jednorazový – Ide o mäkký pohárik, ktorý sa umiestni pod krčok maternice, za lonovú kosť tak, aby vám neprekážal. Môže sa nosiť až 12 hodín, potom sa vyhodí a vloží sa nový.  
  • Na viac použití – Ide skôr o tvarovo zvončekový pohárik, ktorý sa umiestni do vnútra vaginálneho kanála. Keď je kalíšok plný, vyprázdni sa, umyje a vloží sa naspäť. Ako často ho budete musieť meniť závisí od jeho veľkosti a od intenzity vášho menštruačného krvácania.

Dámy, viete, čo vám môže prezradiť vaša menštruácia?

Výhody menštruačného kalíška

  • Vaginálne pH a prospešné baktérie ostávajú na svojom mieste. Tampóny absorbujú všetky vaginálne tekutiny spolu s krvou, čím môže dôjsť k narušeniu krehkej pH a bakteriálnej rovnováhy .  
  • Viac času. Tampóny sa musia obvykle meniť každé 4 až 8 hodín, v závislosti na intenzite krvácania. Vložky ešte omnoho častejšie. Novo zavedený menštruačný pohárik vám zväčša vydrží až 12 hodín.
  • Jednoduché použitie. Zavádzanie je veľmi podobné ako pri tampónoch a preto by s tým nemala mať veľký problém žiadna žena.

Nevýhody menštruačného kalíška

  • Menší neporiadok. Hlavnou nevýhodou je vyprázdňovanie pohárika. Až s praxou sa môže žena naučiť správnu techniku ako rýchlo vyliať obsah kalíška do záchoda bez toho, aby ju pochytila nechuť či iná nepríjemný pocit.
  • Obtiažnosť vloženia. Obzvlášť mladšie dievčatá, ktoré nikdy nemali pohlavný styk, by mohli mať väčšie problémy pri vkladaní menštruačného pohárika.
  • Možné problémy so zapasovaním na správne miesto. Niekedy môže byť používanie pohárika náročnejšie kvôli individuálnej anatómií. Napríklad, ak máte myómy alebo poklesnutú maternicu, kalíšok sa nemusí z tohto dôvodu zmestiť na svoje miesto.
  • Problémy s odstránením. Odstránenie kalíška môže byť pre niekoho o dosť náročnejšie. Nemali by ste ho vyťahovať za „stopku“, ale jemne stlačiť základňu a tak vytiahnuť von.
  • Údržba. Po každom cykle je nutné sterilizovať pohárik vriacou vodou alebo inou sterilizačnou metódou.
Zdroj foto: Shutterstock.com

Ako správne zaviesť menštruačný kalíšok?

Krok č. 1
Stlačte pohár po stranách a prehnite ho v polovici, aby ste dostali tvar „U“.

Krok č. 2
Držte zložené strany pevne na svojom mieste medzi palcom a ukazovákom tak, že stopka smeruje ku vašej dlani.

Krok č. 3
Dajte sa do uvoľnenej a pohodlnej polohy, jemne oddeľte pysky ohanbia druhou voľnou rukou a zatlačte vodorovne do pošvového vnútra.

Krok č. 4
Uchopte základ pohára (nie stopku) a otočte ho o 360 stupňov. Ak sa kalíšok ľahko otáča, znamená to, že je plne otvorený a umiestnený horizontálne k vašej kostrči.

Krok č. 5
Ak chcete kalíšok odstrániť, jemne ho potiahnite za stopku, aby ste sa dostali ku základni pohárika. Tú potom jemne stlačte a vytiahnite von.


Prečítajte si aj: Dámy, viete, čo vám môže prezradiť vaša menštruácia?


Makyavelli

Slečny iste majú aj ďalšie otázky - cena, ako vybrať, ktorú značku či veľkosť, aká je údržba. Na všetko odpovedáme v tomto megačlánku -odkaz odstránený-

lulu91

Tiež som sa bála kalíšku, že bude vytekať alebo ho tam nebudem vedieť zaviesť. Teraz sa smejem na tom že sú to zbytočné obavy.
spokojnamama.sk
tu je rozhovor s pani čo to vyrába a tam sú všetky odpovede na takéto obavy